Tilos fürdeni a Balatonban! Óriási szélvihar készülődik

Tilos fürdeni a Balatonban! Óriási szélvihar készülődik

Tilos fürdeni a Balatonban! Óriási szélvihar készülődik.

Tilos fürdeni a Balatonban! Óriási szélvihar készülődik

A szakemberek komoly figyelmeztetést tettek közzé. A Meteo Mecsek tájékoztatása szerint már érkezik a nagyon komolynak ígérkező hidegfront a Balatonra, emiatt tilos fürdeni benne.

„ÉRKEZIK A FRONT A BALATONRA! 🌊 A Balatonban tilos fürdeni❗️🌬️ Baranyába 17 óra magasságában érkezhetnek meg a felhők illetve a szél! „

A HungaroMet szerint északnyugaton fúj már a szél, másodfok érvényes a Balatonon.

„A közeledő hidegfront előtt a Dunántúl északi felén északnyugatira fordult, és a Rábától nyugatra már meg is erősödött a szél, így ott déltől csökken is a hőmérséklet.”

Eközben a Balatonon mind a három medencére másodfok került kiadásra elővigyázatosságból, ugyanis ilyen időjárási körülmények mellett (31, 33 fok, derült ég) a hirtelen megerősödő északnyugati szél jelentős veszélyeket jelenthet a fürdőzők számára.

„Vasárnap kora délután jól látható előjel nélkül csaphat le egy hidegfront a Balatonra, helyenként viharos széllökésekkel.” – közölte a HungaroMet Zrt. siófoki obszervatóriumának vezetője szombaton.

    Horváth Ákos tájékoztatása szerint vasárnap kora délután várható a gyorsan mozgó, éles hidegfront megérkezése a Balatonhoz.

„A front közeledtét csak gyengébb felhőképződés kíséri, előtte akár 35 Celsius fokig is emelkedhet a levegő hőmérséklete, a vízé 26 fok körül alakul, ezért várhatóan tele lesz fürdőzőkkel, hajózókkal a tó.” – tette hozzá.


    „A változó irányú szél gyorsan északnyugatira fordul, a legerősebb széllökések rövidesen 45-55 kilométer/óra sebességűek lesznek. Elsősorban a nyugati medencében viharos, 60-65 kilométer/óra erősségű széllökések is előfordulhatnak.


    „Önmagában egy ilyen hidegfront nem számít rendkívüli időjárási eseménynek, azonban egy meleg nyári hétvégén érkezik, amikor nagyon sokan lesznek a vízben.” – közölte az obszervatórium vezetője, kérve a fürdőzőket, vízibiciklizőket, csónakázókat, hogy fokozottan figyeljék majd a viharjelzést.

 A fronttal számottevő csapadék nem várható, viszont gyorsan csökkenni fog a hőmérséklet. Vasárnap hőmérsékleti szempontból nagyobb változásra számíthatunk. A nap első felében még délies áramlással továbbra is meleg levegő érkezett fölénk, emiatt fokozódik a kánikula. A csúcsérték 31 és 38 fok között várható.

A legfrissebb hírek szerint másodfokú viharjelzés érvényes: Balaton nyugati, középső, keleti medence.

Velencei-tó: az elsőfokú viharjelzés érvényes.

Tájékoztató előrejelzés az előttünk álló éjszakára

„Az erős (40-60 km/h) lökésekkel kísért északnyugati szél estére mérséklődik. Azonban a térség nyugati részét esetlegesen közelítő zápor, zivatar hatására előfordulhatnak még ott átmenetileg viharos (60-70 km/h) széllökések is.

Az esti óráktól a csapadéktól távolabb már csökkenő gyakorisággal lehetnek erős (40-45 km/h, eleinte helyenként 50 km/h) széllökések.

A Velencei-tónál a késő esti óráktól inkább már csak élénk széllökések (25-30 km/h) valószínűek.

A Balatonnál az éjszaka második felében a szélirány északi-északkeletire vált. Még többfelé élénk (25-35 km/h), helyenként erős közeli (35-40 km/h) széllökések kialakulhatnak.” – írta meg honlapján a HungaroMet.

Hétfőn hideg fronthatás várható, így az erre érzékenyeknél fejfájás, erősödő migrén jelentkezhet.

Legfrissebb mért adatok: https://www.met.hu/idojaras/aktualis_idojaras/

Balatoni előrejelzés: https://www.met.hu/idojaras/tavaink/balaton/

MeteoMecsek/HungaroMet

kép: Stock kép

Post Author: FreeMix

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük