Ha nyár, ha jó időt, akkor kovászos uborka! Ez az egyik legkedveltebb savanyúság, ami nemcsak frissítő, de egészséges is. Összegyűjtöttünk neked öt különleges kovászos uborka receptet, amelyekkel garantáltan eléred a tökéletességet. Nézzük meg részletesen, miért érdemes mindegyiket kipróbálni!
1. Klasszikus kovászos uborka
Alapanyagok:
– 2 kg uborka
– 1 közepes csokor kapor
– 3-4 gerezd fokhagyma
– 2 szelet kovászos kenyér
– 2 evőkanál só
– Víz
Elkészítési mód:
1. Az uborkát alaposan mosd meg. Vágd le végeit.
2. A fokhagymát pucold meg. A kaprot szedd szálakra.
3. Rakd az uborkákat egy nagy üveg edény aljára.
4. A kaprot, a fokhagymát szórd közéjük.
5. Készíts sós vizet (1 liter vízhez adj 1 evőkanál sót). Öntsd rá az uborkákra.
6. A tetejére is helyezz kaprot, fokhagymát, két szelet kenyeret. majd takard le egy tányérral vagy fedéllel.
7. Meleg, napos helyen érleld 3-5 napig.
Mi teszi különlegessé?
Ez az alaprecept mindenki számára elérhető, gyorsan elkészíthető, amellyel visszarepülhetsz a nagymamád konyhájába.

2. Fűszerekkel gazdagított változat – Fűszerkedvelőknek ajánljuk, akik szívesen kísérleteznek új ízekkel.
Alapanyagok:
– 2 kg uborka
– 1 közepes csokor kapor
– 2-3 gerezd fokhagyma
– 1 evőkanál borsikafű
– 1 evőkanál fekete borókabogyó
– 2 szelet kovászos kenyér
– 2 evőkanál só
– Víz
Elkészítési mód:
Az elkészítés lépései megegyeznek a klasszikus változattal. A sós vizet ebben az esetben borsikafűvel, borókabogyóval gazdagítsd.
Mi teszi különlegessé?
A fűszerek egyedülálló ízvilágot adnak az uborkának. Így még az ínyencek is el lesznek ragadtatva.
3. Mediterrán stílusú kovászos uborka – Annak ajánljuk, aki szereti, ha a konyhájában a Földközi-tenger ízvilága uralkodik.
Alapanyagok:
– 2 kg uborka
– 1 közepes csokor kapor
– 5 gerezd fokhagyma
– 1 evőkanál olívaolaj
– 10 levél friss bazsalikom
– 2 szelet kovászos kenyér
– 2 evőkanál só
– Víz
Elkészítési mód:
A sós vízhez add az olívaolajat, a bazsalikomleveleket. Utána folytasd az elkészítést úgy, mint a klasszikus változatnál.
Mi teszi különlegessé?
Az olívaolaj, a bazsalikom fúziója mediterrán hangulatot kölcsönöz az uborkának.

4. Csípős változat chilivel – A csípős ízek kedvelőinek ajánlott, akik szeretnek tüzes környezetet létrehozni az étkezéseikben.
Alapanyagok:
– 2 kg uborka
– 1 közepes csokor kapor
– 3-4 gerezd fokhagyma
– 3 szárított chili paprika
– 2 szelet kovászos kenyér
– 2 evőkanál só
– Víz
Elkészítési mód:
A szokásos módon készítsd el a sós vizet, add hozzá a szárított chilipaprikát.
Mi teszi különlegessé?
A chilipaprika pikáns ízt ad, amitől garantáltan izgalmas ízvilágot ad.
- 5 kovászos uborka recept – Hagyományos és különleges ízvilág
- Gluténmentes panírozás – 10 ötletes és finom variáció
- Így készül a tökéletes húsvéti sonka – 10 tipp, amit érdemes betartani
- Tömegek állnak sorba a különleges 550 Ft-os fagyiért
- 5 villámgyors, olcsó, laktató étel a rohanós hétköznapokra – Recepttel
5. Savanykás citromos változat – Annak ajánljuk, aki szereti a savanyúbb ízeket. Ha újdonságot keresel a hagyományos receptek között, ez pont neked való.
Alapanyagok:
– 2 kg uborka
– 1 közepes csokor kapor
– 2-3 gerezd fokhagyma
– 1 citrom karikára vágva
– 2 szelet kovászos kenyér
– 2 evőkanál só
– Víz
Elkészítési mód:
A citromkarikákat tedd az uborkák közé, folytasd az alap recept szerint.
Mi teszi különlegessé?
A citrom extra savanykássága különleges frissességet kölcsönöz az uborkának.
Reméljük találsz kedvedre való receptet. Az otthon készített kovászos uborka felejthetetlen élményekkel gazdagítja nyári napjaidat! Jó étvágyat hozzá!