Ezt érdemes tudni a szívleállásról

Ezt érdemes tudni a szívleállásról

Ezt érdemes tudni a szívleállásról

Tudta, hogy naponta átlagosan 7 ember veszíti el az életét hirtelen szívleállás következtében? Bár sokan azt gondolják, hogy a szívleállás kockázata kizárólag az idősebb korosztályt és a szívbeteg embereket érinti, sajnos bárkivel megtörténhet a tragédia, még akkor is, ha korábban semmilyen szívbetegségre utaló tünetet nem észlelt. Ebben a cikkben ismertetjük a szívleállás leggyakoribb okait, tüneteit, s elmondjuk, mit lehet tenni, ha a környezetünkben szívleállást tapasztalunk.

A többség szerencsére csak a televízióban találkozik a hirtelen szívhalállal, az újraélesztéssel és a defibrillátorral, ám sajnos sokan vannak, akik a való életben is átélik ezt a krízishelyzetet, amely akkor is riasztó, ha valaki nem a saját bőrén tapasztalja meg ezt az életveszélyes állapotot, hanem egy, a környezetében élő személy lesz hirtelen rosszul. 

Milyen okai vannak a szívleállásnak? 

Leginkább öröklődő szív- és érrendszeri betegségek, koszorúér-betegségek és szívritmuszavarok állnak a hirtelen szívhalál hátterében, illetve egyes genetikai tényezők is növelhetik a szívleállás kockázatát, azonban mivel nincsenek tünetei, rendszerint sem a páciens, sem az orvos nem észleli a problémát. 

Fontos tudni, hogy a szív hirtelen leállását nem csupán kórok és rendellenességek okozhatják, hanem kiválthatja a stressz, a fizikai megerőltetés vagy akár más tényezők is. A tragédia akkor is bekövetkezhet, ha a betegnek addig semmilyen egészségügyi panasza nem volt. 

Figyeljünk a megelőzésre és testünk jelzéseire! 

A légszomj, a fáradékonyság és a szegycsont környékén érzett fájdalom azok a tünetek, amelyeket mindenkinek komolyan kellene venni, de különösen azoknak a személyeknek, akik valamilyen szív- és érrendszeri betegséggel élnek együtt, hiszen esetükben a kockázat jóval magasabb. Ha valaki ilyen tüneteket észlel magán vagy a környezetében élő embereken, érdemes azonnal orvosi segítséget kérni. 

Akkor is fontos a fokozott odafigyelés és a rendszeres orvosi kontroll, ha a családban előfordulnak ilyen jellegű betegségek. 

Amit mindenképpen érdemes megtenni a megelőzés érdekében, az a dohányzás, az alkoholfogyasztás, az extrém stressz és fizikai terhelés elkerülése, illetve tanácsos odafigyelni a rendszeres mozgásra és az egészséges életmódra. 

Teendők szívleállás esetén

A legfontosabb ilyen esetben, hogy lehetőleg ne pánikkal és kétségbeeséssel reagáljunk, hanem a lélekjelenlétünket megőrizve próbáljunk meg segítséget nyújtani. 

Az első lépés ilyenkor mindenképpen az, hogy valaki értesítse a mentőket, ám sok esetben ez nem elég, hiszen amíg a segítség odaér, a leálló vérkeringés maradandó agykárosodást okozhat. Éppen ezért az elsősegélynyújtás kiemelten fontos. 

Az újraélesztés és a defibrillátor használat megtanulható

Egészségügyi végzettség nélkül is lehet segíteni a betegen szívleállás esetén. Az újraélesztést és a defibrillátor használatát ma már tanfolyamokon is elsajátíthatjuk. Bár a filmekből jól ismert, kézi és szájon át történő újraélesztés is életmentő lehet, jó, ha van a közelben mentőláda, automata defibrillátor vagy félautomata defibrillátor, illetve olyan személy, aki ezeket kezelni tudja. Az újraélesztésnek ez a módja ugyanis jóval hatékonyabb. 

Az AED (automata defibrillátor) egyszerűen használható, de félautomata társának a kezelése is gyorsan és könnyen elsajátítható. 

Fontos azonban, hogy ezeket az eszközöket csak az használhatja, aki a defibrillátoros újraélesztést szervezett képzés keretében sajátította el. 

További információ: https://medtraining.hu/

Borítókép: HeartSine / MedTraining

Média partner: DLX MEDIA

Post Author: FreeMix

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük