Ropogós héjú igazi házi kenyér, ahogy nagyanyáink készítették
Van az az igazi kenyér, aminek recseg, ropog a héja és amikor nem bírod megállni, azonnal le kell tépned a csücskét és csak úgy önmagában elfalatozgatod. Nincs ennél finomabb. Ugye ti is szinte látjátok magatok előtt, érzitek az ízét, halljátok a recsegés hangját??? Ugye az is átsuhant a fejetekben, hogy „hú, de régen is ettem ilyen igazi, hagyományos házi kenyeret???”
Nos, remek hírünk van, te is tudsz készíteni ilyet!!!
Ez a kenyér, ez pontosan ilyen. A héja gyönyörűen repedezett, ropogós, a belseje puha, laza. Önmagában, üresen is fenséges, de zsírral, lilahagymával még nagyobb ízélményt ad.
A nagymamák értettek igazán ahhoz, hogy hogyan is lehet ilyen tökéletes, IGAZI kenyeret alkotni.
Ha bolti kenyeret is szoktál enni, akkor bizony jól tudod óriási a különbség a házi és a bolti között.
Amit otthon készítesz, abban garantáltan nincsen más, csak amit te beleteszel, ráadásul ebben nincsen adalékanyag és ízfokozó. Hagyományos alapanyagokból, hagyományos módon készíthető a legigazibb, legfinomabb HÁZI kenyér.
Boros Vali gastroblogger>>> fantasztikus kenyér receptjét akár kezdő háziasszonyok is bátran elkészíthetik, nem fognak csalódni.
Ha szeretnél te is igazi, házi kenyeret készíteni, olyat, amit a nagymamák és nagyanyáink készítettek régen, akkor ezt a receptet mindenképpen tanuld meg, szó szerint csodálatos.
„12 éve sütök kenyeret, 3 naponta… Eddig 3 dkg élesztő került bele, de egy ideje már csak 2 dkg-ot teszek bele és azt is csak az előtésztába, ez 1,80 kg-os kenyér. Nem sok a munka vele, mert ugye inkább a pihenés a sok, de a munka szó szerint csak percek.”
Boros Vali az alábbi titkot, praktikákat árulta el annak érdekében, hogy a te kenyered is recsegős, ropogós héjjal rendelkezzen, de belül puha, laza maradjon:
„Miért nem cserepes? Szerintem teszel bele zsiradékot, attól nem fog cserepesedni. Ne tegyél bele, nem kell!!!”
„Baj, ha kevés neki a gőz. Én sosem sütök, csak zárt gőzben. Azért nem jó simán sütni, mert a pékségekben is engednek gőzt a sütőbe.”
„Bespriccelem, úgy teszem a sütőbe. Fedeles jénaiban, zárt gőzben sütöm, 220 fokon”
Minőségi lisztből készül a jó kenyér, az olcsó liszttel nem lesz ugyanolyan jó.
„Be kell vallanom, az olcsó lisztekben nem hiszek, mert azokban mindben vannak adalékok és lisztjavítók. A malommal beszéltem, ők javasolták, hogy kevés réteslisztet is tegyek mindig bele, szerintük jobb tőle.”
De nézzük Boros Vali igazi házi kenyér receptjét és az elkészítés pontos, érthető menetét!
Készíts egy előtésztát: 40 dkg kenyérliszt, 2 dkg élesztő és 4 dl víz.
„Én úgy kezdem, hogy van egy kis vödröm, ebben először a vízbe feloldom az élesztőt, majd belekeverem a lisztet, lefedem. Ezt a konyhapulton hagyom 16-18 órát pihenni. Általában délután megcsinálom és másnap használom fel.”
Mikor eljön a másnap, a dagasztótál aljába tegyél 2 kiskanál sót, erre szitáld a liszteket: ebben az esetben 60 dkg kenyérliszt és 20 dkg rétesliszt. Egy fakanállal összekevered, majd erre is öntesz 4 dl vizet, és hozzá teszed a kész előtésztát.
20 percig alaposan szép simára dagasztod. Ekkor egy kelesztőtálba kerül, 40 percet hagyod pihenni.