A diákok jelentős része nem tud írott szöveget értelmezni

A diákok jelentős része nem tud írott szöveget értelmezni

A diákok jelentős része nem tud írott szöveget értelmezni.

A diákok jelentős része nem tud írott szöveget értelmezni

Tíz éve nyílt meg az első könyvesszekér Budapesten. Aki jár-kel a városban – diákok, gyerekek, felnőttek, bárki, akárki – biztosan találkozott már a használt könyvekkel megpakolt kocsik valamelyikével, melyek kiváló lehetőséget biztosítanak a lakosság számára, hogy olcsón válogatott olvasmányokhoz jusson.

A kezdeményezés épp ebből a célból jött létre, jelesül az olvasás népszerűsítése, és a könyvekhez való könnyű, olcsó hozzájutás elősegítése céljából diákok, felnőttek, gyerekek részére.

És hogy miért fontos ez?

A Könyvmentők vezetője, Veress Márton magyar-történelem szakos középiskolai tanárként szomorúan tapasztalta, hogy a diákok jelentős része nem tud írott szöveget értelmezni.

A funkcionális analfabetizmus pedig egyre jellemzőbb a fiatalabb korosztálynál.

A könyveskocsik elhelyezésével az volt a célja, hogy a járókelők – szinte – átessenek a könyveken. Mivel nem kerülnek többe, mint egy buszjegy, akár haza is vihetnek belőle legalább egyet.

Miért is jó olvasni?

Tudjuk, hogy az olvasás fejleszti a képzelőerőt, a kreativitást, az empátiát és a memóriát. A jelenlegi digitális zajban pedig a nyomtatott könyvek olvasása nem csak a kultúra megőrzése miatt fontos. Hanem a mentális egészség védelmét is szolgálja, mivel az olvasás megnyugtat és – talán – könyvet olvasva kevésbé megy el az ember józan esze.

A Könyvmentők olyan könyveket terjesztenek, amelyek másoknak már nem kellenek.

Így tehát egy költözés, vagy lakáskiürítés, esetleg a gyerekek kirepülése és az egyetem elvégzése után a szervezet átvesz minden felesleget. Ezeket aztán átválogatják, és így frissítik naponta a szekerek kínálatát már nem csak Budapesten, hanem vidéken és a határon túli magyarlakta területeken is.

NKT/Könyvmentők Kulturális Egyesület

kép: Stock kép

Facebook oldal: FreeMix>>>

Post Author: FreeMix

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük