Változások a felsőoktatás felvételi rendszerében - Van, ahol szóbeli is lesz

Változások a felsőoktatás felvételi rendszerében – Van, ahol szóbeli is lesz

Szóbeli felvételi is lesz a Semmelweis Egyetemen 2024-től – tudta meg a Freemix.

    Közleményükben azt írták: „A Semmelweis Egyetem felvételi rendszerét is több szempontból módosítja az a rendelet, amely 2024-től nagyobb szabadságot ad az egyetemeknek arra, hogy meghatározzák, milyen tantárgyak középiskolai, érettségi eredményei és milyen további teljesítmények számítanak majd bele a felvételin elérhető 500 pontba.”


    Jelenleg egy felvételiző eredménye a maximum 200 tanulmányi és 200 érettségi pontból, valamint az államilag meghatározott legfeljebb 100 többletpontból tevődik össze. Az új rendszer egyik legnagyobb változása, hogy 2024-től az eddigi úgynevezett többletpontok intézményi pontokká változnak, így az egyetemek döntik el, mire adnak maximum 100 pontot a jelentkezőnek.


    „A Semmelweis Egyetem esetében kötelező lesz a szóbeli meghallgatás, ahol maximum 50 pontot lehet szerezni, több képzés esetében ennek része lesz az adott szakra jellemző készségek felmérése is. Az ezen felül megszerezhető 50 intézményi pont esetében számít majd a nyelvtudás, a tanulmányi és művészeti versenyeken elért eredmény, a munkatapasztalat, a meglévő szakképesítés, vagy a középiskolai évek alatt elért sportteljesítmény is.”


    „Fontos változás még, hogy eltörlik az egységes minimumponthatárokat. 2023-ban már az egyetemek határozzák meg szakonként, hogy mennyi a legkevesebb pont, amellyel felvételt nyerhet egy hallgató.”
– írták.


    Az új eljárásrendben nem változik, hogy a felvételiző egy adott évben legfeljebb hat helyre – karra, szakra, szakképzésre, képzési helyre – jelentkezhet, de megjelölhet több finanszírozási formát is. Vagyis ha valaki ugyanannál a szaknál az állami ösztöndíjjal támogatott és az önköltséges képzést is megjelöli, az egy jelentkezésnek számít.

Facebook oldalunk: FreeMix       >>>


    Változás 2024-től, hogy míg emelt szintű érettségi vizsga esetén az adott tantárgyból elért százalékos eredményt veszik figyelembe a felsőoktatási intézmények, addig a középszinten tett érettséginél a százalékos vizsgaeredmény mértékéhez rendelt pontokat a kormányrendeletben meghatározott módon kell figyelembe venni. Például 100 százalékos eredményért itt csak 67 pont jár.


    A Semmelweis Egyetem esetében ennek főként az egészségtudományi (ETK), a Pető András (PAK) és az egészségügyi közszolgálati kar (EKK), vagy a fogorvostudományi kar (FOK) új képzésénél, a Digitális Fogászati Tervezés alapképzési szak esetében lesz jelentősége, ahol az emelt szintű érettségivel jelentős többletpontokat érhetnek el a felvételizők.


    A rendelet arra is lehetőséget adott az egyetemeknek, hogy meghatározzák a tanulmányi és az érettségi pontok esetében, hogy melyik legyen az ötödik középiskolai, illetve az ötödik érettségi vizsgatantárgy, amely beleszámít majd a pontozásba.


    „Szintén intézményi hatáskör annak megjelölése, hogy a különböző szakokon melyik két érettségi tantárgy teljesítése lesz kötelező, és ezek közül melyik tantárgyat kell emelt- vagy középszintű érettségivel teljesíteni. A Semmelweis Egyetemen az ETK valamennyi, a PAK konduktor és a FOK Digitális Fogászati Tervezés alapképzése esetében a tantárgyi lista változatlan marad 2023-ban, az új rendelet értelmében ezekhez jövőre nem szükséges emelt szintű érettségit tenni.” – írta az egyetem.

MTI

Post Author: FreeMix

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük