A sclerosis multiplex több súlyos betegség kockázatát is növeli

A sclerosis multiplex több súlyos betegség kockázatát is növeli

A sclerosis multiplex több más betegség kockázatát is növeli.

A sclerosis multiplex több súlyos betegség kockázatát is növeli

Gyulladásos bélbetegség, sokízületi gyulladás, pajzsmirigybetegség, depresszió, egyes kezelések nyomán fertőzések is gyakrabban fordulhatnak elő az idegrendszeri károsodást okozó sclerosis multiplexes betegeknél.

Az idehaza mintegy 10 ezer embert érintő sclerosis multiplex betegséggel élőknek különösen oda kell figyelniük a társbetegségek kezelésére, mert az befolyásolhatja magának az SM-nek is a lefolyását, kezelhetőségét – hívja fel a figyelmet a Multiplex Magazin.

Az immunrendszer hibás működése miatt az agyat és a gerincvelőt károsító SM leggyakrabban a húszas-harmincas éveikben járó fiataloknál jelentkezik.

Nekik nem elég a sclerosis multiplex kezelésére figyelniük. Mert más társbetegségek időbeli felismerése és karbantartása is befolyásolhatja kilátásaikat.

A nemzetközi és hazai betegregiszterek követik az sclerosis multiplex betegek állapotát, ezáltal látható, hogy náluk milyen betegségek fordulnak elő gyakrabban. A kísérőbetegségek egy része az idősödéssel jár együtt. Míg mások inkább az SM autoimmun folyamatával vagy az SM kezelésével függnek össze.

A cukorbetegség vagy a magas koleszterinszint is hozzájárulhat az SM tüneteinek romlásához, a túlsúly vagy a dohányzás pedig önmagukban is gyulladásokat keltő tényezők, ezek idegrendszeri gyulladásokkal élő embereknél még kockázatosabbak.

A betegek azzal tehetnek önmagukért, ha odafigyelnek a társbetegségekre is, rendszeresen részt vesznek minden szűrővizsgálaton és egészséges életmódra törekednek.

MTI/Békés Megyei Sclerosis Multiplexes Emberek Közhasznú Szervezete

Facebook oldalunk: FreeMix       >>>

Post Author: FreeMix

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük