A nevetés hatásai

A nevetés 10 + 1 csodálatos hatása

A nevetés 10 + 1 csodálatos hatása. Test és lélek harmóniája mosolyogva!


Gyakran mondják, hogy a nevetés a legjobb gyógyír – és emögött bizony tudományos bizonyíték áll.


Amikor nevetünk, endorfinok – az úgynevezett boldogsághormonok – szabadulnak fel a véráramba, és hasonló módon emelik hangulatunkat, mint amilyeneket edzés után tapasztalhatunk.


1995-ben, a nevetés előnyeivel foglalkozó kutatások iránt érdeklődve, Dr. Madan Kataria, mumbai-i orvos létrehozta saját Nevetés Klubját. Összegyűlt kis nevetésterápiás csoportjával a város egyik nyilvános parkjában, hogy vicceket és vicces történeteket meséljenek. A járókelők figyelmét felkeltette a sok nevetés, és hamarosan ötről 50 főre nőtt a csoport.

Végül kifogytak az elmesélhető történetekből, de Kataria úgy gondolta, hogy a nevetés önmagában is hatékony. El kezdte bátorítani a csoportot, hogy játsszák el a nevetést, amíg a nevetés valódi és ragályos nem lesz.

Ebből fejlődött ki a nevetőjóga nevű technika, amelyet ma már csoportosan gyakorolnak szerte a világon.


Hogyan működik a nevetőjóga?



Az ún. nevetőjóga-ülésben olyan légzőgyakorlatokat, nyújtásokat és irányított gyakorlatokat kell elvégezni, amelyek segítik a nevetést. Az oktató azt tanácsolja hogy gondolj egy vicces emlékre, vagy megkérhet, hogy játssz el néhány különböző nevetési formát, vagy arra biztat, hogy nézz farkasszemet a csoport egyik tagjával. Még ha először nem is érzed, végül az igazi nevetés veszi át az “uralmat”.

A nevetés csökkenti a stresszt, segít elűzni a feszültséget, a szorongást és ellazítja az izmainkat, így segít jobban aludni is.

Erősíti az immunrendszerünket, és több oxigént visz be a szervezetbe, javítva ezzel az energiaszintünket. A nevetés az izomtónust is javíthatja – gondoljunk csak arra, amikor
valóban fáj a pocakunk a nevetéstől. De jó hatással van a szív- és érrendszerre.

És egy meglepő felfedezés!


Egy 2012-es tanulmány azt vizsgálta, hogy a nevetésterápia jótékony hatással lehet-e a menopauzán áteső nők közérzetére. Az alanyok öt 30 perces nevetésterápiában vettek részt, az eredményeket a kontrollcsoporthoz viszonyítva mérték. Egy sor kérdőív feltárta, hogy a nevetésterápia növelte az optimizmust és az önbecsülést, valamint csökkentette a menopauzás nők depresszióját a kontrollcsoporthoz képest.

A nevetés tehát jót tesz testi-lelki egészségünknek egyaránt!

Nevessünk sokat!

Kovács Alexa

Facebook oldal: ITT >>>

forrás: TAM

Post Author: FreeMix

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük