Szaftos. Paprikás. Fűszeres. Sűrű. Magyaros. Húsos. Számunkra ilyen az igazi, finom pörkölt.
Nagyon laktató főétel, önmagában is elég egy ebédre, nem kell első fogás, sőt a desszertnek sem marad hely a pocakban, ha az ember egy igazán jó, laktató pörköltet eszik.
Ahány ház, annyi szokás. Igaz ez a főzésre is. Szinte minden ételnek létezik többféle verziója. Ki-ki a maga ízlésére variálja az alapanyagokat, fűszereket és így születik meg a tökéletes étel. Hiszek abban, hogy érzéssel főzni a legjobb. Amikor az ember nem görcsöl rá túlzottan egy adott receptre, hanem inkább az érzéseire hallgat az elkészítés során.
A pörkölt az az étel, amit bármikor megfőzhetsz, mindig jól esik. A fűszerek, az ízek olyan fantasztikus egységet alkotnak, hogy szinte sosem lehet megunni.
A pörkölt a múlt században paradicsom, paprika hozzáadása nélkül, csak hagymából, húsból, pirospaprikából és sóból készült.
A pörkölt neve abból származik, hogy pörkölni kell a hagymát, húst, ez levet enged és ez a finom, sűrű szaft a lelke ennek az ételnek. Ez adja a különlegességét.
De hogyan is készül az igazán jó pörkölt? Mi a titka?
Összeszedtem pár dolgot, amit ha gondolod, próbáld ki legközelebb, mikor ezt szeretnéd elkészíteni ebédre.
a titok a szaftban rejlik, ez az egész étel szíve-lelke, akkor a legjobb, ha szép sűrű
az a legjobb, ha olaj helyett zsírt használsz és ebben dinszteld a hagymát
a húst a hagyma pirítása után tedd hozzá, kicsit pirítsd le ezt is
a megsült hagymát 1-2 kanál vízzel főzd vissza
az általad választott fűszereket apránként adagold és kóstolgasd addig, míg el nem éred azt az ízvilágot, amit te szeretsz
fontos, hogy mindig kevés vízzel főzzed a pörköltet, ne hosszú lében
ha elfőtt a víz, nem felöntöd, hanem kicsit hagyd lesütni az ételt és ezután pótold csak kevés vízzel
bármilyen húsból készítheted, de a csontos a legjobb
lassú tűzön főzzed, fedő alatt, rövid lében, több ideig tart így, de hidd el, megéri
van, aki tejfölt, zöldségeket is tesz hozzá, ez egyéni ízlés kérdése
Mi így készítjük – Recept:
Hozzávalók:
1 jó nagy fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
fél kg csirkemell
pici zsír
só
bors
pirospaprika
szárított fűszerek – ízlés szerint
Elkészítés:
a húst megmossuk, kockákra vágjuk
a hagymát, fokhagymát felaprítjuk
kevés zsíron megfonnyasztjuk a hagymát, fokhagymát, szánjunk rá legalább 8-10 percet, majd beledobjuk a kockákra vágott csirkemellet
folyamatos kavargatás mellett fehéredésig pirítjuk, pörköljük a húst, fűszerezzük
1-1 kanál vízzel felöntjük, főzzük pár percig, majd mikor ez elfőtt, hagyjuk kicsit, hogy piruljon a zsíron
felöntjük kevés vízzel
fedőt teszünk rá és lángon főzzük
amikor elfő a víz, ne öntsük fel bő vízzel, hanem hagyjuk kicsit, míg pörkölődik a zsíron – vigyázva nehogy odaégjen -, aztán mehet rá a kevés víz, nagyon fontos, hogy sose hosszú lében főzzük
galuskával, tésztával vagy rizzsel is tálalható
savanyúságot is kínálhatunk mellé
Te hogyan készíted?
Van jól bevált recepted?
Írd meg, küldd el nekünk!
Miklós Edit
Facebook oldal: FreeMix>>>