A rostfogyasztás krónikus betegségeket előzhet meg

A rostfogyasztás krónikus betegségeket előzhet meg

Utolsó frissítés: 2023-02-02

A rostfogyasztás krónikus betegségeket előzhet meg.

A rostfogyasztás megelőzheti a krónikus, nem fertőző betegségek kialakulását – közölte a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének főtitkára kedden az M1 aktuális csatornán.

    Erdélyi-Sipos Aliz azt mondta, a szív- és érrendszeri betegségek, a cukorbetegség és az elhízás egyik oka a nem megfelelő mennyiségű rostfogyasztás.

A rostfogyasztás krónikus betegségeket előzhet meg

„Naponta 24-30 gramm rost ajánlott, ezt azonban Magyarországon a legutóbbi reprezentatív táplálkozási felmérés szerint sem a nők, sem a férfiak nem érik el, bár a férfiak megközelítik az alsó határt.”  – tudatta.

Ismertette:

„A hazai táplálkozási ajánlás alapján napi négy adag gyümölcsöt vagy zöldséget és egy adag teljes kiőrlésű gabonát kell enni ahhoz, hogy ez a mennyiség meglegyen.”

Kitért arra is: az influenza megelőzésében, átvészelésében is szerepet játszanak a rostok, mert a gyümölcsök, zöldségek vitamintartalmukkal is támogatják az immunrendszert.

 

Forrás: MTI

 

Post Author: Miklós Edit

Miklós Edit újságíró, főszerkesztő és szövegíró, a FreeMix.hu alapítója. Korábban Koronczay Editként ismerhették a nézők és olvasók. Több mint 25 éve dolgozik a médiában: az Echo TV, a Duna TV és a Magyar Televízió szerkesztő-riportereként kezdte pályáját, majd a Femina és a Cafeblog újságírójaként folytatta. Saját lapcsaládja ma már havi 3-4 milliós olvasottsággal működik. Célja, hogy írásaival inspirációt, erőt és pozitív energiát adjon az embereknek. A szakmája egyben a szenvedélye is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük