Egyszerű almás pite recept, amiért rajongani fognak az ismerőseid

Egyszerű almás pite recept, amiért rajongani fognak az ismerőseid

Az almás pite egy klasszikus, finom sütemény, amely mindenki kedvence. Akár kezdő vagy a sütés világában, akár gyakorlott szakács, ez az egyszerű almás pite recept garantáltan sikerülni fog. Ebben a cikkben lépésről lépésre végigvezetünk a folyamaton, és néhány tippet is megosztunk, hogy még finomabb legyen a végeredmény.

Egyszerű almás pite recept, amiért rajongani fognak az ismerőseid

Miért olyan népszerű az almás pite?

Az almás pite nemcsak finom, hanem egyszerűen elkészíthető és sokféleképpen variálható is. Az alma természetes édessége és savanykás íze tökéletes harmóniát alkot a vajas, omlós tésztával. Ráadásul az almás pite olyan desszert, amely minden alkalomra ideális: hétköznapi vacsora utáni finomságként vagy ünnepi asztalra is tökéletes választás.

Hozzávalók az egyszerű almás pitéhez

Ahhoz, hogy elkészítsd a tökéletes almás pitét, szükséged lesz néhány alapvető hozzávalóra.

Tészta hozzávalói

  • 250 g liszt
  • 150 g hideg vaj
  • 50 g cukor
  • Egy csipet só
  • 4-6 evőkanál hideg víz

Töltelék hozzávalói

  • 6-8 közepes alma (ideális esetben savanykás fajták, mint például a Granny Smith)
  • 100 g cukor
  • 1 teáskanál fahéj
  • 1/4 teáskanál szerecsendió (opcionális)
  • 2 evőkanál liszt
  • 1 evőkanál citromlé
  • 25 g vaj

Lépésről lépésre: Almás pite elkészítése

1. A tészta elkészítése

  1. Készítsd elő a hozzávalókat: Mérd ki a lisztet, a hideg vajat, a cukrot és a sót. Fontos, hogy a vaj hideg legyen, mert így lesz a tészta omlós.
  2. Keverd össze a száraz hozzávalókat: Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, cukrot és sót.
  3. Add hozzá a vajat: Kockázd fel a hideg vajat, majd gyors mozdulatokkal morzsold össze a lisztes keverékkel. Az a cél, hogy a vaj kis darabokra essen szét, és a keverék morzsás legyen.
  4. Adj hozzá hideg vizet: Kanálanként add hozzá a hideg vizet, és gyorsan gyúrd össze a tésztát. Csak addig dolgozd, amíg a tészta össze nem áll. Ne gyúrd túl sokáig, mert akkor kemény lesz.
  5. Hűtsd a tésztát: Csomagold a tésztát fóliába, és tedd a hűtőbe legalább 30 percre. Ez segít a vajnak megszilárdulni, így a tészta omlósabb lesz.

2. Az almás töltelék elkészítése

  1. Hámozd meg és szeleteld fel az almákat: Az almákat hámozd meg, majd vékony szeletekre vágd. Próbálj egyenletes szeleteket készíteni, hogy egyenletesen süljenek.
  2. Keverd össze a töltelék hozzávalóit: Egy nagy tálban keverd össze a szeletelt almát, cukrot, fahéjat, szerecsendiót (ha használod), lisztet és citromlevet. Jól keverd össze, hogy az alma minden darabját befedje a keverék.

3. Az almás pite összeállítása

  1. Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra.
  2. Nyújtsd ki a tésztát: Vedd ki a tésztát a hűtőből, és oszd két részre. Az egyik rész legyen egy kicsit nagyobb, ez lesz az alja. Lisztezett felületen nyújtsd ki a tésztát kör alakúra, hogy beleférjen a piteformába.
  3. Helyezd a tésztát a formába: Óvatosan tedd a kinyújtott tésztát a piteformába, és nyomkodd bele, hogy jól illeszkedjen. Ha kilóg a széle, hagyd így.
  4. Töltsd meg a formát: Öntsd az almás tölteléket a tésztával bélelt formába. Próbáld egyenletesen elosztani az almát.
  5. Fedő tészta elkészítése: Nyújtsd ki a másik tésztadarabot is, és tedd a töltelék tetejére. A széleknél nyomkodd össze az alsó és felső tésztaréteget. A tetején vágj néhány kis rést, hogy a gőz távozni tudjon.
  6. Kenés és sütés: Kend meg a pite tetejét egy kis tejjel vagy tojással, hogy szép aranybarna legyen sütés közben. Süsd a pitét 45-50 percig, amíg a teteje aranybarna nem lesz és az almák puhák.

4. A pite pihentetése és tálalása

Amikor az almás pite elkészült, vedd ki a sütőből, és hagyd hűlni legalább 30 percig. Ez segít, hogy a töltelék besűrűsödjön, és ne folyjon ki szeletelés közben. Tálald a pitét langyosan, vaníliafagyival vagy tejszínhabbal.

Tippek az almás pite tökéletesítéséhez

  • Almafajta kiválasztása: Az almák kiválasztása kulcsfontosságú. A Granny Smith vagy Jonagold típusú almák savanykásabbak és jobban megtartják alakjukat sütés közben.
  • Cukor mennyisége: Ha az almák nagyon édesek, csökkentsd a cukor mennyiségét a töltelékben.
  • Fűszerezés variálása: Kísérletezz különböző fűszerekkel, mint például gyömbér, kardamom vagy szegfűszeg, hogy egyedi ízt adj a pitének.

Egyszerű almás pite recept videó

Ha szeretnéd látni, hogyan készül lépésről lépésre az almás pite, nézd meg ezt a videót, amely segít vizuálisan is követni a receptet.

További egyszerű sütemény receptek

Ha tetszett ez az egyszerű almás pite recept, akkor nézd meg más egyszerű almás süti recept oldalunkat is, ahol még több olcsó és egyszerűen elkészíthető süteményt találsz!

Gyakori kérdések az almás pite elkészítéséről

Hogyan tároljam az almás pitét?

Az almás pitét szobahőmérsékleten tartsd, letakarva egy-két napig. Ha tovább szeretnéd megőrizni a frissességét, tedd a hűtőbe, ahol akár egy hétig is eláll.

Fagyasztható-e az almás pite?

Igen, az almás pite kiválóan fagyasztható. Csomagold be jól fóliába vagy helyezd légmentesen záródó edénybe, és fagyaszd le. Tálalás előtt engedd fel szobahőmérsékleten, majd melegítsd át a sütőben.

Milyen egyéb töltelékkel készíthetem el a pitét?

Az almás pite variálható más gyümölcsökkel, mint például körte, áfonya vagy barack. A töltelék ízesítésénél variálhatod a fűszereket is.

Összegzés

Az almás pite készítése egyszerű és szórakoztató, ráadásul az eredmény mindig finom. Akár tapasztalt szakács vagy, akár csak most kezded felfedezni a sütés világát, ezzel az egyszerű recepttel garantáltan sikert aratsz. Kísérletezz különböző fűszerekkel és almafajtákkal, és találd meg a saját tökéletes almáspite recepted!

Post Author: FreeMix

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük