A tökéletes pörkölt titka - Recepttel, tippekkel

A tökéletes pörkölt titka – Recepttel, tippekkel

Szaftos. Paprikás. Fűszeres. Sűrű. Magyaros. Húsos. Számunkra ilyen az igazi, finom pörkölt.

Nagyon laktató főétel, önmagában is elég egy ebédre, nem kell első fogás, sőt a desszertnek sem marad hely a pocakban, ha az ember egy igazán jó, laktató pörköltet eszik.

A tökéletes pörkölt titka - Recepttel, tippekkel

 Ahány ház, annyi szokás. Igaz ez a főzésre is. Szinte minden ételnek létezik többféle verziója. Ki-ki a maga ízlésére variálja az alapanyagokat, fűszereket és így születik meg a tökéletes étel. Hiszek abban, hogy érzéssel főzni a legjobb. Amikor az ember nem görcsöl rá túlzottan egy adott receptre, hanem inkább az érzéseire hallgat az elkészítés során.

A pörkölt az az étel, amit bármikor megfőzhetsz, mindig jól esik. A fűszerek, az ízek olyan fantasztikus egységet alkotnak, hogy szinte sosem lehet megunni.

A pörkölt a múlt században paradicsom, paprika hozzáadása nélkül, csak hagymából, húsból, pirospaprikából és sóból készült.

A pörkölt neve abból származik, hogy pörkölni kell a hagymát, húst, ez levet enged és ez a finom, sűrű szaft a lelke ennek az ételnek. Ez adja a különlegességét.

De hogyan is készül az igazán jó pörkölt? Mi a titka?

Összeszedtem pár dolgot, amit ha gondolod, próbáld ki legközelebb, mikor ezt szeretnéd elkészíteni ebédre.

  • a titok a szaftban rejlik, ez az egész étel szíve-lelke, akkor a legjobb, ha szép sűrű

  • az a legjobb, ha olaj helyett zsírt használsz és ebben dinszteld a hagymát

  • a húst a hagyma pirítása után tedd hozzá, kicsit pirítsd le ezt is

  • a megsült hagymát 1-2 kanál vízzel főzd vissza

  • az általad választott fűszereket apránként adagold és kóstolgasd addig, míg el nem éred azt az ízvilágot, amit te szeretsz

  • fontos, hogy mindig kevés vízzel főzzed a pörköltet, ne hosszú lében

  • ha elfőtt a víz, nem felöntöd, hanem kicsit hagyd lesütni az ételt és ezután pótold csak kevés vízzel

  • bármilyen húsból készítheted, de a csontos a legjobb

  • lassú tűzön főzzed, fedő alatt, rövid lében, több ideig tart így, de hidd el, megéri

  • van, aki tejfölt, zöldségeket is tesz hozzá, ez egyéni ízlés kérdése

Mi így készítjük – Recept:

Hozzávalók:

1 jó nagy fej hagyma

2 gerezd fokhagyma

fél kg csirkemell

pici zsír

bors

pirospaprika

szárított fűszerek – ízlés szerint

Elkészítés:

  1. a húst megmossuk, kockákra vágjuk

  2. a hagymát, fokhagymát felaprítjuk

  3. kevés zsíron megfonnyasztjuk a hagymát, fokhagymát, szánjunk rá legalább 8-10 percet, majd beledobjuk a kockákra vágott csirkemellet

  4. folyamatos kavargatás mellett fehéredésig pirítjuk, pörköljük a húst, fűszerezzük

  5. 1-1 kanál vízzel felöntjük, főzzük pár percig, majd mikor ez elfőtt, hagyjuk kicsit, hogy piruljon a zsíron

  6. felöntjük kevés vízzel

  7. fedőt teszünk rá és lángon főzzük

  8. amikor elfő a víz, ne öntsük fel bő vízzel, hanem hagyjuk kicsit, míg pörkölődik a zsíron – vigyázva nehogy odaégjen -, aztán mehet rá a kevés víz, nagyon fontos, hogy sose hosszú lében főzzük

  9. galuskával, tésztával vagy rizzsel is tálalható

  10. savanyúságot is kínálhatunk mellé

Te hogyan készíted? 

Van jól bevált recepted? 

Írd meg, küldd el nekünk!

Koronczay Edit

Facebook oldalunk:

FreeMix

Post Author: FreeMix

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.