Ha allergiás vagy, most nagyon nem fogsz örülni

Ha allergiás vagy, most nagyon nem fogsz örülni

Ha allergiás vagy, most nagyon nem fogsz örülni.

Ha allergiás vagy, most nagyon nem fogsz örülni

Az allergiás emberek számára igazi rémálom kezdődik. A parlagfű pollenkoncentrációja várhatóan július utolsó hétvégéjén több helyen is elérheti a tüneteket okozó szintet.

Az allergiás tünetek erősségének mérséklése érdekében a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) azt javasolja a parlagfű virágporára érzékenyeknek, hogy mielőbb kezdjék meg a gyógyszeres kezelést. Vagy keressék fel kezelőorvosukat a megfelelő gyógyszeres kezelés beállítása érdekében.

Az adatok alapján egyelőre még csak elvétve található parlagfűpollen a levegőmintákban.

  
A jövő hét végén azonban már a közepes szintet is elérheti a pollenkoncentráció. Az erre érzékenyek ekkor már számíthatnak az allergiás tünetek megjelenésére.

Tapasztalhatnak orrfolyást, orrdugulást, tüsszögést, szemviszketést, könnyezést.

A tünetek megelőzése, erősségének mérséklése megfelelően beállított gyógyszeres kezeléssel elérhető.

Parlagfű allergia

 A parlagfű pollen két fő allergénje az Amb a I és Amb a II. Több kis és közepes méretű fehérje allergént (Amb a III, IV, V, VI, VII és cystatin) tartalmaz. A légutakba kerülve a nyálkahártyát ingerli, szemgyulladást okoz. A parlagfű pollenre allergiás népesség évről évre nő, a kilencvenes évek végére azonban már megközelítette a 30%-ot.


    A szezon előreláthatólag erős lesz. Amelynek mértékét az augusztusi és szeptemberi időjárás nagyban befolyásolhatja. A tömeges virágzás során a tartós, esős időszakok átmenetileg visszavethetik a pollenterhelést, azonban a záporok, zivatarok csak rövid időre tisztítják meg a levegőt.

A szezon tetőzése az előző évek tapasztalatai alapján augusztus végén, szeptember elején várható.


    Az allergiások számára nagy segítséget nyújt a Parlagfű Pollen Riasztási Rendszer térképes előrejelzése, melynek nyomon követesével könnyebben felkészülhetnek a várható tünetekre, azok kezelésére, illetve ez alapján az utazásaikat is körültekintőbben tervezhetik. A környező országokra kiterjedő előrejelzést a Nemzetközi Parlagfű Pollen Riasztási Rendszeren lehet követni.  


    A kifejlett parlagfű terjedése ellen leghatékonyabban felmagzás előtt, bimbós vagy virágos állapotában végzett kaszálással lehet védekezni, így csökkenthetjük a levegőben a lágyszárú gyomnövények virágporának mennyiségét, ami egyben a földhasználóknak jogszabályban előírt kötelezettsége is.


    A lakosságtól azt kérik, az általuk észlelt parlagfüves területeket mielőbb jelezzék a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal vagy a Parlagfűmentes Magyarországért Egyesület oldalán.

MTI/PME

Facebook oldal: FreeMix>>>

kép: pixabay

Post Author: FreeMix

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük