Magyarszéknél életveszélyes a vasúti átjáró - A fénysorompó megint nem működött!

Magyarszéknél életveszélyes a vasúti átjáró? – A fénysorompó megint nem működött!

Magyarszéknél életveszélyes a fénysorompó? – Vasárnap este megint nem működött!

Nem túlzás azt állítani, hogy Magyarszéknél életveszélyes a fénysorompó. A helyiek szerint többször is előfordult már, hogy nem működött, sőt nemrég videóra vették azt is, amikor átszáguld egy vonat a felemelt fénysorompónál, teljes sötétségben.

VIDEÓ ITT:

https://www.facebook.com/100010876814569/videos/1295020301253336

A közúti jelzők sötét állapota esetén a mozdonyvezető a szabály szerint 15 km/h-s sebességgel és hangjelzés adással közelíti meg az átjárót. A meghibásodásokkal, a balesetek megelőzésével kapcsolatban az internetezőknek többféle véleményük is van.

„Az, hogy nem villog fehéren a lámpa, egyértelműen jelzi, hogy nem működik. A vasúti átjáró előtt vannak jelző táblák. Fokozott óvatossággal kell áthaladni. Itt nem kell haragudni senkire. Előfordul ilyen.”

„A KRESZ előírás szerint, STOP táblával egyenértékű ez a vasúti átjáró ,ebben az állapotban! Nem csak fokozott óvatossággal, hanem MEGÁLLÁSRA is kötelezi az autóst!”

De van, aki másképp vélekedik.

 „Többet volt rossz, mint jó. De a vicc, ha szólsz valakinek, akkor csak a kifogások.”

A helyiek és az arra közlekedők nagyon félnek, hiszen egy igen forgalmas szakaszról van szó, rengeteg autó halad arra, sokan abba az irányba hozzák-viszik a gyerekeiket iskolába.

„Életveszélyes ez a vasúti átjáró!

Felháborító és félelmetes ez a sok hiba!!!”

„Amíg nem történik ott tragédia, addig ez lesz? Mindig hiba és hiba és újra hiba?”

„Miért kell megvárni, amíg tragédia történik?” – sokan félelmüket fejezték ki az esetekkel kapcsolatosan.

„Ês az a legdühítőbb hogy ez már hetek óta így van és a kolleganőm aki ott lakik rendszeresen bejelenti és nem történik semmi sőt még őt nézik hülyének mintha zaklatná az illetékeseket! Felháborító! Addig amíg nem történik valami tragédia, addig nem csinálnak semmit?”

A problémát már november elején jelezték az illetékeseknek, állítólag vasárnap délelőttre kijavították a hibát, a fényjelző berendezés és a sorompó is megfelelően működött.

De vasárnap este ismét sötétségbe borult a vasúti átjáró, a fénysorompó nem működött.


Többen is kommentelték a meghibásodásokkal kapcsolatban a MÁV gyors reagálását a hibával kapcsolatos bejelentésekre, sőt többen is kifejezték a véleményüket a problémával kapcsolatosan. Elindult a vita, ha ilyen helyzetben történik baleset, ki a hibás.

„…azért lássuk be, hogy ami elromolhat az sajnos el is romlik. A mozdonyvezető ilyen esetben megkapja utasításban, hogy miként kell megközelítenie a hibás jelzőberendezéssel rendelkező átjárót. Az is egyértelmű, hogy amennyiben a fényjelző berendezés nem működik abban az esetben az autósnak meg kell állni az átjáró elött. Továbbá a fehér fényjelzés sem a szabad áthaladást hivatott biztosítani az autós számára. Az csak annyit jelent, hogy működik a fénysorompó. Akár jól, akár rosszul.

Viszont még ebben az esetben is körültekintéssel kell megközelítenie az átjárót. Mivel a vasúti közlekedés még mindig kötött pályás, így bizony a vonat nem tudja kikerülni az ütközést. Illetve nem is egy autó ami hipp-hopp meg tudna állni. Mindennek tükrében lássuk be, hogy az autós a hibás amennyiben a vonat útjába kerül. 🤔 Talán, ha felelősségteljesebben, körültekintőbben közlekednének az emberek akkor töredéke lenne a baleset.🤔🙏 Legyen az vasúti átjáróban, vagy közúton.”

„Természetesen mindig az autós a hibás a baleseteknél… jaa nem!!” – írták az arra közlekedők a közösségi médiában.

„Ha nem villog a fehér fény akkor a sorompó nem üzemel! A vonat attól még jöhet.”

Az újabb meghibásodással kapcsolatosan megkerestük a 47. Komló-Dombóvár vasútvonal oldalt is, azonnal reagáltak kérdéseinkre:

„Ez nem a MÁV hivatalos oldala. Mi is többször és több felületen jeleztük a problémát. Reméljük hogy mihamarabb megjavítják. Bár a vonat helyesen, a megfelelő sebességgel és körültekintően járnak el és ugyanez a közúti közlekedőtől elvárható, minden helyzetben, mégis javasoljuk, hogy aki teheti tegyen bejelentést. A KRESZ szabályai világosak ebben a helyzetben is. Elkerülhető bármiféle baleset, ha a vonatot hasonlóan az autósok is betartják a szabályokat.”

Bejelentést itt lehet tenni, ha valamilyen problémát észlelsz a járatokkal, fénysorompókkal kapcsolatosan:

  • ps.palyavasut@mav.hu
  • teb.palyavasut@mav.hu
  • kontrollin.palyavasut@mav.hu
  • MÁVDIREKT +36 (1) 3 49 49 49
  • Telekom hálózatból: +36 (30) 499 4999
  • Yettel hálózatból: +36 (20) 499 4999
  • Vodafone hálózatból: +36 (70) 499 4999

„A vonat nem játék!!!” – írták többen is.

Igen, a vonat nem játék. Fokozott óvatossággal kell figyelni MINDEN esetben, amikor vasúti átjárót közelítesz meg. Ez életet menthet!

A vasúti átjáróval kapcsolatban a KRESZ általános és mindenkire érvényes, minden helyzetben teljesítendő kötelezettséget ír elő. Akár biztosított, akár biztosítás nélküli a vasúti átjáró, akár jelzi a vonat érkezését a biztosító berendezés, a sorompó, a lámpa, akár nem, fokozott óvatosság vonatkozik mindenkire!

Alapos körültekintéssel meg kell győződni arról, hogy nem érkezik vonat, és ha mégis érkezne, akkor az előtt meg kell tudni állni.

Ha nem működik a sorompó, vagy a lámpa, akkor a vasúti átjáró előtt MEG KELL ÁLLNI és csak akkor haladhatunk tovább, ha meggyőződtünk arról, hogy nem érkezik vonat.

Tehát kötelező a megállás, ha nem működik a sorompó vagy a lámpa! Amelyet, ha elmulasztasz, több tízezer forintos bírságra IS számíthatsz. Ráadásul fokozottan balesetveszélyes, sőt életveszélyes helyzetbe sodrod magadat és másokat IS!!!

Sem a vonat, sem a vasúti átjáró, sem az életed nem játék!

A meghibásodásokkal kapcsolatosan megkerestük a vasúttársaságot is, amint érkezik válasz, frissítjük cikkünket!

Balesetmentes közlekedést kívánunk mindenkinek, vigyázzatok magatokra és egymásra is!!!

Mi a véleményed az esettel kapcsolatban?

Mit tanácsolnál ilyen helyzetben az autósoknak?

Írd meg!

Miklós Edit, kép: FreeMix

Facebook oldal: FreeMix>>>

Legyél a támogatónk, segítsd a FreeMix működését!

Post Author: FreeMix

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük