Még soha nem voltak ennyire egyedül az anyák...

Még soha nem voltak ennyire egyedül az anyák…

Magány, idegeskedés, állandó stressz, megfelelési kényszer, időhiány… Csupán néhány dolog, amelyet sok-sok édesanya ismer… De létezik kiút ebből az ördögi körből? Egy nő lehet egyszerre anya, feleség, dolgozó nő? Méghozzá úgy, hogy elégedett, boldog és kiegyensúlyozott legyen? A válasz: IGEN! Mutatjuk milyen út vezet idáig. Létezik megoldás az anyák számára. Nyúlné Terpó Edit>>> gyógypedagógus, anya coach-al beszélgettünk.

Még soha nem voltak ennyire egyedül az anyák...
https://fedezdfelmagad.hu/

Mivel is foglalkozik az anya coach?

Én kisgyermekes édesanyák mindennapjait igyekszem megkönnyíteni azáltal, hogy olyan eszközöket adok a kezükbe, amelyek segítségével könnyebben enged el külső elvárásokat és találja meg a módját, hogy türelmes és rugalmas legyen a családban felmerülő konfliktusos helyzetekben. Ezáltal elkerülheti a “kiabáltam, türelmetlen voltam, ettől rosszul érzem magam, amitől még türelmetlenebb leszek…” ördögi körét.

Mesélj kérlek magadról, hol és mi indított el ezen az úton?

Megtapasztaltam, milyen magányos műfaj tud lenni az anyaság akkor is, ha sokan vesznek körül. Magányos, mert sajnos gyakran inkább tanácsokat osztanak, amitől még inkább elbizonytalanodik egy nő, aki éppen most vált anyává és még azt sem tudja, mi fán terem az. Aztán átéltem azt is, szárnyakat tud adni (és türelmet, elfogadást) egy olyan személy, aki rám figyel, teret ad annak, hogy a saját utamat találhassam meg és még arra is rámutat, hogy bátran bízzak önmagamban.

Miben és kiknek tudsz segíteni?

Legtöbbször kisgyermekes édesanyákkal dolgozom, de már nagymama is megkeresett, szóval másokat sem zárok ki. 🙂 De a téma inkább a gyerekekhez, illetve a szülővé váláshoz kötődik. Segítek felderíteni azokat az erőforrásokat, amik támogatják azt, hogy minden család megtalálja a saját értékrendjét és ahhoz tudjon alkalmazkodni. Illetve az önismeret segítségével megkeresni azokat a nevelési eszközöket, amik mindenki számára elfogadhatóak, azok felé a hosszú távú célok felé visznek, amiket a nevelés során kitűzünk. A leggyakoribb konkrét helyzetek, amikkel megkeresnek: türelmetlenség a gyerekkel, önbizalom problémák, időgazdálkodás, kommunikációs nehézségek a gyerekkel, vagy a család más tagjaival.

Még soha nem voltak ennyire egyedül az anyák...
https://fedezdfelmagad.hu/

Hogyan kell elképzelni egy anya coach napját?

A reggel teljesen olyan, mint másoknál, akiknél az egész család bagoly típus. 🙂 Nehezen, de elindulunk. Fiamat én viszem oviba, aztán egy nyugis kávé után indul a munka. Hétfőnként csoportos beszélgetést vezetek. A többi délelőtt és délután fél 6 után tartom az egyéni alkalmakat. Jelenleg sokat online, illetve az erdei séták is működnek. Igyekszem hasznos tartalmakat írni, például a >>>KaméleON Magazinba>>>, illetve a saját blogomba. Mivel az egyéni beszélgetéseket gyakran a délelőtti alváshoz igazítjuk, így a kezdés időpontja fél órán belül bármikor lehet. A várakozás közben szoktam szakirodalmat olvasni, tanulni. A fiamért ebéd után megyek, ezért van a délutáni időszak, amikor nem dolgozom. Ilyenkor szeretünk a függőágyban fekve mesét olvasni, vagy közösen játszani, alkotni. Ezután könnyebben megy a házimunka. Esténként naplózok, vagy mesét írok magamnak, időnként rajzolok, hogy le tudjam zárni a napi történéseket.


>>>Egy nehéz nap után>>>

Egy anya coach miben más, miben különbözik a többi, más területen tevékenykedő coach-tól?

Ebbe a területbe mélyedtem el. Azokban a témákban olvasok, tanulok, amik gyakran előkerülnek a munkám során és amikkel én is találkoztam, mint anya. Az anya kiégés például egy viszonylag új terület, de annál fontosabb, hiszen most, amikor a kapcsolatok is beszűkültek, még könnyebb beleesni. Ha ezt meg tudjuk előzni, az nagy siker, ha nem, akkor pedig tudom továbbküldeni más szakemberhez az édesanyát.

Milyen témákkal foglalkozol leggyakrabban? Miért?

Bűntudat, ez az, ami mindig előkerül. Amiatt, mert nincs elég idő a gyerekre, párra. Amiatt, mert táplálkoznak elég erősen. Amiatt, mert rendetlen a lakás… Egyetlen dolog miatt sosincs, ez pedig az, hogy nem foglalkozom magammal. A tünetek miatt érkeznek, türelmetlenség, ingerültség, csak szaladok önmagam után, de soha nem érem utol. Vekerdy tanár úr mondta, hogy “még soha nem voltak ennyire egyedül az anyák” és úgy tapasztalom, valóban sokszor ez áll a háttérben, illetve a rengeteg információ, ami ömlik az anyákra az oltásoktól a táplálék, a mozgásfejlődés, a ruhák, a legjobb ovi… Ezernyi dolog közül lehet választani, ami miatt rajta ragadunk a Google-ön. És akkor jön, hogy nincs idő egymásra. 😉 Ebből az ördögi körből kell megtalálni a kijáratot.

Melyik az a témakör, amelyik a legnehezebb? Miért?

Azok a témák, amikben mi már nem vagyunk elegek. Vannak helyzetek, amiknek a megoldásához a család, barátok, támogató közösség is szükséges. Azért nehéz, mert egy ilyen közösség megépítéséhez, megtalálásához sokkal több bátorság kell, mint amikor mi magunk tudunk változtatni egy adott szituáción.

Kik kereshetnek meg és hogyan?

Azok, akik elvesztették az iránytűjüket a gyermeknevelés során. A honlapomon (https://fedezdfelmagad.hu/) a coaching folyamat menetéről részletesen írok és ott időpontfoglaló is található. Elérhető vagyok emailben (edit@fedezdfelmagad.hu), vagy telefonon is (0620/4114649). Az első beszélgetés mindenki számára ingyenes, hogy kiderüljön, valóban tudunk-e együtt dolgozni.

Mi a célja az anya coaching-nak?

Hogy minél több vidám pillanattal legyen gazdagabb a családok élete. Én nem gondolom, hogy a boldogság, a szép gyerekkor olyan őrült nagy titokban rejlik. Én a közösen, szeretetben eltöltött pillanatokban hiszek. A cél az, hogy az édesanyák megengedjék maguknak a lazulást, az egyszerű, apró örömök megélését és ehhez megtanuljanak kérni segítséget, vagy elengedni tennivalókat, elengedni a “tökéletes család” képét.

Mi a te célod a munkáddal?

Az én célom az, hogy terjesszem a vágyat arra, hogy jobban megismerjük önmagunkat, egymást és ezáltal egy elfogadóbb társadalomban élhessünk. Úgy gondolom, minél több családban tanulunk meg egymás felé fordulni és a viharokon közösen átevezni, annál inkább jelenik meg ez a szemlélet az élet többi területén is.

Mi a menete?

Minden folyamatot egy első beszélgetéssel kezdünk. Megismerjük egymást, illetve röviden átbeszéljük a problémát és a lehetséges utat a megoldás felé. Ha úgy érezzük, ki tud alakulni a megfelelő bizalom, akkor indul a közös munka. Ha sétálni megyünk, akkor egy mély, 90-120 perces beszélgetés végén összegyűjtjük azokat a cselekedeteket, amiket a mindennapokba építve elindul a kívánt változás. Majd 2-3 hét múlva megnézzük, hogy mi az, ami működik, van-e valami, amin változtatni kell. Ha csak online dolgozunk, akkor kb 5 darab 60 perces alkalom során nézzük végig, miben van most a kliens, hova szeretne eljutni és ahhoz milyen lépéseket kell megtenni. Én szeretem a meseírás, rajzolás és egyéb kreatív feladatok beépítését, hogy az amúgy is állandóan pörgő agyunkat kicsit parkolópályára küldhessük. Mert akkor előkerülnek a belső szépségek, erők, amik aztán hihetetlen lendülettel visznek a vágyott cél felé.

Mindenre tudsz megoldást találni?

Nem. Vannak helyzetek, amikor inkább más szakembert keresünk (pszichológus, mediátor, ha kapcsolati gondokról van szó). Nemrég egy kliensem úgy fogalmazott, olyan vagyok, mint egy háziorvos. Vagy tudok “gyógymódot” és akkor néhány találkozás után “egészségesen” távozik, vagy adok “beutalót”, ha úgy látom, más jellegű támogatás szükséges.

Milyen visszajelzések vannak?

Jók. 🙂 Ami közös a visszajelzésekben az az, hogy a folyamat során kapott feladatokat később, akár más élethelyzetekben is elő tudják venni és akkor is segítenek. Én ennek nagyon örülök. Csodapirulám nincs. Így csak az ad hosszútávú változást, ha az  önismerettel rendszeresen foglalkoznak a klienseim.

Mit jelent számodra a munkád?

Nehéz megfogalmazni. Ez nem munka, ez hivatás. Akkor érzem magam elememben, amikor dolgozhatok. Látni, hogy egy személy megnyílik, megtalál önmagában valami értékeset, az igazán felemelő és megtisztelő, hogy ennek tanúja lehetek.

Még soha nem voltak ennyire egyedül az anyák...
https://www.facebook.com/fedezdfelmagad/

Mit üzennél azoknak az anyukáknak, akik azt érzik az életük nem jó mederben folyik, kilátástalannak tartják az aktuális helyzetüket, nem boldogok, nem türelmesek és úgy érzik változtatni kellene, csak nem tudják pontosan mit és hogyan?

Keressenek támogatást. Coachot, pszichológust, kineziológust, egy elfogadó baba-mama klubot. A lényeg, hogy olyan helyre menjenek, ahol biztonságban érzik magukat, őszinték tudnak lenni. Ha ott is elvárást tapasztalnak és kritizálást, akkor ne adják fel. Nem a technikákban, módszerekben van a hiba, sőt az, sem biztos, hogy a szakemberben hiba van. Itt is elengedhetetlen a “kémia” az, hogy meglegyen a közös nevező, ki tudjon alakulni egy bizalmi légkör.

Koronczay Edit

>>>https://www.facebook.com/fedezdfelmagad/>>>

További érdekes interjúk ITT>>>

Post Author: FreeMix

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük