Halloween - 13+1 meglepő tény, amit csak kevesen ismernek

Halloween – 13+1 meglepő tény, amit csak kevesen ismernek

Halloween – 13+1 meglepő tény, amit csak kevesen ismernek.

Halloween - 13+1 meglepő tény, amit csak kevesen ismernek

Nemsokára eljön az év legkísértetiesebb időszaka! A Halloween egyre népszerűbbé válik nem csak az Amerikai Egyesült Államokban, hanem jónéhány európai országban is. De tudod, hogyan kezdődött az egész?

Halloween – 13+1 meglepő tény, amit csak kevesen ismernek:

1. A Halloween 2000 évvel ezelőtt kezdődött. Az első Halloween-ünnepek az ősi keltákig vezethetők vissza, akik a jelenleg Írország, Egyesült Királyság és Észak-Franciaország által elfoglalt területen éltek, és október 31-én ünnepelték a Samhain nevű fesztivált.

2. Rosszul írjuk!!!

Bár ma már a Halloween az elfogadott írásmód, a helyes mód valójában a Hallo’ ween. A Halloween az All Hallows Eve szóból ered, ezért a helyes írásmódban egy aposztróf szerepel.

3. Halloweenkor a telihold rendkívül ritka.

A Halloween-fotók általában ragyogó teliholdat ábrázolnak, de a Halloweenkor előforduló telihold évszázadonként csak három-négy alkalommal fordul elő. Telihold átlagosan 19 évente van Halloweenkor, utoljára 2020-ban volt! Így sajnos várhatunk egy kicsit a következőre.

4. A „csokit vagy csalunk” már régóta létezik.

A gyökerei a Samhain fesztiválig nyúlnak vissza, ahol az emberek lakomaasztalokat készítették, sok étellel, hogy lecsillapítsák a szellemeket. A későbbi évszázadokban az emberek bohóckodtak az ételért és italért cserébe. Ez a szokás a középkorig nyúlik vissza, ami a 19. századra alakult olyan szokássá, hogy a házak ajtajában táncoló, éneklő és vicceket mesélő előadásokat mutattak be finomságokért cserébe.

5. A samhainofóbia a Halloweentől való félelem.

A samhainofóbia az ősi pogány hagyományokban gyökerező kifejezés, amelyet a Halloweentől való indokolatlan félelemként határoznak meg.

6. A fekete és a narancs szín általában a Halloweenhez kötődik, nem véletlenül!

Azt mondják, hogy a narancs az erő és a kitartás szimbóluma, valamint az ősz jelképe, míg a fekete a hideg és sötét telet, valamint a halál szimbólumaként emlékeztet arra, hogy a Halloween egykor egy olyan fesztivál volt, amelyen  az emberek a szellemeket ünnepelték.

7. Az amerikaiak NAGY költekezők!

Az USA-ban becslések szerint 5,7 milliárd dollárt költenek Halloweenkor.

8.

Viccesnek hangzó, ám igaz, hogy a szülők több mint 90%-a elcseni gyermekei Halloween édességeinek egy részét.

9.

A gyerekek körülbelül 7000 kalóriát fogyasztanak el édesség formájában Halloweenkor. (Ez 66 darab banán elfogyasztásával egyenlő.)

10. Ki a boszorkány? 

A hiedelem szerint, ha kifordítva viseled a ruhád és közben  hátrafelé sétálsz Halloweenkor, éjfélkor megláthatod ki igazi boszorkány.

11. A sütőtök és a Halloween együtt jár

A sütőtök faragása Halloweenkor nemcsak jó szórakozás, hanem azt a célt is szolgálja, hogy elriassza a gonosz szellemeket.

12.

A világ legnehezebb sütőtökje egy svájci kertben nőtt: 950,5 kilót nyomott (ez egy kisebb autó súlya).

13. Ne ijedj meg, ha pókot látsz Halloweenkor!

Úgy gondolják, hogy ez egy elhunyt szeretett személy szelleme, aki vigyáz rád.

13 +1. Szigorú szabályok

A csokigyűjtés valójában csak gyerekeknek szól, így az Egyesült Államok egyes városai egészen odáig jutottak, hogy megtiltották a 12 év feletti gyerekeknek a házalást és csokigyűjtést. Egyes helyeken 1000 dollárig terjedő pénzbírsággal sújthatják azokat a tinédzsereket, akik a tiltás ellenére csokit gyűjtenek.

Facebook oldalunk: FreeMix  >>>

Kép: Stock kép

FORRÁS és FORRÁS

Post Author: FreeMix

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük