Elakadtál az életben? Mindenre van megoldás - Interjú Sági Emese coach-al.

Elakadtál az életben? Mindenre van megoldás – Interjú Sági Emese coach-csal

Elakadtál az életben? Mindenre van megoldás – Interjú Sági Emese coach-csal.

Sokan küzdenek magánéleti, munkahelyi problémákkal, rengeteg embert foglalkoztatnak a karrier kérdések és még többen vannak, akik úgy érzik elakadtak az életben. Ilyenkor azt érzik, nem találják a megoldást, nem tudják hogyan és merre induljanak tovább. Fontos tudni, hogy a legnehezebb élethelyzetekben is létezik megoldás és nincsen kilátástalan helyzet. Elmondjuk mit tehetsz akkor, ha te is ilyen helyzetben vagy éppen.

Ondrikné Sági Emese coach-csal beszélgettünk.

Mi a Te életutad, ami elvezetett odáig, ahol most vagy?

Ami mindig nagyon meghatározó volt az életemben az a zene – majdnem 10 évig hegedültem zeneiskolában és zenei általános iskolába jártam -, a nyelvek, az emberi kapcsolatok, a kapcsolódás. Tanítottam német és angol nyelveket, aztán a HR-ben találtam meg sokáig magamat a zeneiparban. Még jelenleg is főállásban HR vezetőként dolgozom, de mellette lassan két éve coachnak tanulok és tevékenykedek magánvállalkozóként is.

A GROW Solution-nál szereztem meg a Foundation, majd a Practitioner szintű képzettségről a tanusítványokat. A GROW pedig a lehető legjobb választás volt a coach-ság csínjának-bínjának megismeréséhez, mert nagyon tapasztalt szakemberektől sajátíthattam el a coaching elméletét és gyakorlatát. Kiemelem még egyszer, hogy nagyon gyakorlat orientált képzés volt, ami igazi munícióval látott el a nagybetűs coach magán vállalkozásom elindításához.

Idén 48 éves leszek és most pár éve azt érzem, hogy most aztán nagyon megtalált vagy én találtam meg a nekem való szakmát, tevékenységet.

https://www.sagiemese.hu/

Miért és mikor döntöttél úgy, hogy coachinggal szeretnél foglalkozni?

„Ez nehezen és sok dilemmával indult. Úgy 2-3 évvel ezelőtt tanulni akartam valami új dolgot. Kerestem valamit, amihez jól tudok kapcsolódni, amiben elmélyednék és támogatná még jobban a kapcsolódást az emberekhez, valamit, amivel motiválhatok, amivel értéket adhatok át. Ez foglalkoztatott, amikor böngésztem és rátaláltam a GROW tréner képzésére. Ott egy kedves hölgy elbeszélgetett velem, hogy biztosan azt akarom-e és miután elmondtam, mire vágyom, mit keresek, azt mondta, ne jelentkezzem a tréner képzésre. Jelentkezzek az alapozó integratív coach képzésre. Megállt bennem az ütő. Neee! Ilyen divat szakma nem nekem való, van már épp elég coach…ezt aztán biztosan nem akarom…. Aztán beszélgettünk és meggyőzött, nézzem meg közelebbről.

Jelentkeztem és életem egyik legklasszabb tanuláshoz kapcsolódó döntése lett ez, nagyon hamar kiderült.

„Az alapozó képzés egyfajta betekintést adott a coachingba, már ott is annyi elméleti és gyakorlati tudást kaptunk, kaptam, amivel el tudtam kezdeni coachként dolgozni. Persze az ízelítő után nagyon vágytam a mélyebb coaching ismeretekre, így mentem tovább a haladó integratív coach képzésre. Az valami fantasztikus volt! Sok-sok irányzatot, technikát tanultam. Imádtam a Tranzakcióanalízist, az NLP-t, a Solutionfocus-t, az EMK-t, azaz az erőszakmentes kommunikációt, a PCM-et, ami személyiségtípusok mélyebb megismerésében hasznos és ami igazán szíven talált az a Gestalt coaching volt. Ez annyira megérintett, hogy szeretnék benne elmélyedni. (Gestalt terápia képzésre folyamatban van a felvételim.) Így dőlt el, hogy ez az én utam. Megláttam, hogy ezzel tudom az embereknek a legtöbbet adni. Látom a hatalmas értéket, amit ez a tudatosítást elősegítő „szakma” adhat a coacheeknak, klienseknek.”

Mit is jelent a coaching? Mi a célja?

„A coaching a személyi és szervezeti változások hatékonyan támogatója. A fejlesztés kulcsszereplője, mivel a coachee-k (kliensek) tanulásával, fejlődésével foglalkozik. Érdekes kérdés, hogy hogyan is működik: a gondolkodási és cselekvési szokások megváltoztatásával vagy megszüntetésével éri el a fejlődést, a változást.”

Fontos szó a coaching kapcsán a tudatosítás.

Számodra mit jelent a coaching? Mi a Te célod?

„Sok saját coaching élményem is van – folyamatosan járok én is coachokhoz különféle témákkal, hogy a különféle életterületeimen minél sikeresebb megoldásokat találjak. A coachingot sokféleképpen be lehet mutatni, és nekem sokféle megközelítése is nagyon tetszik. „

Nekem a coaching egy régen látott lakásbelső, ami telis teli van a mi saját dolgainkkal. Sötétben érkezünk meg ehhez a lakáshoz és fényerőszabályozós a villanykapcsoló, ahogy hozzáérünk, fokozatosan lesz világos, fokozatosan látjuk meg a szobákat, mindent, ami benne van…Minden ott van, sok elfeledett dolog, ami a miénk. Megláthatjuk, felvehetjük, megnézegethetjük és magunkkal is vihetjük akár.”

„Emellett igazán klassznak tartom egy jó barátnőm, mentorom és coach példaképem, Lepés Marianna megközelítését, miszerint az élet mindenkinek dob citromot. Azt, hogy mit kezdünk a citromunkkal, az már csak és kizárólag rajtunk múlik…lehet limonádénk, koktélunk, de hagyhatjuk megrohadni is.”

„S hogy mi a célom a coachinggal? Szeretném elvinni mindazoknak, akik még nem hallottak róla! Szeretném sokak fejlődését végig kísérni. Szeretném azt a sok elsajátított ismeret átadni, az arra nyitott coacheeknak; szeretnék „kísérletezni”, minél több technikát alkalmazva, az éppen aktuális kliens szükségletei szerint. Ezek nem durva emberkísérletek, hanem mind egyfajta új megközelítésre ad rálátást, egy új mindsethez vezet el.”

„Mindebben nagyon látom és érzem az értéket. A legeslegnagyobb elhivatottságom az, hogy ezt az értéket bemutathassam, átadhassam.”

Hogy működik?

„A fő cél, hogy a kliens rálásson saját magára, a problémájára és legyen motivált saját változásában.”

„Ha pedig konkrétan az én coaching modellemre, eljárásomra gondolsz, örömmel osztom meg. Mint mondtam, többféle módszert szeretek a coachingjaim során alkalmazni. Miután megállapodtunk a klienssel és elköteleződtünk a közös munka mellett, alapvetően szeretem a GROW modellel (a GROW betűszó, ahol: G: goal/cél, R: reality/valóság, O: options/lehetőségek, W: what will you do?/Mit fogsz csinálni?) megadni a coaching vázát és ebben minél színesebb módon bevinni a Gestalt elemeket és az SF-ből (megoldásközpotú coaching) is van, szinte mindig 2-3 elem, amit alkalmazok.”

„A legtöbb coaching ülésemet így építem fel (a coachee-ra, a témájára stb. tekintettel ettől bármikor nyugodt szívvel eltérek!)”

„Azzal kezdünk, hogy mi az ülésünk célja? Szerződéskötést megtesszük erre vonatkozóan.”

„Megkérdezem a kliensemet, hogy miről venné észre, hogy számára hasznos volt a coaching, majd jöhet maga az ülés témája.”

„Feltérképezzük a lehetőségeket – témától függően: akár a múltból kérem, idézzen fel erőforrásokat, hús-vér ember példaképeket keresünk, mindset-re ránézünk. Szeretem az átkeretezést alkalmazni, hogy minél több opciót találhasson, a keretek megkérdőjelezésére sarkallni – mert nem kell mindent elfogadni…”

„Amikor megvannak az eszközök és a coachee kiválasztotta a számára legmegfelelőbbet, akciótervet készítünk, melyben apró lépésekre bontva minél kivitelezhetőbbé tesszük az előtte álló megvalósítandó feladatot.”

„Az ülés eredményességét szeretem skálázással visszamérni. (Hol volt a kliens a beszélgetés kezdetekor és most hol tart?)”

„Nem a tanári múltam miatt…de hasznosnak tartom a „Házi feladat” kiadását, hogy minél jobban elmélyüljön a témájában, minél tudatosabban építse be az új felismeréseit– végül megbeszéljük a következő találkozó időpontját.”

„A coaching nem csupán az ülésen dolgozik a kliensben. Jó esetben a kliens a két ülés között sokszor eltöpreng az ülésen elhangzottakon, gyakorolja az esetlegesen megtanult technikákat, mondatokat. Tehát ez nem csupán egy adott alkalomról szól. Ez leggyakrabban egy folyamat, ami az ülésektől ülésekig zajlik, munkálkodik az önmagán elkötelezetten dolgozó kliensben.”

Mitől lesz valaki jó coach?

„Mindenképpen fontos szerintem az, hogy a coach hiteles szakember legyen és minél több coach kompetenciával bírjon. Azt gondolom, hogy egy jó coach dolgozik magán, az önismeretén. Empátiával és ítélkezésmentesen fordul a klienséhez, biztonságos teret biztosít a kliensnek önmaga felfedezéséhez. Nincs szükség a coach mindentudására! A coach nem szakértő, és nem tanácsadó tehát nem a tanácsaival támogat, hanem a tudatos jelenlétével, figyelmével. „

„Egy jó coach folyamatosan gyakorol és képezi magát. Fontos a szupervízió is, ami a folyamatos coacholás során keletkezett esetleges feszültségeket, problémákat, hiedelmeket segíti a lehetőségeink, eszközeink, helyzetük láttatásával. Amikor a coach rálát önmagára, meglátja, hol vannak azok a korlátok, amelyeken szükséges dolgoznia. „

Milyen problémákra adhat megoldást és milyen formában, mennyi idő alatt?

„Ez nagyon jó kérdés. A coaching nagyon sokféle témában, esetben alkalmazható. Ha csak a saját példámmal jövök: pár évig „ültem” az első könyvem fölött… aztán bevittem coachingra és 3-4 hónap alatt elkészült a könyvem. Meglett a megfelelő időbeosztás, a szükséges lépések összegyűjtése után már nagyon gyorsan elkészültem.”

„Egyébként a magánélet bármely területén vagy a munka, munkahely, munkatársakkal való kapcsolat szegmensein lévő elakadásokat is rendbe lehet tenni a coaching segítségével. Elkezdhetem a sort, de túl hosszú lenne a cikk…, mert van itt önszeretet, önelfogadás, önbecsülés, kereteink, fókusz, döntés, szabadság, elvárások, időgazdálkodás, hatékony tervezés stb…”

„Lehet ez egyéni vagy csoportos coaching, online vagy offline vagy akár telefonos beszélgetés is. Az idő az változó. Lehet a 20 perctől a másfél- akár kétórás (ez azért nem jellemző) időtartamú is egy coaching alkalom. Az alkalmakat tekintve pedig abszolút ember és téma függő a beszélgetések száma. Az egy alkalomtól a hosszú folyamatot, folyamatokat átívelőig.”

„Én rendszerint egy első ismerkedő beszélgetés – mely kb.20 perces – után 60 perces üléseket tartok. „

Elakadtál az életben? Mindenre van megoldás - Interjú Sági Emese coach-al.
Elakadtál az életben? Mindenre van megoldás – Interjú Sági Emese coach-al.

Mi történik egy coaching alatt?

„A munkára elkötelezett coachee dolgozik önmagán. Feltérképezzük a lehetőségeit, s a coach tudatosításra sarkallja. Szétválasztottad a life és a business szolgáltatást, ennek mi az oka és mit jelent az előbbi-utóbbi? Valójában a coaching, az coaching. Amikor a magánemberek keresnek fel, az a life coaching; amikor egy cég megbízásából coacholok, az a business coaching. „

Karrier tanácsadással is foglalkozol, miben és hogyan tudsz segíteni?

„Ez egyfajta mix. A 20+ éves HR tapasztalatommal is segítem a klienseimet, de itt is a coaching az irányadó.”

Mi a legnagyobb eredményed, amit elértél a munkád során, a coaching során?

„Volt néhány pályaváltó, akik megtalálták a nekik való munkahelyet, pozíciót és volt, aki a vállalkozását tudta beindítani. Az egyik legklasszabb érzés, amikor látom a felismerést, hogy mennyire értékes ember a coachee. Az önbecsülés, önértékelés, önszeretet gyakorlása, elmélyítése, tudatosítása…felemelő látni is az átalakulást, változást.”

Mi a legszebb emléked az eddigi munkáid során?

„Több is van…de talán kettőt emelnék ki. Az egyik egy 20-25 perce Solutionfocus azaz megoldásközpontú coaching volt, amikor kértem a coacheet tegyünk egy kísérletet és ne árulja el a témája részleteit. Így jártuk végig, ezzel a módszerrel a témáját, ami nagyon mély, nagyon nagy dolog volt -utóbb el is mondta a coachee mit „dolgozott meg”. Fantasztikus volt látni a coaheen a munkát, azt, hogy mennyire elkötelezettem dolgozik önmagán, a témáján. Egy katartikus élményt szuper volt látni coachként is! Nagyon felemelő volt.”

A másik egy olyan kliensemmel történt, akivel már volt online coachingunk. „Egyszer hirtelen felhívott és sos coachingot kért telefonon. Amint tudtam vissza is hívtam és működött a telefonos beszélgetés is – ez volt az első csak telefonos coachingom. Itt inkább megerősítéseket adtam a telefonos jelenlétemmel. Szárnyakat kapott a coachee. Szívmelengető volt, azóta is nagyon jól esik felidézni.”

Van-e esetleg olyan szomorú történeted (coachinggal kapcsolatos), amelyet szívesen megosztanál az olvasókkal?

„Sokszor vannak nehezebb helyzetek, de van, hogy egy téma egy embernél nehezebb, keményebb, míg másnál csak egy viszonyítási pont… Volt, hogy jól kisírta magát a coachee és felszakadt, aminek fel kellett szakadnia, aztán tovább tudott haladni, mint amikor egy gazos kertet kigyomlál az ember. Melós dolog, de az eredményt látva mindenképp hathatós a munka.”

Mi a legnagyobb probléma a mai világban?

„Elsődlegesen, ha a coaching tapasztalataimat veszem elő, azt látom az emberek mindennel és mindenkivel foglalkoznak, mindenkinek meg akarnak felelni, csak magukat hagyják ki a buliból. Előítélettel viseltetnek sokan, cimkéznek és ezzel kirekesztenek. Az ellentétekre helyezik a hangsúlyt a közös vonások helyett….”

Mire vagy a legbüszkébb?

„A hitemre, a kitartásomra és az őszinte kíváncsiságomra, emberszeretetemre.”

Bármi lehetsz című könyved milyen ötlet alapján született?

„Ez egy kifakadásomból indult. Nagyon kiborított egy rendezvényen elhangzott előadás, ahol megmondták a „tutit”. Ki a jó vagy menő, vagy ok munkavállaló – és én azt éreztem ez így nem jó, sőt bántó. Egy „szakértő” nem mondhatja meg a munkavállalói társadalomnak, hogy 3-5 évente váltson. Nem lehet mindenkit egy kaptafára venni. Az emberek nem egyformák, mint ahogyan a munkahelyek sem. Biztosan van 3-5 évente szükséges váltás, de ne sztároljuk már!”

Elkezdtem beszélgetni, faggatni az embereket, ki mit gondol erről, aztán „arra jutottam, ez egy kincs. Sokféle ember sokféle útja, válasza. Többekkel is beszélgettem erről, de könyvbe 25 főt szólaltattam meg a lehető legszínesebben megválogatva az alanyokat. Hangot ad a könyvemben fizikai és a szellemi munkát végző, fiatalok és idősebbek, nők és férfiak egyaránt, ismert és népszerű emberek és olyan is, akiket csak egy szűkebb környezet ismer.”

„Elővettem a HR tapasztalatimat és a coaching ismereteimet. Ezeket összegyúrtam, összeadtam, figyeltem, kérdeztem és összegeztem. „

Elakadtál az életben? Mindenre van megoldás - Interjú Sági Emese coach-al.
Elakadtál az életben? Mindenre van megoldás

Kiknek ajánlanád?

„Azoknak, akik elbizonytalanodtak és keresik az útjukat, de azoknak is, akik még válogatnak, indulnak a nagybetűs munka világába és azoknak, akik őket szeretnék támogatni. Természetesen azoknak is ajánlom, akik szeretik az interjúkat és szívesen olvasnak a hús-vér emberek valódi karrierútjáról.”

Mindenki hisz valamiben, Te miben, mi adja a Te Erődet?

„Hiszek Istenben – bárhogy is nevezzük: felsőbb erőnek, kihez mi áll közelebb – hiszek az emberekben és abban, hogy egymás felemelése, támogatása erősebbé és jobbá tesz minket – jó lenne, ha ezt belátná, meglátná mindenki.”

A járvány miben, hogyan változtatta meg az életedet?

„Nagyon sok mindenre ráébresztett. Tanultam sokat magamról is. Valahogy az ember EMBER oldalát mutatta meg mégjobban felerősítve.Befejeztem és folytattam a coaching tanulmányaimat, belekezdtem a második könyvembe, barátokkal- coach társakkal belefogtam egy klassz projektbe…sok-sok mindenbe belevágtam a covid bezáró ideje alatt. Alkalmazottként nehezebb lett az életem, mint a legtöbb embernek, de elindítottam a coach vállalkozásomat is.”

Mit tapasztalsz, az emberek élete hogyan, mennyiben változott meg a járvány miatt?

„Hullám hegyeket és völgyeket láttam legtöbbször. Félelmet, aggódást, motiválatlanságot, de a bizalmat is, hogy egyszer jobbra fordul minden – ha ugyanolyan már nem is lesz az élet, mint korábban…Ezt tapasztaltam eleinte. Még megvolt mindenki az online felismerésekkel, de ma már belefáradt az emberek. Elege lett a legtöbbeknek a végeláthatatlan vírusmutációkból, a közeli és távoli szeretteink, ismerőseink halálhíréből, a bizonytalanságból…túl hosszú ideje tart már a fogság – mert sokan fogságnak élik meg a covid helyzet hozta bezártságot. Aki sokadmagával van összezárva, nekik azért van elegük, akik magányosak, nekik azért… Mindenkinek nehéz, mindenki belefáradt már.”

Elakadtál az életben? Mindenre van megoldás - Interjú Sági Emese coach-al.

Üzenj valamit kérlek az olvasóknak!

„Nagyon szép -és szerintem fontos, hogy az ember találkozzon önmagával, igazán rálásson arra, hogy ki is ő, honnan jött és hová tart. Minden ember értékes, de messze nem tökéletes. Ember, emberi. Jó lenne levonni ennek a több, mint egy éves periódusnak a tanulságait; mit tanultunk ebből, mivel gazdagodtunk, hogyan változtunk. Belőlem több mindent is előhozott, például egy újabb könyvem is születőben van – ezt említettem a korábbi kérdésed kapcsán is – , amely az emberi értékekről, értékrendszerekről szól, izgalmas életutakat bemutatva.”

„Bízom benne, hogy a folyamatos nyitás okos(abb) lesz és abban, hogy még inkább értékeljük majd a személyes kapcsolódásokat, a személyes beszélgetéseket, egymást.”

Miklós Edit

Fotó: Buza Virág

Facebook oldalunk:

FreeMix

Interjúk >>>ide kattintva>>>olvashatóak!!!

Ha Te is szeretnéd cégedet, termékedet, tevékenységedet interjú keretében bemutatni várjuk megkeresésedet: info@freemix.hu

Post Author: FreeMix

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük