Ez okozta a méhek pusztulását - Gyógyhatású készítményt vontak be

Ez okozta a méhek pusztulását – Gyógyhatású készítményt vontak be

Ez okozta a méhek pusztulását – gyógyhatású készítményt vontak be.

Több gyógyszerformára érintően is felfüggesztette az United Pharma Kft. gyógyszergyártási tevékenységét a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) 2019. január 25-én.

 

Ez okozta a méhek pusztulását - Gyógyhatású készítményt vontak be

Az intézkedésre azután került sor, hogy a cég több állatgyógyászati készítményében is fipronil szennyezést mutatott ki a hatóság.

November-december folyamán több alkalommal is Oxxovar5% oldattal kezelt méhek elhullását jelentették a méhészek a Nébih-nek. Az ügy vizsgálata során a hatóság szakemberei a beküldött bontott és a kereskedelemben fellelhető bontatlan kiszereléseket egyaránt vizsgáltak, és a gyógyhatású termék 4 gyártási tételében is kimutatták a fipronil jelenlétét.

Az eredmények alapján a Nébih megtiltotta az Oxxovar 5% oldat valamennyi gyártási tételének forgalmazását és felhasználását, valamint elrendelte a hazai piacról történő kivonást.

„November-december folyamán több alkalommal is Oxxovar oldattal kezelt méhek elhullását jelentették a méhészek. Az eset felderítését a Nébih komplex laborhálózata és vizsgálati rendszere tette végül lehetővé. A méhészek által leadott termékminták hatóanyagtartalma ugyanis megfelelő volt, a gyanú alapján vizsgált szennyezőanyag is negatív laboreredményt adott. Az egyik esetből származó méhhullákból viszont fipronilt mutatott ki az erre szakosodott laboratórium, így a kezelésre használt termékek is gyanúsak lettek a fipronil szennyezettségre. A szakemberek a méhészek által beküldött bontott és a kereskedelemben fellelhető bontatlan kiszereléseket egyaránt vizsgáltak, és a gyógyhatású termék 4 gyártási tételében is kimutatták a fipronil jelenlétét.” – áll a közleményben.

A szakemberek vizsgálják, hogyan kerülhetett bele a méhekre veszélyes hatóanyag a gyógyhatású készítménybe. Az eljárás során a hatóság munkatársai soron kívül ellenőrzést tartottak a gyártóüzemben, ahol vizsgálták a gyártási folyamat dokumentumait és további mintákat vettek.

A laboratóriumi eredmények és a helyszíni ellenőrzés során feltárt szabálytalanságok miatt a Nébih korlátozta az üzem gyógyszergyártási tevékenységét. A hatóság megtiltotta a külsőleges használatra szánt folyadékok gyártását és elsődleges csomagolását.

Az ügyben további készítmények és termékek vizsgálata folyamatban van.

Háttér-információ

Varroa destruktor atka világszerte elterjedt és nagy veszteségeket okoz a méhcsaládokban. Az ellene való védekezés évtizedek óta nélkülözhetetlen része a méhészkedésnek és ebben fontos szerepet játszanak az engedélyezett gyógyszerek és gyógyhatású készítmények. A témáról bővebben itt olvashatnak.

Forrás: NEBIH

Post Author: FreeMix

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük