Szerencsét hozó újévi ételek a nagyvilágból

Szerencsét hozó újévi ételek a nagyvilágból

Szerencsét hozó újévi ételek a nagyvilágból.

Egy olyan összeállítást hoztunk, amit érdemes átböngészni, főleg akkor, ha azt szeretnéd, hogy a 2023-as éved egészségben gazdag, szerencsés legyen.

Sok babona kötődik az Újév első napjához, ezek közül pedig sok az ételekhez kapcsolódik.

Most bemutatjuk mit érdemes enni. Ha hiszel benne, ha nem, mindenképpen jól jársz, hiszen mindegyik finom.

Szerencsét hozó újévi ételek a nagyvilágból

Szerencsét hozó újévi ételek a nagyvilágból

Sertéshús
Itt nagy babona: Kuba, Spanyolország, Portugália, Magyarország, Ausztria

A jó szerencse mindenféle sertés ételre vonatkozik. Akkor is szerencsét hoz, ha nem magát a húst fogyasztod, hanem például disznó alakú sütemény formájában fogyasztod el.

Savanyú káposzta

Németországból származik ez a babona. Nem igazán rejlik mélyreható szimbolizmus e mögött, alapvetően csak azért alakult ki ez a babona, mert a németek igazi szerelmesei a savanyú káposztának. A hagyomány szerint az, aki az Újév első napján savanyú káposztát fogyaszt, arra annyi boldogság és gazdagság vár, mint a káposzta sok és hosszú darabjai.

Hal
Világszerte hisznek ebben a babonában

A hal több szempontból is a szerencse szimbóluma. A megjelenése, életmódja és még a neve is csodás. Először is, a csillogó, pikkelyes külseje hasonlít a szép fényes pénzre. Másodszor, nagy csoportokban él, ami a bőséget szimbolizálja.  Nem érdemes kihagyni.

Kör alakú torta
Amerikában nagy hagyomány. Azt vallják az amerikaiak, hogy a gyűrű, kör alakú alakú süteményt meg kell tölteni valamilyen kinccsel, meglepetéssel és aki megtalálja, annak nagy szerencséje lesz a következő évben. A kör forma pedig az elkövetkező év teljes körét szimbolizálja, az egységet, a harmóniát. Sok más ország is szereti a körkörös édességek ötletét; hisznek a kör szimbólumában.

Méz és alma
A zsidó kultúrában terjedt el.  Az almákat mézbe mártják, és egy újévi (Rosh HaShanah) rituáléban fogyasztják el. Ez a hagyomány a zsidó szokásból származik. Ha édes ételt eszünk új év első napján, akkor bízhatunk abban, hogy az egész esztendő édes lesz. Édes bogyós gyümölcsöt is érdemes fogyasztani, ami a babona szerint azt jelenti, hogy jövőre sok kedvességben lehet részünk és mindenki édesen fogja fogadni a társaságunkat.

Szőlő
Spanyolországban hagyomány. Abból indult ki, hogy a spanyol szőlőtermesztők 1909-ben meg akartak szabadulni a szőlő-többletüktől, elképesztően sok maradt, hiszen soha nem látott jó évük volt, ezért ösztönözték a megmaradt szőlők elfogyasztására az embereket.  Abban bíztak, hogy ezzel a tettükkel hasonló jó évük lesz majd. A hiedelem szerint minden egyes szőlőszem az elmúlt év egy hónapját képviseli, ha 12-t megesznek, csakis akkor tudják lezárni az idei évet és tiszta lappal kezdeni a következőt. Sőt, manapság már 13 szőlőszemet kell enni, mert a 13. az új évet szimbolizálja, hogy sikeres és boldog lesz.

Tészta
Ázsiában nagy babona.  A hosszú tészta hosszú életet jelent. Ha egy hosszú tészta eltörik, az rosszat jelent. Ez a hagyomány nagyon híres, az Újév egyik legfontosabb étele.

Gránátalma
Törökországban hagyomány.  A gránátalma nem csak az egészség szempontjából számít szuper élelmiszernek, hanem a szerencse miatt is. Vörössége az emberi szívet és így az életet és a termékenységet jelenti. A magok sokasága a jólétet szimbolizálja, és az egészséget, a  jólétet képviselik. Tehát a finom gránátalma mindent tartalmaz, ami csak kellhet az új esztendőben: egészség, gazdagság és termékenység.

Zöld zöldségek
Amerikából ered. Abban hisznek, hogy zöld leveles zöldségek gazdagságot hoznak, mert hasonlítanak a papírpénzre. Nem árt kipróbálni, veszteni nem vesztesz vele.

Gombóc
Származási ország: Kína

 Ismét ez a klasszikus esete a szerencsét hozó étkezésnek, a gombóc ugyanis a kínaiak szerint hasonlít a pénzre. Kerek.

Mi nem kellene enni? Ezek az ételek elviszik a szerencsédet:

Sok olyan étel is van, amelyek nem hozzák, hanem viszik a szerencsét, a boldogságot.  Nézzük ezeket is!

Mit nem szabad enni szilveszterkor? Ezek az ételek elviszik a szerencsédet

Elég szép lista, már csak rajtad áll melyiket választod és hogy hiszel-e benne.

Tudod mit?

Próbáld ki és egy év múlva megbeszéljük, hogy beváltak-e ezek a babonák!

Addig is sikeres, egészségben gazdag, boldog, sikeres és nagyon vidám Boldog Új Évet Kívánok Neked!!!

Szerencsét hozó újévi ételek a nagyvilágból

Miklós Edit

Facebook oldal: FreeMix>>>

Legyél a támogatónk, segítsd a FreeMix működését!

Post Author: FreeMix

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük