5 dolog, amit kötelező betartani minden nap - Ez a hosszú élet titka

5 dolog, amit kötelező betartani minden nap – Ez a hosszú élet titka

5 dolog, amit kötelező betartani minden nap – Ez a hosszú élet titka.

5 dolog, amit kötelező betartani minden nap - Ez a hosszú élet titka

A Harvard T.H. kutatói hatalmas tanulmányt végeztek az egészségügyi szokásoknak a várható élettartamra gyakorolt ​​hatásáról, felhasználva a jól ismert Nurses’ Health Study (NHS) és a Health Professionals Follow-up Study (HPFS) adatait.

Sok emberről rendelkeztek adatokkal nagyon hosszú időn keresztül. Az NHS több mint 78 000 nő életét követte 1980 és 2014 között, a HPFS pedig több mint 40 000 férfit kísért figyelemmel 1986 és 2014 között.

Ez több mint 120 000 résztvevőt jelent, a nők esetében 34 éven, a férfiak esetében pedig 28 éven keresztül.

A kutatók az étrendre, a fizikai aktivitásra, a testsúlyra, a dohányzásra és az alkoholfogyasztásra vonatkozó NHS- és HPFS-adatokat vizsgálták, amelyeket rendszeresen beadott, validált kérdőívekből gyűjtöttek össze.

Mi is pontosan az egészséges életmód?

Korábbi tanulmányok kimutatták, hogy milyen tényezők vannak nagy hatással a korai halálozás kockázatára.

A következő öt területet találták meghatározónak, amelyek egyben az életünket is meghosszabbíthatják:

Az első dolog, amit be kellene tartani minden egyes nap: Helyes táplálkozás

Egészséges élelmiszerek fogyasztása, mint például zöldségek, gyümölcsök, diófélék, teljes kiőrlésű gabonák. Továbbá egészséges zsírok és omega-3 zsírsavak.

Illetve az egészségtelen ételek kiiktatása az étrendből, mint például a vörös és feldolgozott húsok és a cukor.

A 2. dolog, amire érdemes odafigyelni: Rendszeres sport, testmozgás

Ennek szintjét napi legalább 30 perc mérsékelt pl. séta vagy erőteljes tevékenységben (edzés) határozták meg

Normál testsúly

Az irányadó ebben a normál testtömeg-indexként (BMI) definiált érték, amely 18,5 és 24,9 között van.

A dohányzás teljes kiiktatása, azaz nem dohányzó életmód.

Mérsékelt alkoholfogyasztás

Ezt napi 5 és 15 gramm között határozták meg nőknél, és 5-30 grammot férfiaknál. Általában egy ital körülbelül 14 gramm tiszta alkoholt tartalmaz. Ez 12 uncia (1 uncia 28,34 g/29.57ml) normál sör, 5 uncia bor vagy 1,5 uncia desztillált szeszes ital.

Azok az emberek, akik megfeleltek mind az öt kritériumnak, szignifikánsan hosszabb életet éltek, mint azok, akik egyiknek sem tettek eleget.

Azok az emberek, akiknek nem volt ilyen szokásrendszere, sokkal nagyobb valószínűséggel haltak meg idő előtt rák vagy szív- és érrendszeri betegségek következtében.

A kutatók azt is kiszámolták, hogy ha az ötből akár csak egy kritériumnak eleget teszünk két évvel meghosszabbítja a várható élettartamot mind férfiak, mind a nők esetében.

Nem meglepő következtetés tehát, hogy minél egészségesebben élnek az emberek, annál hosszabb a várható élettartamuk. Ezt támasztja alá egy 2017-ben végzett tanulmány is, miszerint azok az 50 év felettiek, akik normál testsúlyúak, soha nem dohányoztak és mértékkel  fogyasztottak alkoholt, átlagosan hét évvel tovább éltek.

Egy nemzetközi tanulmány 2012-es megaanalízise, ​​amelyben több mint 500 ezer ember vett részt, megállapította, hogy a korai halálozások több mint fele olyan egészségtelen életmódra vezethető vissza, mint a helytelen táplálkozás, az inaktivitás, az elhízás, a túlzott alkoholfogyasztás és a dohányzás.

Sajnos a tapasztalat azt mutatja, hogy inkább hajlamosak vagyunk rendkívüli összegeket költeni a betegségekre kitalált gyógyszerekre és egyéb kezelésekre. Ahelyett, hogy megpróbálnánk megelőzni őket.

Ez nagy probléma.

Szakértők szerint a legjobb módja annak, hogy az embereket az egészséges táplálkozásban segítsék és életmódváltásra ösztönözzék az az, hogy az országoknak közegészségügyi erőfeszítéseket kell tenni és politikai változtatásokra van szükség.

FORRÁS

Post Author: FreeMix

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük