Gluténmentes

Szabályok a gluténmentes diétában – Segítség a mindennapokhoz

A gluténmentes életben kötelező jelleggel kell betartanunk néhány fontos szabályt. Könnyen megjegyezhetőek, ám a mindennapok során bizony nem lesz olyan egyszerű ezeket mind észben tartani.

Gluténmentes

De nem kell aggódnod, egy kis odafigyeléssel hamar ráérzel erre is és egy idő után már kellő gluténmentes rutinnal rendelkezel ahhoz, hogy soha-sehol ne felejtsd el azt, amire figyelni kell a diétád során.

Nagyon fontos, hogy mindezt nem csupán neked kell észben tartanod, hanem a családtagjaid, párod figyelmét is fel kell hívnod erre. Ugyanis ha te betartod a diétát, de a család, rokonság ebben nem partner és ők hibáznak akaratlanul is, akkor az súlyos tünetekkel járhat.

Elég ugyanis egy tévesztés, és máris szenvedsz a kínzó tünetektől.

Ráadásul komoly pusztítást végez a szervezetedben a legapróbb mennyiségű glutén is.

A következő néhány hasznos tanácsra tehát nagyon fontos figyelni, ezeket soha ne felejtsd el, sem te, sem az ismerősei, családod, rokonok sem.

Néhány hasznos tanács a gluténmentes diétahiba elkerülésére:

A gluténos alapanyagoktól teljesen elkülönítve, másik szekrényben tárold a gluténmentes alapanyagokat, termékeket. Még véletlenül se keveredjenek össze a gluténossal.

A nem gluténérzékeny családtagjaid is tanulják és jegyezzék meg, hogy a gm részleghez csakis tiszta kézzel nyúlhatnak, soha ne nyúljanak gluténos kézzel ezekhez. (például, ha gluténos dolgot sütnek, utána mossanak alaposan kezet, az a legjobb, ha át is öltöznek, ugyanis a szálló liszt rátapadhat a ruhájukra és utána véletlenül rákerülhet a te gm alapanyagaidra a sütés során.)

A lisztérzékenység majdnem megölte a kisfiamat…

Akár fel is címkézheted, hogy jobban látható legyen minden, ami gluténmentes.

Alaposan tisztítsd le sütés-főzés előtt a nyújtófát, munkafelületet, minden olyan eszközt, lábost, ami a sütéshez vagy főzéshez kell.

Fából készült eszközökből csak sajátot használj, az apró kis repedésekben ugyanis ott maradhat a glutén és ez bizony bajt okozhat.

Mielőtt a gm dolgokhoz nyúlsz, moss kezet.

5 ok, amiért gluténmentes gyorsételeket választunk

A gm termékbe, a zacskóba ne engedd belenyúlni azt, aki előtte gluténos dolgot evett. Morzsás, gluténos a keze.

Csók: ha a párod nem cöliákiás, csókolózás előtt muszáj lesz kiöblítenie a száját vagy rágót bevennie. Vigyázzatok, mert sok rágó glutént tartalmaz.

Ha valaki előtted gluténos dolgot evett az asztalon, alaposan töröld át, ne maradjon rajta semmi glutén. (Pl. menza az iskolában.) Utána moss kezet. Csak ezután jöhet a te ételed, szendvicsed és csak ezután egyél.

Zöldborsós csirkeragu gluténmentesen – Végtelenül egyszerű recept

Kenyérpirító: Ne használd ugyanazt a kenyérpirítót, amit a normál kenyérhez használnak. Vagy legyen egy teljesen külön kenyérpirítód, vagy vegyél speciális zacskót, amit tökéletes megoldás lehet a keresztszennyeződés elkerülésére.

Ugyanabban az olajban soha ne süssél gm ételt, amiben előtte gluténosat sütöttek. Teljesen új olajat és megtisztított serpenyőt használj.

Ha egy levesben normál tészta is főtt, a leves levét sem eheted meg, az már nem gluténmentes.

Gluténmentes zsemle készítése pofonegyszerűen

Csak tiszta késsel vághatod fel a kenyeret, szalámit stb. Ha a késsel ugyanis előtte valaki normál telt szeletelt, akkor az a kés gluténos, ha te utána vágsz vele, biztosan jönnek a kínzó tünetet és kárba vész az addigi szigorú diéta.

Ha valaki azt mondja, kapard le a rántott húsról a panírt és akkor eheted a husit, inkább utasítsd vissza. Mert bár a hús önmagéban gluténmentes, de ha normál panír volt rajta, hiába szedik le róla, azt a húst tilos megenned utána, nem gluténmentes!

A gluténos és nem gluténos ételekhez külön merőkanalat használj. Ha például egyszerre főtt két leves, az egyik gm, a másik normál, akkor két külön merőkanál kell. Ha ugyanis először a normál levesből szedsz, majd ugyanazzal a merőkanállal a gm-ből, az az étel már diétahibát fog jelezni. Így már nem gluténmentes!!! Ugyanez érvényes a fakanálra és a főzés közbeni kóstolgatásra. Rendkívül fontos, hogy mindezt a családod is értse meg, tartsa be!!!

Fonott kalács gyorsan, egyszerűen

A tárolás, elkészítés folyamata nagyon fontos gluténérzékenység esetén. Ha vendégségbe mentek, vagy étterembe, akkor efelől is érdeklődj. Bátran hangsúlyozd ki, hogy a gluténmentes ételt teljesen külön kezeljék és készítsék, teljesen tiszta, allergén mentes eszközökkel és  helyen.

Ne feledd: az egészséged a tét!!!

Valamit kihagytunk?

Írd meg nekünk!

Miklós Edit

Interjúk >>>ide kattintva>>>olvashatóak!!!

Ha Te is szeretnéd cégedet, termékedet, tevékenységedet interjú keretében bemutatni várjuk megkeresésedet: info@freemix.hu

Facebook oldalunk:

FreeMix  >>>

Fonott kalács gyorsan, egyszerűen

Post Author: FreeMix

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük