Brutális változásra lehet számítani az utakon hétvégén

Brutális változásra lehet számítani az utakon hétvégén

Brutális változásra lehet számítani az utakon hétvégén

Az időjárási előrejelzések alapján a téli szezon első országos havazására lehet számítani a hétvégén. 

Hófúvásra és téliesebb útviszonyokra figyelmeztet a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Az erről szóló közleményüket szombaton juttatta el a társaság kommunikációs osztálya.

    Közleményükben azt írták: minden rendelkezésükre álló eszközt bevetnek majd a következő napokban. Ahol lehet, ott előszórási, preventív sószórási munkákat is végeznek.

Ugyanakkor a folyamatos munkavégzésük mellett az intenzív havazás mellett időszakosan téli útviszonyokra is fel kell készülniük az autósoknak. Főleg Észak-Dunántúlon és a Bodrogközben, ahol a 70-75 kilométer per órás széllökések már a szombat esti órákban is hófúvást eredményezhetnek. 

 
    A közútkezelő ezért arra kér mindenkit:

„A következő napokban még utazás előtt tájékozódjanak az aktuális útviszonyokról és csak a téli közlekedésre alkalmas járművel induljanak útnak.”


    Az Országos Meteorológiai Szolgálat szombat délutáni előrejelzése alapján éjfélig az Alpokalján, a Bakonyban, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, majd vasárnap már másutt is egyre többfelé válthat havazásba az eső.


Ugyanakkor a váltást követően a legtöbb helyen gyorsan gyengül, vagy megszűnik a csapadék a vasárnap déli órákig.


    Vastagabb hótakaró kialakulására főként az Alpokalja, a Dunántúli- valamint az Északi-középhegység magasabb részein lehet számítani.

A nyugati, valamint az északkeleti tájakon 1-6 centiméteres hóréteg is kialakulhat. Vasárnap este pedig az Ózd-Békéscsaba vonal mentén hullhat 1-5 centiméternyi friss hó.


    A Magyar Közút szakemberei a hófúvásban várhatóan érintett megyékben már pénteken előkészítettek valamennyi hómarót.

Még a havazás előtt megelőzésképpen síkosságmentesítő anyagokat is kijuttatnak az országos utakra. Hogy megakadályozzák a friss hó azonnali letapadását a burkolatra.

Ezt nehezítheti, hogy gyakorlatilag mindenhol intenzív esőzésből vált majd át havazásba az időjárás. Így az előzetesen kijuttatott anyagokat lemoshatja az eső.


    A szükséges esetekben a síkosságmentesítési munkákon kívül a hóeltakarítási munkákat is ütemezetten elvégzik az országos közutakon. Emlékeztettek: a belterületi utak többsége önkormányzati kezelésben van, az autópályák döntő többségét pedig koncessziós társaságok üzemeltetik.


    A munkagépek 80 mérnökségi telephelyről indulnak el a 31 ezer kilométeres közúthálózatra. Valamint a több mint 3000 településen átvezető szakaszokra.

Így egy-egy munkagép teljes fordulóköre a beavatkozás jellegétől, az időjárási és forgalmi helyzettől, valamint a terepviszonyoktól függően 2-4 órát is igénybe vehet.


    Az erős szél miatt kialakuló hófúvással érintett területeken ugyanakkor hatékonyan csak a szél elállta után tudnak beavatkozni a szakemberek. De addig is mindent megtesznek az utak járhatóságáért.

Mint írták, hófúvás esetén hiába takarítják le a burkolatról a havat a gépek. Azt a viharos széllökések visszahordhatják, egy idő után még olyan szakaszokon is, ahol hófogó rácsok vannak.


    A Magyar Közút a közlekedők együttműködését is kérik:

„Vezessenek lassabban, óvatosan, az évszaknak megfelelően, csak megfelelően felkészített, átvizsgált és téli gumival felszerelt járművekkel induljanak el.”

A nehéz tehergépjárművekkel közlekedők pedig ha tehetik, várják meg az intenzívebb havazás végét. Mert ha egy hegyvidéki szakaszon, akárcsak latyakos úton is megtorpannak és nem tudnak tovább haladni, a mögöttük feltorlódott forgalomban kell várakoznia a közutas munkagépeknek is.

MTI

Facebook oldal: FreeMix>>>

Legyél a támogatónk, segítsd a FreeMix működését!

Post Author: FreeMix

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük