Ropogós, repedezett héjú igazi kenyér, ahogy nagyanyáink készítették

Ropogós héjú igazi házi kenyér, ahogy nagyanyáink készítették

Van az az igazi kenyér, aminek recseg, ropog a héja és amikor nem bírod megállni, azonnal le kell tépned a csücskét és csak úgy önmagában elfalatozgatod. Nincs ennél finomabb. Ugye ti is szinte látjátok magatok előtt, érzitek az ízét, halljátok a recsegés hangját??? Ugye az is átsuhant a fejetekben, hogy „hú, de régen is ettem ilyen igazi, hagyományos házi kenyeret???”

Nos, remek hírünk van, te is tudsz készíteni ilyet!!!

Ez a kenyér, ez pontosan ilyen. A héja gyönyörűen repedezett, ropogós, a belseje puha, laza. Önmagában, üresen is fenséges, de zsírral, lilahagymával még nagyobb ízélményt ad.

Ropogós, repedezett héjú igazi kenyér, ahogy nagyanyáink készítették

A nagymamák értettek igazán ahhoz, hogy hogyan is lehet ilyen tökéletes, IGAZI kenyeret alkotni.

Ha bolti kenyeret is szoktál enni, akkor bizony jól tudod óriási a különbség a házi és a bolti között.

Amit otthon készítesz, abban garantáltan nincsen más, csak amit te beleteszel, ráadásul ebben nincsen adalékanyag és ízfokozó. Hagyományos alapanyagokból, hagyományos módon készíthető a legigazibb, legfinomabb HÁZI kenyér.

Boros Vali gastroblogger>>> fantasztikus kenyér receptjét akár kezdő háziasszonyok is bátran elkészíthetik, nem fognak csalódni.

Ha szeretnél te is igazi, házi kenyeret készíteni, olyat, amit a nagymamák és nagyanyáink készítettek régen, akkor ezt a receptet mindenképpen tanuld meg, szó szerint csodálatos.

Ropogós, repedezett héjú igazi kenyér, ahogy nagyanyáink készítették

„12 éve sütök kenyeret, 3 naponta… Eddig 3 dkg élesztő került bele, de egy ideje már csak 2 dkg-ot teszek bele és azt is csak az előtésztába, ez 1,80 kg-os kenyér. Nem sok a munka vele, mert ugye inkább a pihenés a sok, de a munka szó szerint csak percek.”

Boros Vali az alábbi titkot, praktikákat árulta el annak érdekében, hogy a te kenyered is recsegős, ropogós héjjal rendelkezzen, de belül puha, laza maradjon:

„Miért nem cserepes? Szerintem teszel bele zsiradékot, attól nem fog cserepesedni. Ne tegyél bele, nem kell!!!”

„Baj, ha kevés neki a gőz. Én sosem sütök, csak zárt gőzben. Azért nem jó simán sütni, mert a pékségekben is engednek gőzt a sütőbe.”

„Bespriccelem, úgy teszem a sütőbe. Fedeles jénaiban, zárt gőzben sütöm, 220 fokon”

Ropogós, repedezett héjú igazi kenyér, ahogy nagyanyáink készítették

Minőségi lisztből készül a jó kenyér, az olcsó liszttel nem lesz ugyanolyan jó.

„Be kell vallanom, az olcsó lisztekben nem hiszek, mert azokban mindben vannak adalékok és lisztjavítók. A malommal beszéltem, ők javasolták, hogy kevés réteslisztet is tegyek mindig bele, szerintük jobb tőle.”

De nézzük Boros Vali igazi házi kenyér receptjét és az elkészítés pontos, érthető menetét!

Hozzávalók:

Előtészta:

40 dkg kenyérliszt

2 dkg élesztő

4 dl víz

+

2 kk só

60 dkg kenyérliszt

20 dkg rétesliszt

4 dl víz

Elkészítés:

Készíts egy előtésztát: 40 dkg kenyérliszt, 2 dkg élesztő és 4 dl víz.

„Én úgy kezdem, hogy van egy kis vödröm, ebben először a vízbe feloldom az élesztőt, majd belekeverem a lisztet, lefedem. Ezt a konyhapulton hagyom 16-18 órát pihenni. Általában délután megcsinálom és másnap használom fel.”

Mikor eljön a másnap, a dagasztótál aljába tegyél 2 kiskanál sót, erre szitáld a liszteket: ebben az esetben 60 dkg kenyérliszt és 20 dkg rétesliszt. Egy fakanállal összekevered, majd erre is öntesz 4 dl vizet, és hozzá teszed a kész előtésztát.

20 percig alaposan szép simára dagasztod. Ekkor egy kelesztőtálba kerül, 40 percet hagyod pihenni.

Kiveszed, átgyúrod és meghajtogatod. VIDEÓ ITT>>

Visszamegy a kelesztőbe újra, 40 percre.

Ezután megformázod, a sütőpapírral kibélelt fedeles jénaiba teszed, itt hagyod 20 percet.

Addig beindítod a sütőt 220 fokra.

„Mikor letelt az idő, egy éles pengével bevágom, vízzel alaposan lefújom, én a jénai tetőt is leszoktam, és mehet sülni 55 percre.”

Ekkor kiveszed a jénaiból, és még magába 10 percig sütöd.

„Mikor kiveszem, rácsra rakom, lefújom vízzel és kiteszem a hűvös teraszra, így szép ropogós, recsegős lesz.”

Ropogós, repedezett héjú igazi kenyér, ahogy nagyanyáink készítették

Post Author: FreeMix

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük