Portugália

Portugália lenyűgöző csodái – Íme a legszebb helyek

Portugália lenyűgöző csodái – Íme a legszebb helyek.

Mayerné Répási Adrienn az Életünk boldog pillanatai és árnyoldalai blog (Lásd itt>>>

szerzője faggatta Krisztinát a Portugál utaskísérőt életéről, az országról, utaskísérésről.

 

 

– Utaskísérő és idegenvezető vagy Portugáliában. Mesélnél a munkádról? Miért ezt az utat választottad?

Az utaskísérő szó légiutas kísérőt (stewardesst) jelent, aki a vendég kényelméért, bizonyságáért van. Jelen esetben én is ezt csinálom, de nem egy repülőn, hanem Portugáliában, imádott országomban. Utasokat kísérek és idegenvezetek városnézésük során, akik ide érkeznek.

A munkám során egy városnéző túra keretein belül együtt fedezzük fel a hely jellegzetességeit és látnivalóit, idegeskedés, kapkodás, GPS igénybevétele nélkül, kötetlenül. Beszélgetünk, mesélek a városról és mindeközben észrevétlenül eltelnek az órák, apró részleteket tud meg az országról a kedves vendég. Olyan helyekre is elviszem őket, melyeket nem kifejezetten turistáknak alakítottak ki. Hisz ki tudná legjobban bemutatni a várost, mint aki ott él és imádja a helyet? Ez sokkal több, mint munka a számomra.

– Melyek a munkád szépségei és nehézségei?

Például minden nap tanulok valami újat vendégeimtől, a városomról, önmagamról és mindeközben a szabad levegőn is vagyok.

A legtöbb munkát egy többnapos túra megszervezése és logisztikája adja talán, de ezt is élvezem, nem mondanám nehézségnek.

– Miért Portugália? Mi jellemzi és mi a legszimpatikusabb Portugáliában?

Maga a nyugalom országa a szépségeivel és hátrányaival együtt. Az időjárás, az ország adottságai, a látnivalók, az emberek mentalitása mind felsorolásra kerülhet.

Portugália

– Más országokban is jártál már?

31 országban jártam eddig, idén 2 ország van betervezve. A cél az 50 ország elérése, azután annak a megduplázása! Érdekelnek az új helyek, az utazás, a nagyvilág, de a szívem csücske Portugália és Lisszabon marad.

– Hogy látod, mennyire nehéz külföldön érvényesülni?

Mindenki másképp éli meg. Valakinek gyorsan sikerül, valakinek kevésbé, míg mások egyáltalán nem tudnak érvényesülni. Szerintem attól is függ, hogy szereted-e az országot ahol élsz, egybe tudsz-e folyni a helyi lakossággal, mindennel, ami körülötted van vagy sem. Fontos, hogy több pozitív dolgot láss meg és ne az után keseregj, amit a hátad mögött hagytál, hanem nézz előre. Tudd miért vagy ott, ahol. Ha valóban ÉLSZ az adott országban, nem csak a pénzkeresés miatt vagy ott túlélni, akkor nyert ügyed van.

– Vannak kihagyhatatlan nevezetességek, melyeket megmutatsz?

Rengeteg gyönyörű látnivaló van, de ezekre a helyekre viszem el legtöbbször a vendégeimet:

Alfama, a város legrégebbi negyede. Apró terek, szűk utcák, sikátorok, nyitott, látogatható élő zenés fado-házak jellemzik.

Vagy ott van Belém, melyről egy híres desszertet is elneveztek, a belémi kosárkát/ Pastéis de Belém/. Itt található a Felfedezők emlékműve a Szent Jeromos-kolostor , a Belém-torony  is.

Talán a harmadik legismertebb látnivaló a Szent György vár, eredeti nevén Castelo de São Jorgeként ismert erődítmény, ahonnan csodás kilátás nyílik az egész városra.

Portugália
Jeromos kolostor Belém negyedben

– Mit vegyenek figyelembe a Portugáliába látogatók? Mire számíthatnak?

Napszemüvegre mindig szükség lehet. Rengeteg a macskakő, így ennek megfelelően öltözzenek. Az óceántól a havas hegyekig minden megtalálható, érdemes az adott célnak megfelelően pakolni a táskába.

A turizmus fontos a helyiek megélhetése szempontjából, ezért odafigyelnek a tisztaságra, udvariasságra, a turisták minden kérését, igényét igyekeznek kielégíteni.

– Van jellegzetes étel, ital, ami kihagyhatatlan?

Nagyon sok finom édességnek ad otthont a város és isteni halételeik vannak. Arroz de marisco, a személyes kedvencem, ami egy rizses egytálétel tenger gyümölcseivel „fűszerezve”, vagy a már korábban említett belémi kosárka is, ami egy féltve őrzött recept szerint készül.

– Sokan dicsérik a vendégeid közül a nagy lexikális tudásod. Ennyire szereted a történelmet, érdekel, mi van körülötted vagy ez a munka miatt van csak?

Szeretek utazni, ezért Lisszabonra is úgy nézek, mintha turista lennék. Érdekelt és most is érdekel (mert tanulni egész életünkben tanulunk) minden kérdésemre a válasz. Mivel naponta más-más érdekeltségű emberekkel találkozom, így elég szerteágazó tudástár kell hozzá. A borászokat más érdekli, mint mondjuk egy állattenyésztőt vagy egy egyszerű hivatalban dolgozó turistát. Így ösztönöznek a vendégeim engem is a tanulásra.

 

Krisztina vár minden Portugáliába látogatót egy felejthetetlen élményre, idegenvezetésre. 

Egy útikönyv nem tudja pótolni a személyes elbeszélést.

Jómagam több éve Portugáliában élek és kialakult egy portugál-magyar énem, ami nagyban hozzájárul ahhoz, hogy hitelesen bemutassam ezt a csodás országot. Célom, hogy felejthetetlen élményekkel gazdagodva búcsúzzanak az országtól és alig várják majd, hogy ismét visszatérhessenek!

Örömmel megmutatom Portugália igazi arcát és szívesen leszek az Ön útikönyve!

 

http://portugalhu.com/

 

Facebook:

https://www.facebook.com/portugalhu/

 

Facebook csoport:

https://www.facebook.com/groups/magyarutaskisero/about/

Post Author: FreeMix

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük