Szaftos. Paprikás. Fűszeres. Sűrű. Magyaros. Húsos. Számunkra ilyen az igazi, finom pörkölt.
Nagyon laktató főétel, önmagában is elég egy ebédre, nem kell első fogás, sőt a desszertnek sem marad hely a pocakban, ha az ember egy igazán jó, laktató pörköltet eszik.
Ahány ház, annyi szokás. Igaz ez a főzésre is. Szinte minden ételnek létezik többféle verziója. Ki-ki a maga ízlésére variálja az alapanyagokat, fűszereket és így születik meg a tökéletes étel. Hiszek abban, hogy érzéssel főzni a legjobb. Amikor az ember nem görcsöl rá túlzottan egy adott receptre, hanem inkább az érzéseire hallgat az elkészítés során.
A pörkölt az az étel, amit bármikor megfőzhetsz, mindig jól esik. A fűszerek, az ízek olyan fantasztikus egységet alkotnak, hogy szinte sosem lehet megunni.
A pörkölt a múlt században paradicsom, paprika hozzáadása nélkül, csak hagymából, húsból, pirospaprikából és sóból készült.
A pörkölt neve abból származik, hogy pörkölni kell a hagymát, húst, ez levet enged és ez a finom, sűrű szaft a lelke ennek az ételnek. Ez adja a különlegességét.
De hogyan is készül az igazán jó pörkölt? Mi a titka?
Összeszedtem pár dolgot, amit ha gondolod, próbáld ki legközelebb, mikor ezt szeretnéd elkészíteni ebédre.
a titok a szaftban rejlik, ez az egész étel szíve-lelke, akkor a legjobb, ha szép sűrű
az a legjobb, ha olaj helyett zsírt használsz és ebben dinszteld a hagymát
a húst a hagyma pirítása után tedd hozzá, kicsit pirítsd le ezt is
a megsült hagymát 1-2 kanál vízzel főzd vissza
az általad választott fűszereket apránként adagold és kóstolgasd addig, míg el nem éred azt az ízvilágot, amit te szeretsz
fontos, hogy mindig kevés vízzel főzzed a pörköltet, ne hosszú lében
ha elfőtt a víz, nem felöntöd, hanem kicsit hagyd lesütni az ételt és ezután pótold csak kevés vízzel
bármilyen húsból készítheted, de a csontos a legjobb
lassú tűzön főzzed, fedő alatt, rövid lében, több ideig tart így, de hidd el, megéri
van, aki tejfölt, zöldségeket is tesz hozzá, ez egyéni ízlés kérdése
Mi így készítjük – Recept:
Hozzávalók:
1 jó nagy fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
fél kg csirkemell
pici zsír
só
bors
pirospaprika
szárított fűszerek – ízlés szerint
Elkészítés:
a húst megmossuk, kockákra vágjuk
a hagymát, fokhagymát felaprítjuk
kevés zsíron megfonnyasztjuk a hagymát, fokhagymát, szánjunk rá legalább 8-10 percet, majd beledobjuk a kockákra vágott csirkemellet
folyamatos kavargatás mellett fehéredésig pirítjuk, pörköljük a húst, fűszerezzük
1-1 kanál vízzel felöntjük, főzzük pár percig, majd mikor ez elfőtt, hagyjuk kicsit, hogy piruljon a zsíron
felöntjük kevés vízzel
fedőt teszünk rá és lángon főzzük
amikor elfő a víz, ne öntsük fel bő vízzel, hanem hagyjuk kicsit, míg pörkölődik a zsíron – vigyázva nehogy odaégjen -, aztán mehet rá a kevés víz, nagyon fontos, hogy sose hosszú lében főzzük
galuskával, tésztával vagy rizzsel is tálalható
savanyúságot is kínálhatunk mellé