5 ünnepi menü 5000 Ft alatt – Teljes menüsor receptekkel 4–5 főre

5 ünnepi menü 5000 Ft alatt – Teljes menüsor receptekkel 4–5 főre

Miklós Edit avatar

5 ünnepi menü 5000 Ft alatt 4-5 főre. Leves, főétel és desszert, egyszerűen, mégis ünnepi hangulatban. Így varázsolhatsz komplett menüsort költséghatékonyan, 4–5 főre.

Home » Hírek » 5 ünnepi menü 5000 Ft alatt – Teljes menüsor receptekkel 4–5 főre
5 ünnepi menü 5000 Ft alatt – Teljes menüsor receptekkel 4–5 főre
5 ünnepi menü 5000 Ft alatt – Teljes menüsor receptekkel 4–5 főre – Kép: FreePik
  • Öt teljes menüsor (leves, főétel, desszert) 5000 Ft alatt, 4–5 főre.
  • Egyszerű, gyorsan elkészíthető, mégis ünnepi hangulatot adó fogások.
  • Pontos hozzávalók és elkészítési leírás minden menühöz, költségtakarékosan.

Ünnepi menü 5000 Ft alatt? Igen, lehetséges! Mutatunk öt teljes menüt, amivel 4–5 főt vendégül láthatsz, egyszerűen és stílusosan.

Az ünnepi időszak sokszor a bőségről szól, de nem kell vagyonokat költeni ahhoz, hogy az asztal roskadozzon a finomságoktól. A kreativitás és a tudatos alapanyagválasztás segítségével 5000 Ft‑ból is összeállítható egy teljes menüsor, amely levesből, főételből és desszertből áll, és 4–5 főnek bőségesen elegendő. Az alábbiakban öt különböző menüt mutatunk be, amelyek egyszerűek, mégis ünnepi hangulatot teremtenek.

  • Alapanyagok tudatos választása: a menükben szereplő hozzávalók többsége szezonális, olcsó és könnyen beszerezhető (pl. burgonya, répa, alma, rizs, csirke).
  • Egyszerű desszertek: a piték, gyümölcsrizs vagy mézeskalács nem igényelnek drága alapanyagot.
  • Költséghatékony húsadagolás: a csirkecomb, darált hús vagy kisebb mennyiségű csirkemell olcsóbb, mint a prémium húsok, mégis elég 4–5 főre.
  • Otthoni elkészítés: minden fogás házilag készül, így nincs plusz költség a félkész vagy késztermékek miatt.

Ha a bevásárlást diszkontláncokban vagy akciós alapanyagokból intézed, a menük valóban kihozhatók 5000 Ft körül. Természetesen az aktuális árak miatt lehet kisebb eltérés, de a koncepció lényege, hogy ünnepi hangulatot adó menü készülhet nagyon szűk költségkeretből is.

1. Klasszikus magyaros menü

  • Leves: Zöldségleves
    • Hozzávalók: 3 sárgarépa, 2 fehérrépa, 2 burgonya, 1 zeller, só, bors, petrezselyem.
    • Elkészítés: A zöldségeket felkockázva főzd puhára, ízesítsd sóval, borssal, szórd meg friss petrezselyemmel.
  • Főétel: Rántott csirkecomb burgonyapürével
    • Hozzávalók: 6 csirkecomb, liszt, tojás, zsemlemorzsa, 1 kg burgonya, vaj, tej.
    • Elkészítés: A combokat panírozd és süsd aranybarnára. A burgonyát főzd, majd vajjal és tejjel pürésítsd.
  • Desszert: Almás pite
    • Hozzávalók: 5 alma, 25 dkg liszt, 10 dkg vaj, cukor, fahéj.
    • Elkészítés: Gyúrd össze a tésztát, töltsd meg fahéjas almával, süsd 180 °C‑on 30 percig.

KARÁCSONYI CIKKAJÁNLÓ:

2. Mediterrán hangulatú menü

  • Leves: Paradicsomleves
    • Hozzávalók: 1 l passzírozott paradicsom, 1 hagyma, 1 répa, só, cukor, bazsalikom.
    • Elkészítés: A hagymát és répát dinszteld, add hozzá a paradicsomot, fűszerezd, főzd 20 percig.
  • Főétel: Tésztás csirkeragu
    • Hozzávalók: 40 dkg csirkemell, 30 dkg tészta, 1 paprika, 1 cukkini, fokhagyma, olívaolaj.
    • Elkészítés: A csirkét és zöldségeket pirítsd, keverd a főtt tésztához, ízesítsd.
  • Desszert: Mézes panna cotta
    • Hozzávalók: 5 dl tejszín, 5 dkg cukor, 1 vaníliarúd, 3 lap zselatin, méz.
    • Elkészítés: A tejszínt vaníliával főzd, add hozzá a zselatint, hűtsd ki, tálaláskor mézzel locsold.

3. Ünnepi húsmentes menü

  • Leves: Gombakrémleves
    • Hozzávalók: 40 dkg gomba, 1 hagyma, 2 dl tejszín, só, bors.
    • Elkészítés: A gombát és hagymát pirítsd, turmixold, add hozzá a tejszínt.
  • Főétel: Rakott zöldséges rizs
    • Hozzávalók: 30 dkg rizs, 1 padlizsán, 1 cukkini, 1 paprika, tejföl, sajt.
    • Elkészítés: A rizst főzd meg, rétegezd a zöldségekkel és tejföllel, szórd meg sajttal, süsd.
  • Desszert: Mézeskalács
    • Hozzávalók: 25 dkg liszt, 10 dkg méz, 5 dkg vaj, fűszerek.
    • Elkészítés: Gyúrd össze, szaggasd ki, süsd 180 °C‑on 10 percig.

4. Gyors és modern menü

  • Leves: Gyors zöldborsóleves
    • Hozzávalók: 50 dkg fagyasztott borsó, 1 répa, 1 hagyma, petrezselyem.
    • Elkészítés: A zöldségeket főzd, add hozzá a borsót, ízesítsd.
  • Főétel: Tejszínes csirkemell tésztával
    • Hozzávalók: 40 dkg csirkemell, 2 dl tejszín, 30 dkg tészta, fokhagyma.
    • Elkészítés: A csirkét pirítsd, add hozzá a tejszínt, keverd a főtt tésztához.
  • Desszert: Gyümölcsrizs
    • Hozzávalók: 20 dkg rizs, 5 dl tej, cukor, vanília, szezonális gyümölcs.
    • Elkészítés: A rizst tejben főzd, ízesítsd, gyümölccsel tálald.

EZEK A RECEPTEK IS ÉRDEKELHETNEK:

5. Klasszikus ünnepi hangulat

  • Leves: Húsleves
    • Hozzávalók: 50 dkg csirkehús, 2 répa, 2 fehérrépa, zeller, hagyma, só, bors.
    • Elkészítés: A húst és zöldségeket lassan főzd, szűrd le, tálald tésztával.
  • Főétel: Töltött káposzta egyszerűen
    • Hozzávalók: 50 dkg darált hús, 1 fej savanyú káposzta, rizs, fűszerek.
    • Elkészítés: A töltelékből göngyölj káposztalevelekbe, főzd paradicsomos alappal.
  • Desszert: Diós bejgli mini változatban
    • Hozzávalók: 25 dkg liszt, 10 dkg vaj, 10 dkg dió, cukor.
    • Elkészítés: Gyúrd tésztát, töltsd meg diós töltelékkel, süsd aranybarnára.

A példában a klasszikus magyaros menüt (zöldségleves + rántott csirkecomb burgonyapürével + almás pite) számoljuk ki a jelenlegi átlagárak alapján.

Bevásárlólista és átlagárak (2025 végén Magyarországon)

  • Csirkecomb (6 db, kb. 1,5 kg) → ~1 800 Ft (átlagosan 1 200 Ft/kg, a csirkehús ára 2025-ben mérsékelt emelkedést mutatott)
  • Burgonya (1 kg) → ~400 Ft
  • Tej (0,5 l) → ~400 Ft
  • Vaj (10 dkg) → ~600 Ft
  • Liszt (50 dkg) → ~250 Ft
  • Tojás (6 db) → ~600 Ft
  • Zsemlemorzsa (20 dkg) → ~250 Ft
  • Sárgarépa, fehérrépa, zeller, petrezselyem (összesen kb. 1 kg) → ~800 Ft
  • Alma (5 db, kb. 1 kg) → ~600 Ft
  • Cukor, fahéj, fűszerek → ~300 Ft

Összesített költség

Kb. 6 főre is elég adag → összesen ~6 000 Ft. Ha 4–5 főre számoljuk, akkor az adagok arányosan csökkenthetők (pl. 1 kg csirkecomb, kevesebb alma), így kb. 4 800–5 000 Ft‑ból kijön a teljes menü.

A hús és a tejtermékek ára a legnagyobb tényező, de a zöldségek és az alma olcsón beszerezhetők, így a keret tartható.

Igen, a menü belefér 5000 Ft‑ba, ha tudatosan vásárolsz, diszkontláncokban vagy akciós alapanyagokból.

Az ünnepi menü nem a pénztárca vastagságán múlik, hanem a kreativitáson és a szereteten, amellyel az ételek készülnek. Ezek az ötletek bizonyítják, hogy 5000 Ft‑ból is lehet varázslatos, ünnepi hangulatú asztalt teremteni.

Mutasd meg barátaidnak, hogy az ünnepi menü lehet egyszerű és pénztárcabarát is!

Post Author: Miklós Edit

Miklós Edit újságíró, főszerkesztő és szövegíró, a FreeMix.hu alapítója. Korábban Koronczay Editként ismerhették a nézők és olvasók. Több mint 25 éve dolgozik a médiában: az Echo TV, a Duna TV és a Magyar Televízió szerkesztő-riportereként kezdte pályáját, majd a Femina és a Cafeblog újságírójaként folytatta. Saját lapcsaládja ma már havi 3-4 milliós olvasottsággal működik. Célja, hogy írásaival inspirációt, erőt és pozitív energiát adjon az embereknek. A szakmája egyben a szenvedélye is.