Plazmaadás, véradás - mi a különbség?

Plazmaadás, véradás – mi a különbség?

A vérplazma alapvető összetevőjéből készülnek azok az életmentő készítmények, amelyek széles körben alkalmazhatók különböző egészségügyi állapotok kezelésében. Ezek közé tartoznak az immunhiányos állapotok, égési sérülések, transzplantációs beavatkozások, vérzékenység, valamint az autoimmun betegségek. Korábban a plazma beszerzése a véradások révén történt, ahol a levett vért centrifugálással és szeparálással kezelték, így állítva elő többek között a plazmakészítményeket.

Plazmaadás, véradás - mi a különbség?

A vérplazma a vér halványsárga, átlátszó folyadék része, amely a teljes vérmennyiség mintegy 50-60 százalékát alkotja. Fő összetevője a víz, amely az össztömeg 90%-át teszi ki, és ezen kívül számos létfontosságú anyagot tartalmaz oldott formában. Ezek közé tartoznak a fehérjék, mint a globulinok és az albumin, melyek fontos szerepet játszanak a szervezet védekező mechanizmusaiban és tápanyag-szállításban.

Véradás és plazmaadás: alapvető különbségek:

A véradás és a plazmaadás létfontosságú a súlyosan beteg vagy sérült emberek kezelésében, ellátásában. Mindkettő elengedhetetlen, bár jelentősen eltérnek egymástól. Sem a vért, sem a plazmát nem lehet mesterségesen előállítani​​.

A két, különböző típusú donáció alapvető különbségei:

  • Véradás: A véradás magában foglalja a vér minden komponensét – vörös- és fehérvérsejteket, vérlemezkéket és plazmát. Ez elsősorban vérveszteséggel járó műtétekben és balesetekben használatos.
  • Plazmaadás: A plazmaadás során a vérplazmát választják szét a többi vérelemtől, melyet gyógyszerkészítésben használnak fel különféle betegségek, mint hemofília vagy immunhiányos állapotok kezelésére​​​​.

Növekvő globális igény és jótékony hatások:

  • A plazma készítmények iránti globális igény évente 6-8%-kal nő​​.
  • A vérplazma emellett a szervezet fehérje tartaléka is.. Fontos szerepet játszik az érrendszeri ozmózisban. Ez egyensúlyban tartja az elektrolitokat; védi a szervezetet a fertőzésektől és más, a vérrel kapcsolatos betegségektől.
  • A plazma nélkülözhetetlen a vérzések kezelésében és az immunrendszer működésében​​.

Donorok és előkészületek:

  • Donoroknak egészségesnek kell lenniük, és megfelelő testsúllyal rendelkezniük​​​​.
  • Ajánlott a donáció előtt bőven folyadékot fogyasztani, egészségesen étkezni, és kerülni a zsíros ételeket, a koffeint, az alkoholt, valamint a dohányzást​​.

A donációs folyamat:

  • A véradás általában 10-20 percig tart, míg a plazmaadás körülbelül 45 percig​​​​.
  • A plazmaadás során a vért egy gép segítségével választják szét, és a nem plazma komponenseket visszajuttatják a donorhoz​​.

Anyagi juttatás és donációs gyakoriság:

  • A plazmadonorok anyagi kompenzációt kaphatnak, míg a véradók nem​​​​.
  • A plazmaadást akár heti kétszer is meg lehet ismételni, míg a véradás között legalább 56 napnak kell eltelnie​​.

AB vércsoport és plazmaadás:

  • Az AB+ és AB- vércsoportú donorok plazmája univerzálisnak számít, és minden vércsoportú beteg számára alkalmas lehet. Ez különösen a trauma ellátásban fontos​​.

A vérplazma további tulajdonságai:

A vérplazma szőlőcukrot (glükózt) tartalmaz, ami a sejtek energiaellátásának alapvető forrása, vízoldékony vitaminokat, mint a C és B vitaminok, ásványi anyagokat, mint a nátrium, kálium és kalcium. Továbbá hormonokat is találhatunk benne, amelyek kulcsfontosságúak a szervezet anyagcsere-folyamatainak szabályozásában.

Ezen felül immunsejteket és az immunválaszok részét képező antitesteket is hordoz, valamint a véralvadáshoz nélkülözhetetlen faktorokat, mint a fibrinogént.

Ezek az összetevők együttműködve biztosítják a vérplazma alapvető funkcióit: fenntartják a megfelelő vérnyomást és a pH-egyensúlyt, valamint elősegítik a tápanyagok és oxigén szállítását a testben. A vérplazma létfontosságú szerepet játszik az immunrendszer működésében is, hiszen hozzájárul a szervezet védelméhez a fertőzésekkel szemben.

A vérplazma orvosi és kutatási célokra is felhasználható.

A plazmafrakcionálás folyamatában a plazmából különféle plazmakészítményeket állítanak elő, melyek terápiás célokat szolgálnak, például immunhiányos betegségek kezelésében vagy égési sérülések, vérzékenység és autoimmun betegségek ellátásában. A vérplazma adományozása kulcsfontosságú lehet a súlyos betegségekben szenvedő betegek gyógyításában és életmentésében.

Vendégcikk

képek forrása: plazmacentrum.hu

Post Author: FreeMix

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük