Íme Magyarország apró gyöngyszeme, amit mindenképp látni kell: Zengővárkony Míves Tojás Múzeum

Íme Magyarország apró gyöngyszeme, amit mindenképp látni kell: Zengővárkony Míves Tojás Múzeum

Létezik egy apró gyöngyszem Magyarországon: Zengővárkony.

A kis baranyai falut különleges hangulat övezi, szeli át. Ez a múlt emléke. Az ott élők ugyanis hűen őrzik múltjuk emlékeit, a hagyományokat.

 

A kis összetartó közösségben ünnepekkor előkerül a gyönyörű népviselet, mai napig készülnek a híres régi minták alapján a szőttesek, a tojásfestés ősi hagyományait is lelkesen őrzik, követik.

Zengővárkony egyik nevezetessége a Míves Tojás Múzeum, amely bár kicsike faluban működik, mégis Európa-szerte híres.

 

A Míves Tojás Múzeum ugyanis hazánk első és Európában is ritkaságnak számító állandó hímestojás-kiállítása festői környezetben a 682 m magas Zengő lábánál fekvő Zengővárkony községben talált otthont. Közvetlenül elérhető a 6-os útról, Pécstől 17 km-re a zengővárkonyi elágazásnál letérve.

http://www.tojasmuzeum.ini.hu/

 

A Múzeum valóban varázslatos, jellemzi a szépség, a béke, a harmónia. Több száz különleges technikával készített míves tojás kapott helyett a Múzeumban, akad köztük egyedi, máshol sehol nem látható darab is. A kiállítás szemet gyönyörködtető látvány.

 

Minden évszakban látogatható

Nyitvatartás: 

• március 15 – október 31

  10-18 óráig

• november 1 – március 14

  10-15 óráig

Minden szerdán szünnap.

 

 

A múzeumban kiállÍtott legszebb darabokról mûvészi képeslapok illetve másodpéldányok a helyszÍnen megvásárolhatók.

 A múzeum megszületése Nienhaus Rózsának köszönhető, aki szenvedélyesen és óriási szakértelemmel  gyűjti ezeket a szebbnél szebb, egyedibbnél egyedibb alkotásokat, a míves tojásokat, illetve az iparművészeti technikákkal díszített példányokat is.

 

 Csak Zengővárkonyig kell utazni, hogy ebben a kis múzeumban megcsodálhassuk a világ minden táján ismert és művelt tojásdíszítés remek alkotásait, az emberi fantázia és kézügyesség szépséget sugárzó teremtményeit.

 

A múzeum és a tájház közös belépõje:

• Felnõttek 600.- Ft;

• kedvezményes belépőjegy 400.- Ft;

• családoknak 1400.- Ft.

A Múzeum sok-sok éve, immár hagyományt teremtve, rendezvényei által is szolgálja a tojásdíszítés népszerűsítését. Az ide látogató közönség nyomon követheti, hogyan válik egy hétköznapi pőre tyúktojás igazi hímessé.

A látogatók kedvükre válogathatnak a múzeumban vásárolható szebbnél-szebb hímesek, ajándéktárgyak, kiadványok közül. Megismerkedhetnek hagyományos locsoló versekkel,  illetve a múzeum által készített minden korosztály számára érdekes, szebbnél szebb hímes tojás mintákat ismertető játékokkal.

 

A Múzeum egész évben nyitva tart és különleges alkalmakkor egyéb színes programok is várják az érdeklődőket.

 

Post Author: FreeMix

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük