Itt a kánikula – 7 hasznos hűsítő tipp

Itt a kánikula – 7 hasznos hűsítő tipp

Ha beköszön az igazán forró nyári idő, a kánikula, akkor azt nem mindig érezhetjük kellemesnek a sok-sok napsütés ellenére sem. Ha nem vízparton vagyunk éppen, akkor bizony eljöhet az a pont, amikor azt mondjuk, nem bírjuk tovább a nagy meleget.

Adunk néhány tippet, hogy elviselhetőbb lehessen a kánikula.

  1. Hidratálás

Ilyenkor még több folyadékot kíván a szervezet, mert többet izzadunk. Kerüljük a szénsavas, cukros italokat, helyette igyunk csapvizet vagy szénsavmentes ásványvizet. Egy kis citrommal, menta levelekkel ízesíthetjük a vizet. De a hideg tea vagy gyógytea is jó választás lehet. Tipp: ne legyen túl hideg a folyadék az emésztési problémák elkerülése érdekében. A vizet szobahőmérsékleten tároljuk. Igyunk kis mennyiségben és gyakran. Ne felejtsünk el egy kis üveg vizet vinni magunkkal utazás közben.

  1. Frissítsük fel magunkat, otthonunkat

Reggel, amikor még mindig hűvös van, használjuk a lehetőséget, és alaposan szellőztessük ki a lakást. Később zárjuk be az ablakokat, engedjük le a redőnyöket, húzzuk el a függönyöket, így meg tudjuk akadályozni azt, forróság legyen a lakásban. A ventilátor is jó alternatíva. Egy langyos zuhanyozás i segíthet lehűteni magunkat, vagy pedig a lábat egy tál hideg vízben áztassuk, de jó ötlet az is, ha hideg vízzel áztatott kis törölközőt helyezünk a nyakunkra, csuklókra vagy a mellkasra. Egy másik tipp: sétáljunk kicsit légkondicionált helyeken, például bevásárlóközpontokban, szupermarketekben.

  1. Strandoljunk

Még mindig ez a legjobb módja annak, hogy lehűljünk. Strand, strand, strand.

  1. Megfelelő táplálkozás

A meleg időkben kerüljük a túlságosan nagy mennyiségű, zsíros vagy túl fűszeres ételeket. Az emésztés nehezebb lenne tőle. Fogyasszunk ehelyett fehér húsokat, halat, friss gyümölcsöket, főtt zöldségeket… Ez jó, hiszen nyáron óriási a választék. Vigyázzunk a nyers zöldségekkel, amelyek irritálhatják az emésztőrendszer. Fogyasszunk kenyérféléket, frissítő szendvicseket. Lehetőleg rosttartalmút vagy barna kenyeret.

Utolsó tipp: kerüljük a túl sós ételeket, mert elősegíti a víz visszatartását.

  1. Öltözködés

Laza és könnyű ruhák… Ez az, amire szükség van a forró időjárás miatt. Kerüljük a túl szűk ruhákat és a szintetikus anyagokat, amelyek miatt jobban izzadnánk. Válasszunk pamut, vászon és a világos színekből álló ruhát, hogy „taszítsák” a hőt. Ne felejtsük el a kalapot! Ami a cipőket illeti, hordjunk olyan lágy anyagból készült, nyitott szandálokat, amelyekben tényleg kényelmes járni, és lehetőleg fél mérettel legyen nagyobb a szokásos méretnél, mert nagy melegben kissé megdagadhat a láb.

  1. Kerüljük a napot

Ez természetesen a legjobb módja annak, hogy elkerüljük a forróságot! Ha lehet, ne menjünk napra a legmelegebb órákban, 12 és 15 óra között. Használjunk naptejet és viseljünk széles karimájú kalapot.

  1. Tartsuk frissen a lábakat

Kánikulában gyakrabban érezhetjük nehéznek, sajgónak a lábainkat. A keringés ilyenkor kicsit rosszabb, különösen a lábaknál. Íme néhány tipp, hogy a lábainkat felfrissítsük:

  • naponta többször engedjünk a lábakra hideg zuhanyt
  • ülő munka esetén tegyünk egy kis lábtartót az asztal alá, a lábakhoz
  • fekvés közben egy párnával emeljük meg kissé a lábainkat
  • használjunk speciális gélt használ a lábainkra
  • jógázzunk

Miklós Edit

Facebook oldal: FreeMix>>>

Post Author: FreeMix

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük