5 ünnepi menü 5000 Ft alatt 4-5 főre. Leves, főétel és desszert, egyszerűen, mégis ünnepi hangulatban. Így varázsolhatsz komplett menüsort költséghatékonyan, 4–5 főre.

- Öt teljes menüsor (leves, főétel, desszert) 5000 Ft alatt, 4–5 főre.
- Egyszerű, gyorsan elkészíthető, mégis ünnepi hangulatot adó fogások.
- Pontos hozzávalók és elkészítési leírás minden menühöz, költségtakarékosan.
Ünnepi menü 5000 Ft alatt? Igen, lehetséges! Mutatunk öt teljes menüt, amivel 4–5 főt vendégül láthatsz, egyszerűen és stílusosan.
Az ünnepi időszak sokszor a bőségről szól, de nem kell vagyonokat költeni ahhoz, hogy az asztal roskadozzon a finomságoktól. A kreativitás és a tudatos alapanyagválasztás segítségével 5000 Ft‑ból is összeállítható egy teljes menüsor, amely levesből, főételből és desszertből áll, és 4–5 főnek bőségesen elegendő. Az alábbiakban öt különböző menüt mutatunk be, amelyek egyszerűek, mégis ünnepi hangulatot teremtenek.
Miért férhet bele 5000 Ft‑ba?
- Alapanyagok tudatos választása: a menükben szereplő hozzávalók többsége szezonális, olcsó és könnyen beszerezhető (pl. burgonya, répa, alma, rizs, csirke).
- Egyszerű desszertek: a piték, gyümölcsrizs vagy mézeskalács nem igényelnek drága alapanyagot.
- Költséghatékony húsadagolás: a csirkecomb, darált hús vagy kisebb mennyiségű csirkemell olcsóbb, mint a prémium húsok, mégis elég 4–5 főre.
- Otthoni elkészítés: minden fogás házilag készül, így nincs plusz költség a félkész vagy késztermékek miatt.
Ha a bevásárlást diszkontláncokban vagy akciós alapanyagokból intézed, a menük valóban kihozhatók 5000 Ft körül. Természetesen az aktuális árak miatt lehet kisebb eltérés, de a koncepció lényege, hogy ünnepi hangulatot adó menü készülhet nagyon szűk költségkeretből is.
5 menü 5000 Ft alatt, 4-5 fős családnak pontos hozzávalókkal és elkészítéssel
1. Klasszikus magyaros menü
- Leves: Zöldségleves
- Hozzávalók: 3 sárgarépa, 2 fehérrépa, 2 burgonya, 1 zeller, só, bors, petrezselyem.
- Elkészítés: A zöldségeket felkockázva főzd puhára, ízesítsd sóval, borssal, szórd meg friss petrezselyemmel.
- Főétel: Rántott csirkecomb burgonyapürével
- Hozzávalók: 6 csirkecomb, liszt, tojás, zsemlemorzsa, 1 kg burgonya, vaj, tej.
- Elkészítés: A combokat panírozd és süsd aranybarnára. A burgonyát főzd, majd vajjal és tejjel pürésítsd.
- Desszert: Almás pite
- Hozzávalók: 5 alma, 25 dkg liszt, 10 dkg vaj, cukor, fahéj.
- Elkészítés: Gyúrd össze a tésztát, töltsd meg fahéjas almával, süsd 180 °C‑on 30 percig.
KARÁCSONYI CIKKAJÁNLÓ:
- 8 varázslatos adventi program – Csodák minden hétvégére
- Élő fenyő vagy műfenyő? Az igazság, amit senki nem mond el
- Mini teszt: Melyik fenyő illik hozzád? – Ez az 5 kérdés elárulja
- Vegán karácsony – Mentesen finomat az ünnepen is
- Így készülj az ünnepi rohamra, ha csomagot adnál fel
2. Mediterrán hangulatú menü
- Leves: Paradicsomleves
- Hozzávalók: 1 l passzírozott paradicsom, 1 hagyma, 1 répa, só, cukor, bazsalikom.
- Elkészítés: A hagymát és répát dinszteld, add hozzá a paradicsomot, fűszerezd, főzd 20 percig.
- Főétel: Tésztás csirkeragu
- Hozzávalók: 40 dkg csirkemell, 30 dkg tészta, 1 paprika, 1 cukkini, fokhagyma, olívaolaj.
- Elkészítés: A csirkét és zöldségeket pirítsd, keverd a főtt tésztához, ízesítsd.
- Desszert: Mézes panna cotta
- Hozzávalók: 5 dl tejszín, 5 dkg cukor, 1 vaníliarúd, 3 lap zselatin, méz.
- Elkészítés: A tejszínt vaníliával főzd, add hozzá a zselatint, hűtsd ki, tálaláskor mézzel locsold.
3. Ünnepi húsmentes menü
- Leves: Gombakrémleves
- Hozzávalók: 40 dkg gomba, 1 hagyma, 2 dl tejszín, só, bors.
- Elkészítés: A gombát és hagymát pirítsd, turmixold, add hozzá a tejszínt.
- Főétel: Rakott zöldséges rizs
- Hozzávalók: 30 dkg rizs, 1 padlizsán, 1 cukkini, 1 paprika, tejföl, sajt.
- Elkészítés: A rizst főzd meg, rétegezd a zöldségekkel és tejföllel, szórd meg sajttal, süsd.
- Desszert: Mézeskalács
- Hozzávalók: 25 dkg liszt, 10 dkg méz, 5 dkg vaj, fűszerek.
- Elkészítés: Gyúrd össze, szaggasd ki, süsd 180 °C‑on 10 percig.
4. Gyors és modern menü
- Leves: Gyors zöldborsóleves
- Hozzávalók: 50 dkg fagyasztott borsó, 1 répa, 1 hagyma, petrezselyem.
- Elkészítés: A zöldségeket főzd, add hozzá a borsót, ízesítsd.
- Főétel: Tejszínes csirkemell tésztával
- Hozzávalók: 40 dkg csirkemell, 2 dl tejszín, 30 dkg tészta, fokhagyma.
- Elkészítés: A csirkét pirítsd, add hozzá a tejszínt, keverd a főtt tésztához.
- Desszert: Gyümölcsrizs
- Hozzávalók: 20 dkg rizs, 5 dl tej, cukor, vanília, szezonális gyümölcs.
- Elkészítés: A rizst tejben főzd, ízesítsd, gyümölccsel tálald.
EZEK A RECEPTEK IS ÉRDEKELHETNEK:
- Gluténmentes lekváros pite air fryer-ben – Isteni finom és pillanatok alatt kész
- Az igazán finom főtt rizs titka
- A szegfűszeges víz titkai – Ez egy igazi egészség elixír
- Befőtt készítése otthon, lépésről-lépésre – Praktikus tippekkel
- Így készíts hagyományos kenyeret gyorsan és olcsón
5. Klasszikus ünnepi hangulat
- Leves: Húsleves
- Hozzávalók: 50 dkg csirkehús, 2 répa, 2 fehérrépa, zeller, hagyma, só, bors.
- Elkészítés: A húst és zöldségeket lassan főzd, szűrd le, tálald tésztával.
- Főétel: Töltött káposzta egyszerűen
- Hozzávalók: 50 dkg darált hús, 1 fej savanyú káposzta, rizs, fűszerek.
- Elkészítés: A töltelékből göngyölj káposztalevelekbe, főzd paradicsomos alappal.
- Desszert: Diós bejgli mini változatban
- Hozzávalók: 25 dkg liszt, 10 dkg vaj, 10 dkg dió, cukor.
- Elkészítés: Gyúrd tésztát, töltsd meg diós töltelékkel, süsd aranybarnára.
Próbáld ki az egyik menüt, és oszd meg velünk a tapasztalataidat!
Nézzük meg konkrétan az egyik menüt, hogy valóban belefér‑e 5000 Ft‑ba!
A példában a klasszikus magyaros menüt (zöldségleves + rántott csirkecomb burgonyapürével + almás pite) számoljuk ki a jelenlegi átlagárak alapján.
Bevásárlólista és átlagárak (2025 végén Magyarországon)
- Csirkecomb (6 db, kb. 1,5 kg) → ~1 800 Ft (átlagosan 1 200 Ft/kg, a csirkehús ára 2025-ben mérsékelt emelkedést mutatott)
- Burgonya (1 kg) → ~400 Ft
- Tej (0,5 l) → ~400 Ft
- Vaj (10 dkg) → ~600 Ft
- Liszt (50 dkg) → ~250 Ft
- Tojás (6 db) → ~600 Ft
- Zsemlemorzsa (20 dkg) → ~250 Ft
- Sárgarépa, fehérrépa, zeller, petrezselyem (összesen kb. 1 kg) → ~800 Ft
- Alma (5 db, kb. 1 kg) → ~600 Ft
- Cukor, fahéj, fűszerek → ~300 Ft
Összesített költség
Kb. 6 főre is elég adag → összesen ~6 000 Ft. Ha 4–5 főre számoljuk, akkor az adagok arányosan csökkenthetők (pl. 1 kg csirkecomb, kevesebb alma), így kb. 4 800–5 000 Ft‑ból kijön a teljes menü.
A hús és a tejtermékek ára a legnagyobb tényező, de a zöldségek és az alma olcsón beszerezhetők, így a keret tartható.
Igen, a menü belefér 5000 Ft‑ba, ha tudatosan vásárolsz, diszkontláncokban vagy akciós alapanyagokból.
Az ünnepi menü nem a pénztárca vastagságán múlik, hanem a kreativitáson és a szereteten, amellyel az ételek készülnek. Ezek az ötletek bizonyítják, hogy 5000 Ft‑ból is lehet varázslatos, ünnepi hangulatú asztalt teremteni.






