Milyen zongorát válasszak?

Milyen zongorát válasszak?

Milyen zongorát válasszak?

A zongora kiválasztásnak első folyamata általában egyértelmű. Hiszen a versenyzongorák és a gyakorló zongorák, vagy épp a klasszikus antik darabok közül könnyű választani a saját igények szerint. De mi a helyzet akkor, ha elektromos zongorát szeretnénk?

rló zongoraClose up of little girl playing music on piano

Mit is jelentenek pontosan az elektromos árammal működő zongorák?

Az elektromos zongora típusok alapvetően két csoportra oszthatóak. Egyik csoportba tartoznak a szintetizátorok, amíg a másikba az olyan digitális zongorák, amelyek a klasszikus zongorára hasonlítanak. Ha a célunk nem csupán a klasszikus zongorázás elsajátítása, hanem például valamilyen ütemet is szeretnénk a billentyűk hangja alá keverni, egyértelmű, hogy a szintetizátorok közül válasszunk. A szintetizátorok képesek a klasszikus zongora hangjaira, azonban különféle alapdallamok és dob ütemek, torzítók is találhatóak benne. Ezen kívül a digitális zongorával ellentétben annak hangját csak utánozza, amíg a digitális zongora felépítése gyakran a valódi zongorák mechanizmusára épül, csak épp digitális kivitelben. Olyannyira, hogy még pedálként használható gombok is megtalálhatóak rajta. A digitális zongora és a szintetizátor is válaszható különféle típusban. A billentyűkiosztás, és a hangvariációk eltérőek lehetnek. Léteznek olyan szintetizátorok is például, amelyek a kalapácsmechanika elvén működnek. Ez azt jelenti, hogy lényegében a klasszikus kalapácstechnikás zongorák hangázását és akkordjait rejtik.

Milyen előnyei vannak az ilyen zongoráknak?

A legtöbb elektromos és digitális zongora könnyen hordozható, vagyis nem kell aggódnunk amiatt, hogy nem tudunk gyakorolni rajta egy-egy utazás alatt. Nagyon könnyen beüzemelhetőek, ezért mindenkinek ajánlott, akik nem kedvelik a túlzottan bonyolult előkészületeket és persze a helyhez kötöttséget sem. Ha pedig már a helyről volt szó, például egy digitális zongora jóval kisebb helyet foglal még állvánnyal is, mint a hagyományos társaik. Ezen kívül használhatóak fülhallgatóval, ami nagy előny, ha nem akarunk hangosak lenni. Ezeknek a zongoráknak tehát igen sok olyan pozitív tulajdonsága van, amelyek tökéletesen megfelelnek a kor követelményeinek. Hordozhatóak, sok típusuk akkumulátoros, és a kompakt kialakításuk miatt kényelmesek. Ajánlott kezdőknek, de profiknak is – persze a megfelelő kivitelben. Hiszen, ahogyan a klasszikus zongoráknál, itt is kapni kezdő és haladó modelleket.

Vendégcikk

Post Author: FreeMix

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük