Ünnepi koccintás: édes fehér pezsgőket teszteltek a szakemberek.

32 pezsgőt vizsgáltak meg a szakemberek- Ez lett az eredmény!

Ünnepi koccintás: édes fehér pezsgőket teszteltek a szakemberek.

A 2018-as terméktesztek évzárásaként a Szupermenta programban ezúttal egy sokak által kedvelt ünnepi ital, az édes fehér pezsgők vizsgálatát végezték el.

A pezsgő az ünnepi időszak, az óév búcsúztatásának és az újév köszöntésének szinte elmaradhatatlan kelléke. Ízléstől függően ki a száraz, ki az édes típus mellé teszi le a voksát. 2015-ben már teszteltük a száraz változatukat, míg tavaly az alkoholmentes és „gyerekpezsgőket” is megvizsgáltuk.

„Mivel az édes pezsgőnek is nagy rajongótábora van, így ez sem maradhatott ki a Szupermenta pezsgő tesztek sorából.”

Tudtad?

A pezsgő megnevezés jogszabály által védett. A pezsgő olyan termék, amelyet első vagy második alkoholos erjesztéssel nyernek friss szőlőből, szőlőmustból, vagy borból. A tárolóedény kinyitásakor kizárólag az erjedésből származó szén-dioxid szabadul fel; amelyben 20 °C-os hőmérsékleten, zárt tárolóedényekben tárolva 3 barnál nem kisebb túlnyomás uralkodik az oldott szén-dioxid jelenléte miatt; és amely esetében az előállítására szánt küvék összes alkoholtartalma nem lehet kisebb, mint 8,5 térfogatszázalék.

A minőségi pezsgő megnevezésű termék annyiban különbözik, hogy ott a túlnyomás 3,5 bar-nál nem lehet kisebb, illetve összes alkoholtartalmának legalább 9 térfogatszázaléknak kell lennie.

Cukortartalom alapján hét kategóriára oszthatóak a pezsgők. Doux, vagyis édes, melynek cukortartalma legalább 50 g/l.

Likőrözés – De mitől édes a pezsgő?

A pezsgő édességét likőrözéssel állítják be. Az érlelés végén és a palackozás előtt egy likőrt, úgynevezett expedíciós likőrt adnak a már kész pezsgőhöz, mely bor, finomított cukor, esetleg mustsűrítmény és brandy/konyak keveréke. Ez a lépés a nyers pezsgők esetén elmarad. A bornak itt különleges jelentősége lehet, hiszen az erre a célra félretett, sokszor külön érlelt és kezelt bor és érlelt borpárlat alakíthatja ki azt az egyedi ízvilágát a pezsgőnek, mely nem csak a cukor-tartalom emelésében nyilvánul meg. A „recept” sok esetben a pezsgőházak szigorúan titkos receptje, amit csak a beavatottak ismerhetnek. (Forrás: Aszú-és pezsgőkiválóságok könyve 2018/2019)

A Szupermentában polcfelmérés során az édes fehér pezsgők kínálatát mérték fel a nagyobb hazai üzletláncokban.

„Több mint 50 terméket találtunk, amelyek között különböző kiszerelésű tételek, továbbá muskotály, sárga muskotály típusú, illetve minőségi jelzőt viselő pezsgők is megtalálhatóak voltak.”

„Végül 32 féle „doux” azaz édes kategóriájú, 0,75 liter kiszerelésű, 7 és 12% közötti tényleges alkoholtartalommal rendelkező pezsgőt ellenőriztünk. A Szupermenta kosarában mind hazai, mind külföldi termelésű pezsgők helyet kaptak.”

„A vizsgált tételek között hét minőségi jelzővel ellátott pezsgő képviseltette magát. Nyolc muskotály típusú termék került a tesztelendők közé, de olyan egyéb jelzésű italok is helyet kaptak, mint például az Irsai Olivér, cuveé vagy chardonnay.”

Szerencsét hozó újévi ételek a nagyvilágból

Így vizsgálták a pezsgőket:

„Felügyelőink természetesen ellenőrizték a tételek nyomon követhetőségét, amely során mindent rendben találtak.”

„A Szupermenta terméktesztek során nagy hangsúlyt fektetünk arra is, hogy a termékek megfelelőségét laboratóriumi vizsgálatokkal is alátámasszuk.”

Ismét számos laboratóriumi vizsgálatot végeztek:

alkoholtartalom (tényleges és összes)
extrakttartalom (összes és cukormentes)
cukortartalom
összes savtartalom
illósav-tartalom
kéndioxid-tartalom (összes és szabad)
széndioxid-tartalom (20 °C-on)
hamutartalom
vas, réz
pH
tartósítószerek (szorbinsav, szalicilsav, benzoesav)
édesítőszerek (szacharin-Na, aceszulfám-K, aszpartám)

Az eredmények alapján elmondható, hogy a vizsgált édes, fehér pezsgők élelmiszerbiztonsági és beltartalmi jellemzői minden esetben megfeleltek a jogszabályban előírtaknak.

Cukortartalmukat tekintve 17 pezsgő 51-60g/l közötti volt. Nyolc ital cukortartalma esett 60-70g/l közé. 70-78g/l között négy pezsgőt találhatunk. 80g/l feletti eredménnyel összesen három termék zárt.

„Azért érdekes belegondolni, hogy a legszárazabbnak mondott „brut nature” pezsgők cukortartalma max. 3g/l lehet. Ehhez képest a vizsgált 32 „doux” termék legédesebbikének mért összes cukortartalma 92,9 g/l volt! De vajon a legédesebb volt a legkedveltebb? Olvasson tovább, és hamarosan kiderül!”

Vizsgáltuk az édesítő- és tartósítószer-tartalmat is. Az édesítőszerek használata pezsgő esetében nem megengedett. Jó hír, hogy a laboratóriumi vizsgálat egyik terméknél sem mutatott ki meghatározási határ feletti édesítőszer-tartalmat.

A tartósítószerek tekintetében is jól vizsgáztak a pezsgők.

„Benzoesav és szalicilsav használata sem engedélyezett a borászati termékek, így a pezsgő esetében sem. Ezek nem voltak kimutathatóak a vizsgált tételekben. A szorbinsavat az élesztők gátlására használják, a termékben jelenlevő cukortartalom megőrzése céljából. A szorbinsav használata tehát engedélyezett, de annak tartalma nem haladhatja meg a 200 mg/l koncentrációt. 14 ital ugyan tartalmazott szorbinsavat, de mindegyik az előírásoknak megfelelő mennyiségben. 18 pezsgőnél szorbinsav nem volt kimutatható.”

„Szúrópróbaszerűen elvégeztük a pezsgők ólomtartalmának vizsgálatát is. A vizsgált termékek mindegyike e tekintetben is megfelelt a jogszabályi előírásoknak.”

Jelölés-ellenőrzés, avagy mit látunk a palackon?

A hatósági vizsgálatokon belül a pezsgős palackok és a rajtuk található információ ellenőrzése fontos lépés, hiszen a vásárlók is ezek alapján tudják azonosítani a termékeket.

„A 32 pezsgő közül mindössze egynél találtunk jelölési hibát. Ebben az esetben a címkén megjelölt édességi kategória nem egyezett a termék tényleges cukortartalomnak megfelelő édességi kategóriájával.”

A hiba miatt a felelős vállalkozót figyelmeztetésben részesítették, és kötelezték a hiba javítására.

 

 

Forrás: NEBIH, Szupermenta

Post Author: FreeMix

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük