14 meglepő tünet, ami D-vitamin hiányra utalhat

14 meglepő tünet, ami D-vitamin hiányra utalhat

14 meglepő tünet, ami D-vitamin hiányra utalhat

Hosszú, hideg, borongós volt a tél, most is még mindig elég szeszélyes az időjárás, így egyre nehezebb feltölteni szervezetünk vitaminraktárát a kevés napsütésnek köszönhetően.

A D-vitamin csakúgy, mint a C-vitamin , az Omega-3 vagy akár a Magnézium elengedhetetlenek a szervezet megfelelő működéséhez. Ha hiányállapot lép fel, a szervezetünk jelezni fog. Fedezd fel velünk a D-vitamin-hiány jeleit, amelyeket soha nem szabad figyelmen kívül hagyni.

Miért olyan fontos a D-vitamin?


Szervezetünkben a D-vitamin számos szerepet tölt be:

  • növeli a kalcium és a foszfát felszívódását és a csontokba beépülését, így segít a csontritkulás kialakulásának megakadályozásában
  • amellett, hogy biztosítja a csontok egészségét, az izmokat is támogatja
  • befolyásolja a hormonok működését
  • szerepe van a vérnyomás szabályozásában
  • erősíti az immunrendszerünket a fertőzések, vírusok és baktériumok ellen küzdő T-limfociták stimulálásával. A D-vitamin hiánya tehát könnyebben tesz ki minket fertőzéseknek és betegségeknek
  • segíti a foszfor felszívódását a belekben
  • hozzájárul a fogak egészséges fejlődéséhez

D-vitamin és koronavírus


2020 májusában szakemberek megállapították, hogy a D-vitamin a különböző fertőzések elleni terápiának az egyik fontos eleme, különösen hatékony a koronavírus ellen.

Szakemberek szerint közvetlen kapcsolat van a D-vitamin hiánya és a koronavírus okozta halálozás között. A D-vitamin szabályozza a szervezet gyulladásos reakcióját is.

A D-vitamin hiánya számos tünetet okozhat. Most a legérdekesebbeket az soroljuk fel.


Fáradtság

Szokatlan fáradtság, álmosság, szokásosnál nagyobb koncentrációs nehézségek.

Rossz hangulat, depresszió


Tanulmányok kimutatták, hogy közvetlen kapcsolat van a D-vitamin szint és a depressziós hangulat között. A dopamin és a szerotonin (a hangulathoz és a jó közérzethez kapcsolódó hormonok) termelődésének elősegítésével ez a vitamin megakadályozhatja a rossz közérzetet. Ezzel szemben a hiány búskomor, nyomott hangulatot okozhat.

14 meglepő tünet, ami D-vitamin hiányra utalhat
14 meglepő tünet, ami D-vitamin hiányra utalhat

Álmatlanság

Álmatlanság, rossz alvás, éjszakai ébredések.

2017-ben iráni kutatók felfedezték, hogy a megfelelő D-vitamin bevitel nagyon hatékony az álmatlanság csökkentésében . Pozitív hatással lehet az elalvásra, az éjszakai ébredések számának csökkentésére és az alvás időtartamára is. A kutatásban részt vevő önkéntesek azt is elmondták, hogy a nap folyamán fittebbnek és produktívabbnak érezték magukat. Sajnos ez nem mondható el azokról, akik túl kevés mennyiséget vittek be belőle a szervezetükbe.

Gyakoribb lábfájdalom

Görcsös lábfájdalom.

A D-vitamin hiánya krónikus izomfájdalmakat okozhat, de elősegítheti az izomgörcsök kialakulását is. Mivel ez a vitamin kulcsfontosságú a csontok mineralizációjához, ezért komoly csontfájdalom is előfordulhat hiány esetén.

Gyengébb csontozat



D-vitamin hiány esetén megnő a csonttörés kockázata. A csontok törékenysége itt különösen a lábakat, a medencét vagy a gerincet alkotó csontokat érinti. Ennek a vitaminnak az alacsony szintje növeli a fejlődési rendellenességek és csontrendellenességek kialakulásának kockázatát is.

Könnyen megbetegszel



Ez a szuper vitamin közvetlenül kapcsolódik az immunrendszerünkhöz. A hiánya csökkenti az immunitásunkat, növelve a fertőzés kockázatát.

Gyengébbnek és kevésbé kitartónak érzed magad



Ennek a vitaminnak a hiánya néha izomgyengeségben nyilvánul meg. Ezért negatív hatással lehet az állóképességre és a sportteljesítményre, valamint a napi tevékenységekre is.

Megmagyarázhatatlan súlygyarapodás



Egy nemzetközi tanulmány kifejti, hogy a BMI a D-vitamin szintjének csökkenésével nőtt. Bizonyítottan összefüggés van a túlsúly és ennek a fontos vitaminnak a hiánya között. Ez a vitamin segít a zsír eltávolításában a hasi területről.

A szokásosnál szárazabb bőr

Szédülés

Csökkent termékenység



Ez talán az egyik legnehezebben felismerhető jel. A Grazi Egyetem 2012-es tanulmánya azonban alacsonyabb nemi hormonszintet talált alacsonyabb D-vitamin szint mellett. Ez azzal magyarázható, hogy ez a vitamin szerepet játszik az ösztrogén és a tesztoszteron termelésben a petefészekben és a herékben.

Daganatos megbetegedések

Fogak állapotának romlása, fogszuvasodás

Inzulinrezisztencia

Facebook oldalunk: FreeMix       >>>

Ennek a vitaminnak a fontossága miatt ne habozz orvoshoz fordulni, ha hiányra gyanakodsz. Laborvizsgálat során a 75 nm/l-es szint, eredmény fogadható el normál tartománynak.

A lakosság közel 95%-a D-vitamin hiánnyal küzd a tél végére!


A Semmelweis Egyetem I. Számú Belgyógyászati Klinikájának kutatócsoportja Magyarországon és a világon is egyedülálló felmérést készített. Ennek eredményei szerint kora tavaszi hónapokban a magyar felnőtt lakosság átlagos D-vitamin szintje mindössze 16 ng/ml, ez lényegesen alacsonyabb a normál értéknél.

Nem lehet csak és kizárólag táplálkozás útján megfelelő mennyiségű D-vitamint juttatni a szervezetbe,

ezért a pótlása mindenki számára nélkülözhetetlen.

Az étrend-kiegészítők mellett ez a vitamin megtalálható az élelmiszerekben is: a hering, makréla, csukamáj és csukamájolaj, máj, szardínia, szardella, rókagomba, tojás. A zsírosabb hal és tejtermékek különösen megbízható források az esetleges hiány kompenzálására vagy megelőzésére.

A hiány megelőzése érdekében 18 év feletti, nem túlsúlyos felnőttek számára napi 1 500 – 2 000 NE, kisiskolás korban napi 1 000 NE, kamaszkorban 2 000 NE gyógyszerészeti körülmények közt gyártott D-vitamin szedése javasolt szakemberek szerint.

A pótlására elsősorban azokban a hónapokban van szükség, amikor a bőrünket nem éri elég napfény.

A D3-vitamint is túl lehet adagolni, mely súlyos tüneteket okozhat. A toxikus adag napi 10 000 NE felett van, hónapokon át szedve.

Miklós Edit

Post Author: FreeMix

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük