Varsányi Brigitta lakberendező: Szárnyalhat az ember képzelete

Varsányi Brigitta lakberendező: Szárnyalhat az ember képzelete

Varsányi Brigitta lakberendező: Szárnyalhat az ember képzelete

Ki ne vágyna új, jobb, szebb otthonra? De nem mindenkinek van hozzá érzéke, sem kitartása, sőt a szükséges kreativitás is hiányzik belőle. De ebben a helyzetben sem kell lemondani az álmainkról, ugyanis léteznek olyan hozzáértő, profi, ügyes szakemberek, akik megvalósítják azt, amit mi csak tervezgettünk az otthonunkkal kapcsolatban. Ez a lakberendező egyik legfontosabb feladata.

Varsányi Brigitta lakberendező kreativitással és magas szakmai tudással alakítja ki a megformált tereket, melyek végül egységes, hangulatos és a mai kornak megfelelő enteriőrré válnak.

Illusztris irodák, elegáns éttermek, üzlethelyiségek és szívet melengető otthonok tervezésével is foglalkozik. Az alaprajz elkészültétől a beköltözés pillanatáig jelen van a projektek életében, igény esetén kivitelező csapatával együtt.

Varsányi Brigittával, az Olinda Home tulajdonosával beszélgettünk. 

Mikor, minek a hatására választottad ezt a pályát?

Nem találtam a helyem a munkaerőpiacon. A férjem mondogatta nekem, hogy gondoljam ki, mi az, amihez kedvem lenne és tanuljam meg azt.Már kiskorom óta szerettem rajzolni. Plusz először a gyerekkori szobámat, később az albérleteket szépítgettem, rendeztem át, s ahogy erre visszagondoltam, „megvilágosodtam”, hogy ez az, amivel foglalkoznom kell. Kerestem egy iskolát, beiratkoztam a Junior Art-ba és elvégeztem a két éves képzést. Szóval a férjemnek köszönhetem, hogy erre az útra léptem.

https://www.olindahome.hu

Mivel is foglalkozol egészen pontosan?

Lakberendezőként, divatosabban szólva enteriőrtervezőként dolgozom. Az iskola elvégzésekor már babát vártam, így tudtam, hogy teljes elánnal még nem tudom belevetni magam a feladatokba. De így is megtaláltak olyan, számomra kedves munkák, amelynek köze volt a lakberendezéshez, az életterek megszépítéséhez.Aztán megtaláltak a tervezési feladatok is, így mára már ez lett a fő tevékenységem. Családi házak, lakások és közületek (étterem, bár, hotel, iroda) belső tereinek tervezését készítem el.

Varsányi Brigitta lakberendező: Szárnyalhat az ember képzelete

Mi a legszebb a szakmádban és miért?

A változatossága, az, hogy szárnyalhat az ember képzelete és jó eséllyel, amit kitalálsz, az meg is valósul. Illetve azt szeretem nagyon ebben a hivatásban, hogy segíthetek az embereknek, hogy harmonikus, szép és az igényeiknek megfelelő otthonban élhessenek.

Milyen nehézségei vannak a munkádnak?

Az emberek többsége nehezen dönt. Mivel bődületesen sok képi, videó és egyéb információt gyűjtenek be az építkezők, lakásfelújítók, így sok esetben nehézkes eljutni a megbízó számára valóban leginkább tetsző tervig. Jó emberismerettel, emócióval és kreativitással ezek a dolgok is áthidalhatók.

Varsányi Brigitta lakberendező: Szárnyalhat az ember képzelete

Mit szeretsz a legjobban a hivatásodban és miért?

Azt szeretem legjobban, ha a megtervezett otthon megvalósul, a tervekhez képest jelentősebb módosítások nélkül és tetszik a megbízónak, elégedett vele. Természetesen előfordulhat, hogy akár anyagi dolgok miatt, akár egyéb okból változtatni kell egy-egy helyiség tervein valamit. Szerencsére mindig meg lehet találni azt a helyettesítő anyagot, legyen az tapéta, burkolat, bútor vagy világítótest, amivel a probléma áthidalható.

Melyiket szereted jobban és miért? enteriőrtervezés, kivitelezés, szakmai tanácsadás?

A tervezési szakasz mindig kedves számomra. A tervezőprogramban a szemem előtt láthatom azt, amit a fejemben már elképzeltem. A tervezés és a kivitelezés kéz a kézben jár. A kivitelezési szakasz nagyon izgalmas, hiszen ekkor válik valósággá az, ami először a fejemben, másodjára virtuálisan már látható volt. De az igazi mégis az, ami már kézzel fogható, az otthon vagy iroda, étterem, melyet birtokba vesznek a tulajdonosok.

Varsányi Brigitta lakberendező: Szárnyalhat az ember képzelete

Honnan jön az enteriőrtervezés során az ihlet?

Sokszor, ha először járok egy szerkezetkész házban vagy egy lecsupaszított, szürke, poros felújítandó lakásban, már akkor látom, hogy mit lehetne kihozni belőle. Illetve az új projektek kezdetén, este, elalvás előtt mindig az adott épületbe képzelem magam és tervezem, berendezem a helyiségeket. Ezeket a víziókat aztán másnap, a tervezőprogrammal meg is valósítok.

Magának az enteriőrtervezésnek milyen lépései vannak?

Az igények felmérése, az ügyfél (és családja, ha nem egyedülálló) alapos megismerése az első és nagyon fontos lépés. Utána elkezdődik a tervezés, koncepciótervek készülnek. A folyamatos kommunikáció és egyeztetés kulcsfontosságú. Ezt szeretném kiemelni. A végleges, elfogadott tervek alapján kivitelezik az adott házat vagy lakást. Ha kivitelezést is mi bonyolítjuk, akkor több alkalommal is kimegyek a helyszínre. A betervezett anyagokból általában ún. fogásmintákat gyűjtünk be és összenézzük, hogyan mutat egymás mellett a padlóburkolat, a tapéta, a falszín és a textilek.

Mit tudnál mondani magadról, miben, mitől vagy más, mint a többi szakmabeli? Ki is az a -Varsányi Brigitta?

Varsányi Brigitta lakberendező: Szárnyalhat az ember képzelete

A sokoldalúságot tudnám említeni és hogy szeretek, akarok mindig újat tanulni. Nagyon fontos számomra a környezetünk védelme, így a szívemnek kedves, ha valaki egy-egy bútor megőrzése, felújítása, újra-kárpitozása vagy festése mellett dönt. Bizonyos stílusokhoz kifejezetten illik, ha a friss, ropogós környezetben az új bútorok mellett helyet kap egy szép, régi darab, ami igényesen lett felújítva.

Mi az OlindaHome sajátossága, különlegessége?

Hogy mindig keresem a meghökkentőt, a wow-faktort szeretem belecsempészni egy-egy enteriőrbe. Persze csak akkor, ha a megbízó is vevő az ilyesmire. Ez megnyilvánulhat egész apró, egyszerű dolgokban is. Mivel szeretem előnyben részesíteni az aszimmetriát, két különböző típusú, mutatós éjjelilámpát helyezünk el a hálóban. Vagy van olyan tervem, egy nyaralóban, ahol az étkezőasztal felé egy kisméretű kajakot lógatunk. Az asztalt megvilágító lámpatestek ebből csüngenek alá.

Varsányi Brigitta lakberendező: Szárnyalhat az ember képzelete

Milyen a jó ügyfél?

Az ideális ügyfél az, akivel gördülékenyen tudunk együttműködni és megfogadja a hasznos és jó tanácsokat. Ha az ötletem tetszik az ügyfélnek, áldását adja rá és később az meg is valósul, az külön öröm számomra.

Rossz ügyfél létezik? Ha igen, milyen ő?

Talán az a nehezítő körülmény, hogyha az ügyfél folyamatosan változtatni szeretne. Van ilyen embertípus. Nem azért változtat folyton, mert nem tetszik a terv, hanem mert hatalmas a kínálat mindenből. Rengeteg a csodás tapéta, millióféle falszín van, a padló-és falburkolatok számtalan típusáról nem is beszélve. Ez szinte mindenre igaz. Így emiatt lassan haladhat egy projekt.

Melyik a legleglegkedvesebb munkád az eddigiek közül és miért?

Általában mindig azokért a munkáimért élek-halok, amelyeket éppen tervezek, mert lázban tartanak, minden percben formálódnak. Hogy konkrét projektet is mondjak, irodák közül a Hankook és a Helicontrol / Fly4less irodái a kedvenceim. Családi házak közül pedig egy háromgyermekes, fiatal pár tágas otthona, Budapesten.

Melyik az a munkád, amelyik a legnehezebb volt?

Egy jelenleg is futó projekt, egy nagy hotelnek a tervezése. Nem annyira nehéz, inkább azt emelném ki, hogy sok új dolgot megtapasztalhatok általa és fejlődhetek. A nehezítő tényező benne: a tulajdonoson kívül, két ügyvezetőnek és a megbízó „jobb kezének” is meg kell felelni. Úgy értem, a terveknek mind esztétikailag, mind funkcionálisan több ember által kell elfogadottnak lenniük. Úgy érzem, hogy bár én tervezek, mégis ez egy csapatmunka, amint öten végzünk és nagyon izgalmas feladat. Egy része a közeljövőben elkészül ennek a projektnek, de még a jövő évre is vannak betervezve etapok.

Van olyan álmod (szakmai), amit még nem valósítottál meg? Ha igen, mi az?

Minél többet tervezni és minél komplexebb munkákban szeretnék részt venni. Izgalmas feladat mindig, ha nem szokványos alaprajzú tereket kell berendezni és élettelivé tenni. Az ilyen kihívásokat szeretem és remélem lesz még ilyen bőven.

Hol és hogyan látod magad 5 év múlva?

5 év múlva már a saját otthonunk is teljesen elkészült. Szakmailag, nagyon-nagyon sok munkán vagyok túl és jelenleges is több projekten dolgozom egyszerre. Mondom ezt 2026-ban. 😊

Varsányi Brigitta lakberendező: Szárnyalhat az ember képzelete
Varsányi Brigitta lakberendező: Szárnyalhat az ember képzelete

Üzenj  kérlek az olvasóknak, érdemes belevágni a változtatásba, felújításba? Mit adhat egy szépen felújított otthon?

Mindent! Hiszem, hogy az otthon a feltöltődés, a kikapcsolódás helye, ahol együtt vagy a családoddal vagy a barátaiddal, ezért fontos, hogy harmonikus és szép legyen. Ha kis költségvetés áll rendelkezésre, akkor is érdemes belefogni, mert nagyon sok „csináld magad” megoldás létezik, így már kisebb esztétikai módosításokkal is hatalmas változás érhető el.

Varsányi Brigitta lakberendező: Szárnyalhat az ember képzelete
Varsányi Brigitta lakberendező: Szárnyalhat az ember képzelete

https://www.olindahome.hu

Miklós Edit

Facebook oldalunk:

FreeMix

Interjúk >>>ide kattintva>>>olvashatóak!!!

Ha Te is szeretnéd cégedet, termékedet, tevékenységedet interjú keretében bemutatni várjuk megkeresésedet: info@freemix.hu

Post Author: FreeMix

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük