Van az az igazi kenyér, aminek recseg, ropog a héja és amikor nem bírod megállni, azonnal le kell tépned a csücskét és csak úgy önmagában elfalatozgatod. Nincs ennél finomabb. Ugye ti is szinte látjátok magatok előtt, érzitek az ízét, halljátok a recsegés hangját??? Ugye az is átsuhant a fejetekben, hogy „hú, de régen is ettem ilyen igazi, hagyományos házi kenyeret???”
Nos, remek hírünk van, te is tudsz készíteni ilyet!!!
Ez a kenyér, ez pontosan ilyen. A héja gyönyörűen repedezett, ropogós, a belseje puha, laza. Önmagában, üresen is fenséges, de zsírral, lilahagymával még nagyobb ízélményt ad.
A nagymamák értettek igazán ahhoz, hogy hogyan is lehet ilyen tökéletes, IGAZI kenyeret alkotni.
Ha bolti kenyeret is szoktál enni, akkor bizony jól tudod óriási a különbség a házi és a bolti között.
Amit otthon készítesz, abban garantáltan nincsen más, csak amit te beleteszel, ráadásul ebben nincsen adalékanyag és ízfokozó. Hagyományos alapanyagokból, hagyományos módon készíthető a legigazibb, legfinomabb HÁZI kenyér.
Boros Vali gastroblogger>>> fantasztikus kenyér receptjét akár kezdő háziasszonyok is bátran elkészíthetik, nem fognak csalódni.
Ha szeretnél te is igazi, házi kenyeret készíteni, olyat, amit a nagymamák és nagyanyáink készítettek régen, akkor ezt a receptet mindenképpen tanuld meg, szó szerint csodálatos.
Boros Vali az alábbi titkot, praktikákat árulta el annak érdekében, hogy a te kenyered is recsegős, ropogós héjjal rendelkezzen, de belül puha, laza maradjon:
„Miért nem cserepes? Szerintem teszel bele zsiradékot, attól nem fog cserepesedni. Ne tegyél bele, nem kell!!!”
„Baj, ha kevés neki a gőz. Én sosem sütök, csak zárt gőzben. Azért nem jó simán sütni, mert a pékségekben is engednek gőzt a sütőbe.”
„Bespriccelem, úgy teszem a sütőbe. Fedeles jénaiban, zárt gőzben sütöm, 220 fokon”
Minőségi lisztből készül a jó kenyér, az olcsó liszttel nem lesz ugyanolyan jó.
De nézzük Boros Vali igazi házi kenyér receptjét és az elkészítés pontos, érthető menetét!
Hozzávalók:
Előtészta:
40 dkg kenyérliszt
2 dkg élesztő
4 dl víz
+
2 kk só
60 dkg kenyérliszt
20 dkg rétesliszt
4 dl víz
Aranykalászos gazda tanfolyam féláron!
Kattintson, és legyen ön is aranykalászos gazda!
Elkészítés:
Készíts egy előtésztát: 40 dkg kenyérliszt, 2 dkg élesztő és 4 dl víz.
„Én úgy kezdem, hogy van egy kis vödröm, ebben először a vízbe feloldom az élesztőt, majd belekeverem a lisztet, lefedem. Ezt a konyhapulton hagyom 16-18 órát pihenni. Általában délután megcsinálom és másnap használom fel.”
Mikor eljön a másnap, a dagasztótál aljába tegyél 2 kiskanál sót, erre szitáld a liszteket: ebben az esetben 60 dkg kenyérliszt és 20 dkg rétesliszt. Egy fakanállal összekevered, majd erre is öntesz 4 dl vizet, és hozzá teszed a kész előtésztát.
20 percig alaposan szép simára dagasztod. Ekkor egy kelesztőtálba kerül, 40 percet hagyod pihenni.
Kiveszed, átgyúrod és meghajtogatod. VIDEÓ ITT>>
Visszamegy a kelesztőbe újra, 40 percre.
Ezután megformázod, a sütőpapírral kibélelt fedeles jénaiba teszed, itt hagyod 20 percet.
Addig beindítod a sütőt 220 fokra.
„Mikor letelt az idő, egy éles pengével bevágom, vízzel alaposan lefújom, én a jénai tetőt is leszoktam, és mehet sülni 55 percre.”
Ekkor kiveszed a jénaiból, és még magába 10 percig sütöd.