A megváltozott munkaképességű embereknek vannak-e lehetőségei Magyarországon?

A megváltozott munkaképességű embereknek vannak-e lehetőségeik Magyarországon?

A megváltozott munkaképességű embereknek vannak-e lehetőségeik Magyarországon?

Magyarországon minden második megváltozott munkaképességű embernek van állása, munkajövedelemből él – mondta a Belügyminisztérium gondoskodáspolitikáért felelős államtitkára a Munkáltatók Esélyegyenlőségi Fóruma (MEF) által szervezett konferencián szerdán Budapesten.

    Fülöp Attila hozzátette, ez óriási előrelépés ahhoz képest, hogy 10 évvel ezelőtt ebben a célcsoportban 18 százalékos volt a foglalkoztatási ráta.


    Kiemelte: „Az elmúlt évek foglalkoztatási növekedésének egyik legnagyobb arányú bővülése ebben a célcsoportban jelentkezett: minden ötödik helyett már minden második megváltozott munkaképességű embernek van munkája.”


    Az államtitkár szerint mindez egyebek mellett annak köszönhető, hogy az elmúlt 10 évben a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatásához szociális hozzájárulási adó kedvezményt biztosítanak, amellyel már több mint 8000 munkáltató élt.

Facebook oldalunk: FreeMix>>>


    Fontosnak nevezte még a rehabilitációs hozzájárulást, ami arra ösztönzi a cégeket, hogy a 25 embernél többet foglalkoztató vállalkozásoknál a dolgozók létszámában érjék el az 5 százalékot a megváltozott munkaképességű munkavállalók.


    Arra is rámutatott, hogy az előző évtől az érintettek a rokkantsági rehabilitációs ellátás mellett jövedelem korlát nélkül tudnak munkát vállalni.


    Fülöp Attila pozitívumnak értékelte, hogy létezik a MEF, amelyet a gazdasági szereplők hívtak életre, hogy beszéljenek az esélyteremtésről, hogyan tudnak a munkavállalás szempontjából hátrányos helyzetű célcsoportok élethelyzetén javítani. Mindez azt mutatja, hogy „a róluk való gondoskodás közös felelősségünk” – mondta.


    Hozzátette,: „A gondoskodáspolitika az egy olyan csapajáték, ahol szükség van az államra, az önkormányzatokra, a gazdasági társaságokra, a civil szervezetkere, egyházi szereplőkre.” 


    Fülöp Attila kitért a szomszédban zajló háborúra, amelyre szerinte Európa a szankciók és a rezsi kapcsán „tragikus választ adott”.

„Ennek a következménye minden gazdasági társaságra, különösen a megváltozott munkaképességűeket nagy számban foglalkoztató társaságokra is hatással van. Nem szabad magára hagyni a megváltozott munkaképességű foglalkoztatókat és munkavállalókat.” – mondta az államtitkár.


    A MEF honlapján olvasható tájékoztatás szerint „Magyarország első önszabályozó, munkáltatókat tömörítő, az esélyegyenlőség fontosságát hangsúlyozó szakmai és érdekvédelmi szervezete 2010 áprilisában alakult. A MEF célja, hogy felhívja a munkáltatók figyelmét a hátrányos helyzetű célcsoportok foglalkoztatásának fontosságára és előnyeire.”

MTI

Legyél a támogatónk, segítsd a FreeMix működését!

Post Author: FreeMix

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük