Egekbe száll a tojás ára- Húsvétig még tovább fog drágulni

Egekbe száll a tojás ára- Húsvétig még tovább fog drágulni

Egekbe száll a tojás ára- Húsvétig még tovább fog drágulni

 Húsvétra 55 forint körül alakulhat a tojás fogyasztói átlagára.

A hazai termelők képesek kielégíteni az ilyenkor megnövekvő igényeket is. Derül ki az Agroinform elemzéséből, amelyet pénteken juttattak el az MTI-hez.

    A takarmány-, energia- és munkaerőköltségek megugrása miatt már rövidebb távon, a ketreces technológia esetleges tiltása miatt hosszabb távon is további jelentősebb áremelkedésre lehet számítani – tették hozzá.

Egekbe száll a tojás ára- Húsvétig még tovább fog drágulni
Egekbe száll a tojás ára- Húsvétig még tovább fog drágulni


    A takarmányok ára a tojástermelésben majdnem 40 százalékkal haladta meg a múlt év utolsó negyedévében az egy évvel korábbit. Eközben a termelők mindössze 16 százalékkal magasabb, 28,17 forintos termelői áron tudták értékesíteni a tojást.

A szintén jelentősen megugró energia- és munkaerőköltségek tovább rontották az ágazat jövedelmezőségét, így 2022 elejére az ágazatban működő 550 gazdaság jelentős része már önköltségi szint közelében vagy az alatt működött. Jelenleg legalább 40 forintos termelői ár tudná biztosítani a stabilitást az ágazatban – állapította meg az elemzés.


    Az elmúlt időszakra jellemző túlkínálat nem tette lehetővé, hogy a forgalmazók elérhessék a gazdaságos működéshez minimálisan szükséges termelőiár-szintet, mivel a hazai fogyasztóknak eladott étkezési tojás 20-25 százaléka importból származik.


    Molnár Györgyi, a Magyar Tojóhibrid-Tenyésztők és Tojástermelők Szövetségének (Tojásszövetség) titkára szerint azonban:

Az elmúlt hetekben a madárinfluenza miatt mind Franciaországban, mind Olaszországban jelentős tojótyúk-állományt kellett felszámolni, emellett a háború kitörése miatt a korábban jelentős ukrán tojásimport is akadozik.

Facebook oldalunk: FreeMix       >>>

A csökkenő kínálat miatt a kereskedők immár hajlandóak megfizetni a termelők által igényelt 40 forintos átlagos termelői árat. Ez az árszint már biztosítani tudja a hazai gazdaságok megfelelő működését, és garantálja a húsvéti időszak megfelelő tojáskínálatát – tette hozzá.


    A fogyasztók a termelői áremelkedést várhatóan csak részben fogják megérezni: a már jelenleg is 50 forint feletti átlagos darabonkénti fogyasztói ár

húsvétig várhatóan 55 forint körüli értékre kúszhat fel.


    Magyarországon 1,27 milliárd darab tojást termeltek tavaly

a regisztrált gazdálkodók, mintegy 16 százalékkal többet, mint egy évvel korábban.

Az egy főre jutó tojásfogyasztásra vonatkozó legfrissebb, 2020-as KSH-adat szerint átlagosan 240 tojást fogyasztott minden állampolgár, nagyjából annyit, mint tíz évvel azelőtt.

MTI


Post Author: FreeMix

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük