Választás 2022 - Még egy hétig lehet kérni a külképviseleti szavazást és az átjelentkezést

Választás 2022 – Még egy hétig lehet kérni a külképviseleti szavazást és az átjelentkezést

Választás 2022 – Még egy hétig lehet kérni a külképviseleti szavazást és az átjelentkezést

Még egy hétig, jövő péntek délután 4 óráig lehet kérni a külképviseleti névjegyzékbe vételt, valamint az átjelentkezéssel szavazást. A látássérültek Braille-szavazósablont igényelhetnek még egy hétig.

    Azoknak a magyarországi lakcímmel rendelkező választópolgároknak, akik a szavazás napján külföldön tartózkodnak és a 146 külképviselet valamelyikén akarnak élni választójogukkal, a magyarországi lakóhelyük szerinti jegyzőtől kell kérniük felvételüket a külképviseleti névjegyzékbe március 25-én 16 óráig. A határidő jogvesztő.


    Eddig csaknem 45 ezren jelezték, hogy külföldön akarnak szavazni,

négy évvel ezelőtt egy héttel a határidő lejárta előtt 42 ezren szerepeltek a külképviseleti névjegyzékben, ahol a szavazás napján végül 58 ezren voltak.

Választás 2022 - Még egy hétig lehet kérni a külképviseleti szavazást és az átjelentkezést
Választás 2022 – Még egy hétig lehet kérni a külképviseleti szavazást és az átjelentkezést


    A külképviseleten a választópolgár a lakcíme szerinti országgyűlési egyéni választókerület szavazólapján, valamint a pártlistás vagy – nemzetiségiként regisztrált választópolgár esetében – nemzetiségi listás szavazólapon voksolhat. A népszavazás szavazólapja megegyezik a magyarországi szavazás szavazólapjával.


    Akit felvettek a külképviseleti névjegyzékbe,

március 30-áig kérheti, hogy vegyék vissza a lakóhelye szerinti szavazókörbe. Lehetőség van arra is, hogy a külképviseleti névjegyzékbe felvett megváltoztassa külföldi szavazásának helyszínét.


    Az időeltolódás miatt

az amerikai kontinensen a magyarországi szavazást megelőző napon, szombaton tartják a voksolást. A külképviseleti szavazás idejéről és pontos helyszíneiről a www.valasztas.hu oldalon lehet tájékozódni.


    Ugyancsak jövő péntek 16 óráig kérhetik átjelentkezésüket egy másik településre

azok a magyarországi lakóhellyel rendelkező választópolgárok, akik április 3-án Magyarországon, de a lakcímük szerinti szavazókörtől eltérő helyen tartózkodnak.

Tipikus esetben ez azt jelenti, hogy egy másik településen tartózkodó választópolgárnak nem kell hazautaznia választójoga gyakorlásához. Emellett annak lehetőségét is biztosítja az átjelentkezés, hogy egy mozgásában korlátozott választó akkor is szavazhasson, ha nem otthon, hanem például kórházban van vagy fogvatartott.


    Eddig több mint 77 ezren jelezték, hogy nem a lakóhelyükön akarnak szavazni;

négy évvel ezelőtt a választás előtt hét nappal mindössze 95 ezer átjelentkező regisztrált, a határidő lejártáig azonban végül 200 ezer.


    A kérelemnek a személyes adatokon túl tartalmaznia kell annak a településnek (budapesti kerületnek) a megjelölését, ahol a választópolgár szavazni akar. Minden településen csak egy szavazókört jelöltek ki az átjelentkezéssel szavazók részére.

Facebook oldalunk: FreeMix       >>>


    A választó április 1-jén 16 óráig elektronikus úton vagy személyesen kérheti visszavételét a lakcíme szerinti szavazóköri névjegyzékbe.


    Az átjelentkezéssel szavazó választópolgár a lakcíme szerinti országgyűlési egyéni választókerület szavazólapján, tehát a „saját” jelöltjeire szavazhat.


    A választópolgár március 25-én 16 óráig átjelentkezés nélkül is kérhet mozgóurnát

a lakcíme szerinti szavazókörtől eltérő település vagy szavazókör területére, ebben az esetben a mozgóurna iránti igény egyben átjelentkezési kérelem is.


    A látássérült választópolgárok ugyancsak jövő péntekig kérhetnek Braille-írással ellátott szavazósablont, amelynek alkalmazása lehetővé teszi, hogy önállóan, mások segítsége nélkül töltsék ki a szavazólapot.


    Az átjelentkezési kérelem, a külképviseleti névjegyzékbe vételi kérelem, valamint a szavazósablon igénylése az országgyűlési képviselő-választásra és az országos népszavazásra is vonatkozik, így nem kell külön-külön kérelmeket benyújtani a népszavazásra és a parlamenti választásra.


    A kérelmeket személyesen vagy levélben a választópolgár lakcíme szerinti helyi választási irodában vagy a Nemzeti Választási Iroda internetes oldalán, a www.valasztas.hu honlapon lehet benyújtani.

MTI

Post Author: FreeMix

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük