szélvihar

Szélviharral indul a hét – Riasztást adtak ki

Országszerte erősödik a szél, emiatt több megyére és a fővárosra másodfokú, a többi megyére elsőfokú figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat.

https://www.idokep.hu/terkep/hu/elore_12_idelink.webm?aae60

    Az MTI-hez hétfő reggel eljuttatott veszélyjelzésükben azt írták: a szél tovább erősödik, emiatt délelőtt már országszerte lehet számítani erős vagy viharos széllökésekre. Főként a Dunántúlon lehetnek viharos, óránként 70-90 kilométeres széllökések. A nap első felében ettől erősebb lökések csak a hegyekben fordulhatnak elő.

Forrás: időkép


    A hétfő délutáni órákban egy hidegfront érkezik, melynek környezetében országszerte viharos, elsősorban az Észak-Dunántúlon erősen viharos, 80-100 kilométeres, néhol 100 kilométer feletti széllökések is lehetnek. A hétfő esti órákra, a front átvonultával, átmenetileg mindenütt csillapodik a légmozgás, kedden napközben azonban ismét többfelé – a délnyugati országrész kivételével – viharossá, az északi országrészben erősen viharossá fokozódik a szél.

https://www.idokep.hu/terkep/hu/elore_12_szel.gif?aae60


    A viharos szél veszélye miatt Budapestre, Pest, Bács-Kiskun, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Somogy, Veszprém és Zala megyére másodfokú, a többi megyére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki.


    A hidegfront mentén a Dunántúlon – legnagyobb eséllyel a Dél-Dunántúlon helyenként egy-egy zivatar is kialakulhat – tették hozzá. Emiatt Baranya, Bács-Kiskun, Somogy és Tolna megyére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki.

 KÖZLEKEDÉSMETEOROLÓGIA

Hétfőn többfelé esőtől, záportól, helyenként zivatartól vizes, csúszós utakra számíthatunk. Zápor, zivatar környezetében hirtelen lecsökkenhet a látástávolság. Ezek környezetében különösen, de ettől függetlenül is erős, viharos, a Dunántúlon erősen viharos széllökések ronthatják jelentősen a menetstabilitást. Az erős fronthatás miatt figyelmetlenebbek lehetünk az utakon, tartsunk nagyobb követési távolságot, vezessünk körültekintően! Balesetmentes közlekedést kívánunk!

MTI, idokep.hu

Post Author: FreeMix

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük