Koronavírus - Ennél a korosztálynál tarol a legjobban a betegség - Nem tudják az okát

Koronavírus – Ennél a korosztálynál tarol a legjobban a betegség – Nem tudják az okát – Interjú

Koronavírus – Ennél a korosztálynál tarol a legjobban a betegség – Nem tudják az okát. Interjú.

Stabilan 1 éve a 40-49 éves korosztály az, akinél a legtöbb koronavírusos megbetegedés előfordul. Mondta Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) járványügyi osztályvezetője hétfő reggel az M1 aktuális csatornán.

Magyarországon ma is a 40-49 éves korosztály, tehát a munkaképes korosztály az, akinél a legtöbb megbetegedés előfordul. Ez nem a Delta variáns specialitása. Magyarországon gyakorlatilag az elmúlt év őszétől fogva stabilan ez a 40-49 éves korosztály az, ki a legérintettebb. Ennek okát igazából nem tudjuk, de fogjuk elemezni az adatokat.

A természetes immunitás az eddigi adatok alapján körülbelül 6 hónapos védettséget ad. A védőoltásoknál is azt javasoljuk, hogy aki az alapimmunizálását már több mint 4 hónapja vagy 6 hónapja kapta meg, az mindenképpen éljen a 3. oltásnak a lehetőségével, hogy azt a magas ellenanyag szintet fent tudja tartani a szervezetében, ami most akutan szükséges a fertőzés a megelőzésére illetve a súlyos betegség megelőzésére és a kórházba kerülés elkerülésére.

Koronavírus - Ennél a korosztálynál tarol a legjobban a betegség - Nem tudják az okát
Koronavírus – Ennél a korosztálynál tarol a legjobban a betegség – Nem tudják az okát

A megerősítő harmadik oltás mindenkinek ajánlott a szakemberek szerint, aki 4 hónapnál régebben kapta meg az előző oltását. Minden vakcina esetében a védőoltás után kialakuló védettség néhány hónap elteltével ugyanis gyengül.

A helyzet az, hogy nagyon kiszámíthatatlan az hogy kinél, milyen tüneteket fog okozni a betegség, illetve hogy milyen súlyosságú lesz. Ugye jelenleg alapvető dolgokat látunk, hogy az idősek illetve azok, akik valamilyen krónikus betegséggel küzdenek, itt gondolok elsősorban a cukorbetegekre, akiknél kifejezetten kockázatos a koronavírus fertőzés . Náluk várhatóan súlyosabban zajlik le a fertőzés, de egy fiatalabb 40-es korosztályba tartozó személynél is alakulhat ki olyan súlyos tünet, vagy súlyos betegség ami kórházi kezelést tesz szükségessé. éppen ezért nagyon fontos, hogy ne csak az idősek, ne csak a kockázati csoportba tartozók, hanem a fiatalok is oltassák be magukat.

Jelenleg a járvány negyedik hullámának felszálló ágában vagyunk. A legnagyobb veszélyben a beoltatlanok vannak, ezért szakemberek szerint nagyon fontos, hogy vegyék fel mielőbb az oltást. A beoltottak kevesebb, mint 1%-a betegszik meg, és a betegség lefolyása az oltottaknál általában jóval enyhébb.

Aki beoltatta magát és elkapja a betegséget, könnyebb tünetekkel átvészeli majd a betegséget. De lesz közülük is olyan, aki esetleg kórházba kerülhet, de a kórházi kezelés ideje lecsökkenhet. Hiszen a védőoltásra a reakció mindenkiben más és más. Egyéni különbségek lehetnek, de ettől független mindenkiben valamilyen védettség kialakul. – mondta Galgóczi Ágnes.

Koronavírus - Ennél a korosztálynál tarol a legjobban a betegség - Nem tudják az okát
Koronavírus – Ennél a korosztálynál tarol a legjobban a betegség – Nem tudják az okát

A hétvégi összesített adatok szerint  A beoltottak száma 5 999 516 fő, közülük 5 774 158 fő már a második oltását is megkapta, 1 millió 594 ezren pedig már a harmadik oltást is felvették. Olvasható a koronavirus.gov.hu tájékoztatójában.

Az elmúlt három napban 21 060 új fertőzöttet igazoltak, ezzel a járvány kezdete óta összesen 960 844 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 304 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 32 171 főre emelkedett. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 825 775 fő, az aktív fertőzöttek száma pedig 102 898 főre emelkedett. 5286 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 519-en vannak lélegeztetőgépen.

A járvány negyedik hullámának megfékezése és az átoltottság növelése érdekében  november 22-28. között oltási akcióhetet szerveznek a kórházi oltópontokon, azon a héten az oltatlanoknak akár előzetes regisztráció és időpontfoglalás nélkül is lehet oltásra menni.

Miklós Edit

Forrás: M1, koronavirus.gov.hu, fotó: MTI/Varga György, pixabay

Interjúk >>>ide kattintva>>>olvashatóak!!!

Ha Te is szeretnéd cégedet, termékedet, tevékenységedet interjú keretében bemutatni várjuk megkeresésedet: info@freemix.hu

Facebook oldalunk:

FreeMix      >>>

Post Author: FreeMix

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük