Finom házi kenyér 5 összetevőből gyorsan, egyszerűen – Gluténmentes recept
Kóstoltál már házi kenyeret? Próbáld ki ezt a receptet, melynek segítségével gyönyörű kenyeret lehet sütni.
Külseje ropogós, belseje pihe-puha. Az íze elképesztően jó. A recept pedig egyszerű. Az pedig hogy édes vagy sós feltétet kap, már csak rajtad múlik. Ez a kenyér nem fog csalódást okozni neked. Nem tartalmaz laktózt és glutént sem.
Gluténmentes kenyér hozzávalók:
- 1 bögre = 225 gramm
2 bögre Schar Mix B
1 csomag szárított Budafoki élesztő
3 evőkanál olaj vagy 2 evőkanál olaj + 1 evőkanál zsír
1 bögre meleg víz + még egy kevés, ha igényli a tészta –
így TEJMENTES is
só ízlés szerint
Elkészítés:
Az elkészítés során az első lépés az,
hogy a száraz alapanyagokat beleöntöd egy tálba, vigyázva, hogy a só és az élesztő ne kerüljön egymásra, mert akkor az élesztő nem tudja kifejteni a hatását és nem fog szépen megkelni a tészta.
Majd erre jöhet a víz, majd az olaj.
Az alapanyagokat kézi mixer dagasztó spiráljával jó alaposan összekevered, dagasztod a tésztát, legalább 7-8 percig. Lágy állagú tésztát fogsz kapni.
Több, mint 40 tünet, mely lisztérzékenységre (gluténérzékenységre) utalhat
Utána két lehetséges mód létezik:
Előkeleszted a tésztát:
A tálban hagyod a tésztát, beolajozott fóliát teszel rá és langyos helyen keleszted a tésztát, 1 órán át.
Majd ezután olajos lapon jó alaposan átdolgozod, átgyúrod a tésztát, majd pedig olajos kézzel formázod tetszőleges módon, attól függően mit szeretnél készíteni, kiflit, zsemlét, pogit, kenyeret stb.
Az előkelesztéses verziót nagyon szeretem, mert sokkal puhább lesz a kenyér, kifli stb.
Ezt ráérősebb napokon szoktam alkalmazni, mert több időt vesz idénybe az elkészítés.
- A másik verzió, hogy nincs előkelesztés, hanem rögtön formázod olajos lapon, olajos kézzel a tésztát és sütőpapíros tepsire helyezed, majd ekkor keleszted langyos helyen 1 órát.
A sütés
Számomra az vált be a legjobban, hogy először 140 fokon sütöm 15 percet, eközben még mindig emelkedik szépen a tészta.
Ekkor lekenem olaj, víz és pici só keverékével a tészta tetejét, legyen az bármi is éppen. Majd ezután kb. 15 percet 160 fokon, majd 180 fokon ismét 10 percet, végül 200 fokon sütöm még pár percet, figyelve, hogy amikor szép a színe, kivegyem azonnal a sütőből.
Mindig megvárom, hogy hűljön és amikor már csak egy kicsit langyos, akkor szeletelem, ha pl. kenyér készült ebből az alapreceptből.
1:
Mindig sütőpapírt használj, vagy szilikonos sütőpapírt… Nekem az a módszer nem vált be, hogy lekenem a tepsit Liga-val, vagy zsírral, esetleg olajjal – mindhármat kipróbáltam – és beszórom mindenhol rizsliszttel. Ez esetben nekem mindig leragadt a tészta.
Facebook oldalunk: FreeMix >>>
Tipp 2:
Adjunk hozzá 60 g napraforgómagot, vagy lenmagot, szezámmagot.
Adhatunk hozzá egy ½ nagyon apróra vágott nyers hagymát.
Vagy fél hagymát apróra vágunk,kevés olajon megpirítjuk és egy evőkanál vajat is adunk hozzá és végül e evőkanál kockákra vágott kemény (laktózmentes, vagy tejmentes)sajtot.
Miklós Edit
https://freemix.hu/2022/12/12/glutenerzekenyseg-7-tunet/