Terjed az influenza az országban - Járvány van

Terjed az influenza az országban – Járvány van

 Tombol az influenza az országban – Járvány van.

Az influenza miatt több kórházban is látogatási tilalom van.

Az influenzajárvány miatt további intézményekben rendeltek el részleges vagy teljes látogatási tilalmat – derül ki a Nemzeti Népegészségügyi Központ honlapján közzétett legfrissebb adatokból.

 Péntektől teljes körű látogatási tilalmat vezettek be a Magyar Honvédség Egészségügyi Központ (Honvédkórház) budapesti, balatonfüredi és hévízi telephelyein.

Szintén teljes látogatási tilalom van a Fejér megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórházban és a Szent Pantaleon Kórház Rendelőintézetben, illetve a megyében működő több ápolási otthonban is.

Így küldj gyógyító energiát – Távolról is tudsz segíteni

Nem lehet a betegeket felkeresni a Semmelweis Egyetem I. Sz. belgyógyászati klinikájának hematológiai és nefrológiai részlegein, a transzplantációs és onkológiai központban. A gyermekgyógyászati és pulmonológiai klinikán, valamint a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Szívelégtelenségi és Szívtranszplantációs Klinika intenzív részlegén is.

Teljes körű a látogatási tilalom a Heim Pál Gyermekgyógyászati Központban is.

Részleges látogatási tilalmat vezettek be a Bethesda Gyermekkórházban, a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézetben és a törökbálinti tüdőgyógyintézetben.

Szintén korlátozottan lehet a betegek felkeresni a budapesti Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézetben és a Dél-pesti Centrumkórház Országos Hematológiai és Infektológiai Intézetben.

Torokgyulladás kínoz? Íme, 6 egyszerű természetes gyógymód

Részleges látogatási tilalmat vezettek be a Bács-Kiskun megyei kalocsai Szent Kereszt Kórházban, a Debreceni Egyetem Kenézy Gyula Egyetemi kórházában, valamint a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Kátai Gábor Kórházban.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ szerdán közölte, hogy megkezdődött az influenzajárvány az országban. Az adatok szerint a január 7. és 13. közötti időszakban 19 300 ember, az előző hetinél 75,6 százalékkal többen fordultak panaszukkal orvoshoz.

Terjed az influenza az országban - Járvány van

 

A Nemzeti Népegészségügyi Központ Járványügyi és Infekciókontroll Főosztályának tájékoztatója az influenza figyelőszolgálat adatairól, Magyarország, 2019. 02. hét.

 Tájékoztató az influenza figyelőszolgálat adatairól

Magyarország

2019.02. hét


Megkezdődött hazánkban az influenzajárvány

figyelőszolgálatban résztvevő orvosok jelentései alapján végzett becslés szerint 2019. január 7-13. között az országban 19 300 fő, az előző hetinél 75,6%-kal több beteg fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel. 100 000 lakos közül 197 fő kereste fel orvosát influenzás panaszok miatt, a morbiditás 197,1%ooo-nek bizonyult.

Valamennyi közigazgatási területen emelkedett az influenzás panaszokkal orvoshoz fordulók gyakorisága az előző héthez viszonyítva. A 100 000 lakosra jutó orvoshoz fordult betegek száma Fejér megyében(432), Budapesten (265)és Pest (251) megyében volt a legmagasabb, Somogy (53), Nógrád (64) és Csongrád (73) megyében a legalacsonyabb. Az előző héthez viszonyítva az influenza miatt orvoshoz fordulók gyakorisága Borsod-Abaúj-Zemplén és Csongrád megyében több mint háromszorosára nőtt. Laboratóriumi vizsgálattal igazolt, influenzavírus által okozott megbetegedéseket a fővárosban (3), Bács-Kiskun (1), Borsod-Abaúj-Zemplén (1), Fejér (1), Hajdú-Bihar (1), Heves (2), Pest (1), Vas (2) és Veszprém (1) megyében diagnosztizáltak.

A betegek 19,7%-a gyermek, 42,6%-a 15-34 éves fiatal felnőtt volt. A 35-59 évesek korcsoportjába tartozott a betegek 26,7%-a, 11,0%-uk pedig a 60 éven felüliek közül került ki. A második naptári héten a 100 000 azonos korcsoportba tartozó lakosra jutó megbetegedések száma a 15-24 és a 25-34 évesek körében volt a legmagasabb (359, illetve 339). Ezt követte a 3-5 évesek (306,2%ooo) és a 1-2 évesek érintettsége (216,7%ooo).

Házi praktika köhögés ellen – Hatékony megoldás, recepttel

A második naptári héten összesen 37 influenza-gyanús betegtől érkezett vizsgálati anyag a Nemzeti Népegészségügyi Központ Légúti vírus osztályára, ahol 13 influenza A vírust azonosítottak. A sentinel orvosok által beküldött 25 mintából három betegnél influenza A(H1N1)pdm09, hat főnél influenza A(H3N2) vírus okozta fertőzést diagnosztizáltak, a pozitivitási arány 36,0%-nak felelt meg. A hagyományos diagnosztikus célú beküldés keretében érkezett 12 mintában az elvégzett vizsgálatok, három főnél influenzaA(H1N1)pdm09, egy főnél pediginfluenza A(NT) vírus kóroki szerepét igazolták.

Influenzaszerű megbetegedések halmozódásáról a második naptári héten két jelentés érkezett. A megbetegedések egy fővárosi kórházat és egy Baranya megyei óvodát érintették. Az óvodai járványhoz tatozó betegek virológiai vizsgálata folyamatban van, az egészségügyi intézményben megbetegedettek között elvégzett virológiai vizsgálatok influenza A vírus okozta fertőzést igazoltak.

Összegzés: A klinikai és a virológiai adatok értékelése alapján megállapítható, hogy Magyarországon a 2019. év második hetében megkezdődött az influenzajárvány. Az influenzaszerű tünetek miatt orvoshoz forduló betegek száma alapján számított országos morbiditás átlépte a járványküszöböt (149,3%ooo), 197,1%ooo-nek felelt meg. A területek érintettsége között jelentős különbség figyelhető meg, a 100 000 lakosra jutó influenzaszerű tünetekkel orvoshoz forduló betegek száma 53 és 432 között változott. Az influenza-pozitivitási arány 36,0% volt, összesen 13 influenza A vírust azonosítottak.

2018. év 40. és 2019. év második hete között 205 betegtől származó vizsgálati anyagot dolgoztak fel a Nemzeti Népegészségügyi Központ Légúti vírus osztályán, ahol 38 főnél influenza A [13 influenza A(H1N1)pdm09, 20 influenza A(H3N2), 5 A(NT)]tizenhárom főnél légúti óriássejtes vírusöt betegnél pedig adenovírus okozta fertőzést igazoltak.

Forrás:  ANTSZ, mti

11 olyan étel, amely csodás boldogságot okoz – Ezt egyed és vége a stressznek!

Post Author: FreeMix

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük