Kullancscsípésből halálos allergia: új kutatási eredmények

Első halálos áldozat: kullancscsípés okozta húsallergia végzett egy férfival

Utolsó frissítés: 2025-11-24

Az α-gal szindróma első halálos áldozatát azonosították az Egyesült Államokban: egy kullancscsípés okozta húsallergia végzett egy férfival. A ritka, de egyre gyakoribb allergia súlyos, késleltetett anafilaxiát válthat ki.

Home » Hírek » Első halálos áldozat: kullancscsípés okozta húsallergia végzett egy férfival
  • Az α-gal szindróma első halálos esetét hivatalosan is megerősítették.
  • A kullancscsípés által kiváltott húsallergia késleltetett anafilaxiát okozhat.
  • A kutatók szerint fontos, hogy a húsfogyasztás utáni tüneteket komolyan vegyék.

Egy kullancscsípés okozta húsallergia végzett egy amerikai férfival. Az α-gal szindróma első halálos áldozatát most azonosították.

Kullancscsípésből halálos allergia: új kutatási eredmények
Kullancscsípésből halálos allergia: új kutatási eredmények – Kép: FreePik

A kutatók figyelmeztetnek:

A marha-, sertés- vagy bárányhús fogyasztása után órákkal jelentkező tünetek életveszélyesek lehetnek.

Az α-gal szindróma eddig ritka, de egyre gyakoribb allergiás reakcióként volt ismert az Egyesült Államokban.

Most azonban új fejezet nyílt. A Virginiai Egyetem kutatói megerősítették az első halálesetet, amely közvetlenül ehhez a kullancscsípés által kiváltott húsallergiához köthető. A felfedezés nemcsak az orvostudomány számára jelent mérföldkövet, hanem komoly figyelmeztetés mindazoknak, akik a húsfogyasztás után szokatlan tüneteket tapasztalnak.

A Virginiai Egyetem Orvostudományi Karának kutatói megerősítették az első halálesetet, melyet α-gal szindróma okozott. Ez egy kullancscsípés által kiváltott húsallergia, amely egyre gyakrabban fordul elő az Egyesült Államokban.

Az α-gal szindróma egy ételallergia.

Amely akkor jelentkezik, amikor az immunrendszer az emlősökben (szarvasmarha, sertés, kecske stb.) található galaktóz-α-1,3-galaktóz (α-gal) diszacharid molekulára mint allergénre reagál.

  • ha egy kullancs ezen állatok véréből táplálkozik, az α-gal bejut a nyálába
  • majd egy későbbi csípéssel átviheti a molekulát egy emberre
  • érzékennyé téve az emberi immunrendszert erre a cukormolekulára 

A most nyilvánosságra került eset 2024 nyarán történt.

Egy amerikai férfi egy marhahúsból készült hamburger elfogyasztása után néhány órával összeesett, majd meghalt — írja a New Food Magazine.

Csak mostanra sikerült megállapítani a halál pontos okát, amit súlyos, késleltetett anafilaxiás reakciónak azonosítottak. Az erről született tanulmányt a Journal Of Allergy and Clinical Immunology tudományos folyóiratban publikálták.

A halál okát kezdetben „hirtelen megmagyarázhatatlan halál”-ként jelölték meg.

De az áldozat feleségének kérésére további teszteket végeztek:

  • a vérvizsgálat során α-gal érzékenységet
  • valamint halálos anafilaxiára utaló bio-markereket mutattak ki

Platts-Mills α-gal szakértő szerint fontos lenne, hogy:

„A marha-, sertés- vagy bárányhús fogyasztása után 3-5 órával jelentkező súlyos hasi fájdalmakat anafilaxia lehetséges okaként is vizsgálják.”

Az eset rávilágít arra, hogy az α-gal szindróma nem csupán kellemetlen allergia, hanem életveszélyes állapot is lehet. A kutatók hangsúlyozzák: a késleltetett tünetek felismerése és az időben történő orvosi beavatkozás életet menthet.

Mi a teendő kullancscsípés után?

  1. A kullancs eltávolítása

    Használj finom csipeszt.
    Fogd meg a kullancsot minél közelebb a bőrhöz.
    Húzd ki lassan, egyenesen, rángatás nélkül.

  2. A seb tisztítása

    Fertőtlenítsd a csípés helyét alkohollal vagy jódos oldattal.
    Ne nyomd össze a kullancsot, és ne kend be a sebet zsíros krémmel.

  3. Megfigyelés és orvosi ellenőrzés

    Figyeld a bőrt: ha piros folt, duzzanat vagy körkörös kiütés jelenik meg, fordulj orvoshoz.
    Jegyezd fel a csípés időpontját, és ha láz, fejfájás, allergiás reakció vagy ízületi fájdalom jelentkezik, azonnal kérj szakmai segítséget.

Oszd meg ezt az útmutatót, hogy mások is biztonságban legyenek kullancscsípés után!

FORRÁS

Post Author: Miklós Edit

Miklós Edit újságíró, főszerkesztő és szövegíró, a FreeMix.hu alapítója. Korábban Koronczay Editként ismerhették a nézők és olvasók. Több mint 25 éve dolgozik a médiában: az Echo TV, a Duna TV és a Magyar Televízió szerkesztő-riportereként kezdte pályáját, majd a Femina és a Cafeblog újságírójaként folytatta. Saját lapcsaládja ma már havi 3-4 milliós olvasottsággal működik. Célja, hogy írásaival inspirációt, erőt és pozitív energiát adjon az embereknek. A szakmája egyben a szenvedélye is.