A 8 legveszélyesebb rákkeltő összetevő – Legyél óvatos!

A 8 legveszélyesebb rákkeltő összetevő – Legyél óvatos!

A 8 legveszélyesebb rákkeltő összetevő – Legyél óvatos!

Tartósítószerek, színezékek, adalékanyagok … A vegyi összetevők listája a boltban vásárolható termékek címkéjén gyakran hosszú és igen bonyolult.

Vigyázz az elkészített és/vagy a fagyasztott ételek összetevőivel, néhány hozzáadott adalékanyag ugyanis valószínűleg szerepet játszik bizonyos ráktípusok kialakulásában.

1. aszpartám


Az aszpartám egy édesítőszer, amelyet gyakran használnak az agrár-élelmiszeripari termékekben. Bár  az tény, hogy hatással van a rák kialakulására, de a pontos szerepe még mindig nagyon ellentmondásos. 2013-ban az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) jelezte, hogy az aszpartám csak akkor  biztonságos az emberi egészségre, ha tiszteletben tartják az elfogadható napi bevitelt: ez (ADI) 40 milligramm testsúly kilogrammonként.

Az egyesület figyelmeztet az aszpartám által okozott gyulladásos kockázatokra. Bizonyítottan megszünteti az emésztőrendszerben megtalálható jó baktériumokat és megakadályozza a bélrendszer megfelelő működését.

Mely élelmiszerek tartalmazzák?

Óvakodjunk a cukros italoktól, az ipari desszertektől, kész cukrásztermékektől, rágógumiktól, az alacsony kalóriatartalmú vagy fogyókúrás célra szánt kész élelmiszerektől. 

2. Titán-dioxid


A titán-dioxid (más néven E171) élelmiszer és kozmetikai színezék. Az Élelmiszerbiztonsági, Környezetvédelmi és Munkaügyi Országos Ügynökség (ANSES) az E171 festéket rákkeltő anyagként emlegeti.

Világszerte problémát okoz a kiiktatása az élelmiszeriparból. A francia kormány például bejelentette, hogy harcolni fog az E171 élelmiszerekben való felhasználása ellen, és tervezik hogy megtiltják a használatát 2019 végétől.

Mely élelmiszerek tartalmazzák?

Kész sütemények és készételek.

3. Nátrium- és kálium-nitrátok


A nátrium-nitrátot (E251) és a kálium-nitrátot (E252) tartósítószerként ismerik. 2015-ben a Nemzetközi Rákkutató Ügynökség (IARC), az Egészségügyi Világszervezet (WHO) hivatala a “valószínűleg rákkeltő anyagok” listájára helyezte.

Mely élelmiszerek tartalmazzák?

Kész, félkész hústermékek, felvágottak. Az IARC szerint “minden, naponta elfogyasztott 50g-nyi feldolgozott hústermék   18%-kal növeli a rák kialakulásának kockázatát. 

 

4. Kálium és nátrium nitritek


A kálium-nitrit (E249) és a nátrium-nitrit (E250) mind adalékanyagok. Az ételeket színezik és megőrzik állagukat. Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) szerint “az élelmiszerekben található nitrit hozzájárulhat a nitrozaminok néven ismert vegyületcsoport kialakulásához, amelyek közül néhány karcinogén”, azaz erősen rákkeltő anyagként emlegetik a kutatók.

Mely élelmiszerek tartalmazzák?

A nitrátokhoz hasonlóan kész, félkész hústermékek, felvágottak.

5. Az E150c és E150d festékek


Az E150c (ammónia karamella) és az E150d (ammónium-szulfit karamella) szintetikus festékek. Nagy mennyiségű 4-metilimidazolt (4-MEI) tartalmaznak, amely karcinogén tulajdonságaikról ismert. Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) az aszpartámhoz hasonlóan elfogadható napi bevitelt határozott meg:

Napi 300 mg/testtömeg kg az E150a, E150b, E150c és E150d karamell festékekre,
100 mg/ttkg /nap E150c festék esetében.

Mely élelmiszerek tartalmazzák?

Ez a két színezőanyag szénsavas üdítőkben, édességekben, levesekben, fűszerekben és sörben található.

6. A cellulózgumi


Ha az “E466”, “karboxi-metil-cellulóz” vagy “cellulózgumi” elnevezést olvasod el a feldolgozott termékek címkéin, légy óvatos. Ez a három kifejezés egy és ugyanazon szerkezetű anyagra vonatkozik, amely gyaníthatóan karcinogén, rákkeltő

 

Mely élelmiszerek tartalmazzák?

A legtöbb desszert, krémek, krémes ételek , fagylaltok, majonéz, salátaöntetek, ipari sütemények és tejipari desszertek.

7. Aceszulfám-K

Az aceszulfám-K vagy aceszulfám-kálium, az E950 néven ismert édesítőszer. Gyaníthatóan az egyik olyan rákkeltő anyag, amely növeli a tumor és a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát.

Mely élelmiszerek tartalmazzák?

Fagylaltok, üdítők (szirup, szénsavas üdítők, gyümölcslé …), lekvárok, sütemények, müzliszeletek vagy rágógumi.

8. Akrilamid


Az akrilamidot jelenleg állatokon végzett kísérletek alapján állatokra veszélyes, ismert rákkeltőként ismerik, és a Nemzetközi Rákkutató Ügynökség (IARC) lehetséges rákkeltő anyagként emlegeti, mely veszélyes az ember számára is.

Mely élelmiszerek tartalmazzák?

Félkész termékek, előre sütött sült burgonya, kávé, édes keksz.

 Miklós Edit

Facebook oldal: FreeMix>>>

Forrás: docteurtamalou.fr

Post Author: FreeMix

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük