Megdöbbentő dolog derült ki a környezetbarát tisztítószerekről - Valóban jobbak?

Megdöbbentő dolog derült ki a környezetbarát tisztítószerekről – Valóban jobbak?

Megdöbbentő dolog derült ki a környezetbarát tisztítószerekről – Valóban jobbak?

Megdöbbentő dolog derült ki a környezetbarát tisztítószerekről - Valóban jobbak?

Amikor otthon takarítasz, úgy szeretnél megszabadulni a portól, baktériumoktól és szennyeződésektől, hogy nem használsz olyan erős vegyszereket, amelyek többet ártanak, mint használnak.

„Erősségük és az egyes összetevőik miatt a hagyományos tisztítószerek kockázatot jelenthetnek az emberi egészségre és a környezetre egyaránt.” – mondja Cécile Bascoul, PhD, a utahi Pleasant Grove-ban működő DoTerra egészségügyi és wellness vállalat termékbiztonsági igazgatója.

Sok, széles körben elérhető tisztítószer tartalmaz aggasztó összetevőket, például illékony szerves vegyületeket (VOC). Ezek károsak lehetnek a légzőrendszerre és növelhetik az asztma kockázatát. Károsíthatják az idegrendszert és a reproduktív rendszert, valamint növelhetik a rák kockázatát.

Egy tanulmány 172 fogyasztási terméket, köztük háztartási tisztítószereket vizsgált meg  vegyi anyagok jelenlétére vonatkozóan.

A termékek több mint 60 százaléka tartalmazott legalább egy veszélyes vegyi anyagot.

Előfordulhat azonban, hogy ezeket az összetevőket nem tüntetik fel a termék címkéjén. Ugyanis a gyártóknak nem mindig kell nyilvánosságra hozniuk a teljes összetevőlistát.

Mik a „környezetbarát” tisztítószerek?

A környezetbarát termékekben „csökkentik vagy kiiktatják a veszélyes vegyi anyagokat, és teljes átláthatóságot biztosítanak az összetevőikről.” – mondja Samara Geller, a San Francisco-i Environmental Working Group (EWG) tisztítástudományi vezető igazgatója.

„Általában növényi alapú vagy biológiailag lebomló összetevőket tartalmaznak, amelyek kisebb valószínűséggel okoznak súlyos káros hatásokat, mint a hagyományos tisztítószerek.” – mondja Dr. Bascoul.

A kategória azonban homályos és zavaró lehet. Ezért a fogyasztóknak oda kell figyelniük arra, hogy az általuk megvásárolt termékek valóban biztonságosabbak legyenek.

Ha a boltban a tisztítószeres sorban sétálsz olyan „zöld” vagy „környezetbarát”  kifejezésekkel bombáznak, amelyek nem feltétlenül jelentenek természetes összetevőket.

Lényegében marketingkifejezések. Hiszen sok úgynevezett „környezetbarát” termék még mindig tartalmaz veszélyes vegyi anyagokat és fel nem tárt összetevőket.

Akkor honnan tudhatjuk, hogy amit vásároltunk, az valóban jobb e az  egészségünkre nézve?

Keresd a csomagoláson egy harmadik féltől származó tanúsítványt.

A gyártók önként bemutatják termékeiket ezeknek a szervezeteknek, és használhatják a logót, ha jóváhagyják a termék és összetevőinek felülvizsgálatát követően.

Ezek a címkék azt jelzik, hogy a termék olyan vegyi összetevőket tartalmaz, amelyek egészségesebbek az emberek és a környezet számára, és az összetevők átláthatóbbak.

A termékcímkék ellenőrzése közben keress olyan termékeket, amelyek illatanyagmentesek.

A legújabb kutatások kimutatták, hogy a „zöldként” forgalmazott termékek, mint például a többcélú és üvegtisztítók, körülbelül feleannyi VOC-t (a vegyszerekből felszabaduló illékony, szerves vegyületet) tartalmaztak, mint a hagyományos termékek.

Illetve kiderült, hogy az illatmentes „zöld” tisztítószerek még jobbak, és körülbelül nyolcszor kevesebb VOC-t tartalmaztak, mint a hagyományos termékek.

A környezetbarát tisztítószerek lehetséges egészségügyi előnyei:

„Ezen és más káros összetevők elhagyásával a természetes tisztítószerek biztonságosabb és egészségesebb alternatívát kínálnak mind a fogyasztók, mind a környezet számára.” – mondja Bascoul.

Kutatások kimutatták például, hogy a hagyományos tisztítószerekről való átállás csökkenti a Prop 65 listán szereplő potenciálisan mérgező összetevőknek való kitettséget.

Ráadásul a résztvevők 98 százaléka úgy nyilatkozott, hogy a környezetbarát termékek ugyanolyan jól működtek, mint a korábban használt termékek.

„A környezetbarát tisztítószerek rendkívül hatékonyak lehetnek az otthonok és munkahelyek különféle felületeinek tisztításában.” – mondja Bascoul.

Az EPA Safer Choice címkéjével ellátott termékeknek például a hagyományos tisztítószerek alternatíváihoz képest kell teljesíteniük (azaz hasonlóan hatékonynak kell lenniük), ha különféle tisztítási szabványokról van szó.

Mint például a többcélú tisztítószerek, amelyek eltávolítják a zsíros szennyeződések legalább 80 százalékát, vagy a mosdótisztítók, amelyek eltávolítják a kosz 75 százalékát.

Facebook oldal: FreeMix>>>

FORRÁS

Post Author: FreeMix

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük