Az asztma nem gyógyítható - halálos is lehet

Az asztma nem gyógyítható – halálos is lehet

Az asztma nem gyógyítható – halálos is lehet

Az asztma nem gyógyítható, de gyógyszerekkel jól kezelhető betegség

  Az asztma gyakori krónikus légúti megbetegedés Magyarországon; a gondozott betegek száma 300 ezer felett van, közülük 15 ezer embernek súlyos asztmája van.

Az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet az asztma – május 3-i – világnapja kapcsán a megelőzésre, a betegség korai felismerésére és a szakszerű kezelés fontosságára hívja fel a figyelmet.

Az asztma nem gyógyítható - halálos is lehet
Az asztma nem gyógyítható – halálos is lehet

    A betegség nem gyógyítható,

ugyanakkor szinten tartható, jól kezelhető, a megfelelően beállított gyógyszeres kezeléssel és a rendszeres orvosi kontrollal az érintettek tünetmentes, teljes életet élhetnek.


    Az intézet közleményében azt írta:

„Magyarországon több mint 300 ezer gondozott asztmás beteg van, de egyes becslések szerint a betegek száma elérheti az 500 ezret, és az érintettek több mint fele allergiás is.”


    Az asztma leggyakoribb tünetei közé tartozik

a zihálás, a köhögés, a mellkasi szorító érzés, a légszomj, az éjszakai köhögés miatti felébredés, illetve a sípoló légzés.

Facebook oldalunk: FreeMix       >>>


    A diagnózist és hatékony kezelést nagyban nehezíti, hogy a tünetek meglehetősen változatosak, valamint a panaszos és tünetmentes periódusok váltják egymást.

Mivel a betegségre utaló jelek akár hosszabb ideig is elmaradhatnak, az asztmások egy része anélkül él együtt a betegséggel, hogy tudná, mi áll a háttérben vagy alkalmazná a fenntartó kezelést.”– hívták fel a figyelmet.


    Az asztma gyulladásos betegség.

A betegek egy részénél az inhalációs kortikoszteroid tartalmú gyógyszereket folyamatosan, a panaszmentes szakaszban is szükséges lenne használni, sok beteg azonban mégsem így tesz.

Ezért a pulmonológiai intézet a korai felismerés és diagnosztizálás, valamint a következetes és hatékony terápia fontosságára hívja fel a figyelmet.

Tekintettel arra, hogy az asztmások esetében a betegség ugyan nem gyógyítható, de megfelelően beállított gyógyszeres kezeléssel és rendszeres orvosi kontrollal az érintettek tünetmentes, teljes életet élhetnek, beleértve a sportokat és az egyéb fizikai aktivitásokat is.


    A témában az intézet honlapján elérhető linken – https://lakossagi.koranyi.hu/asztma/ – további tájékoztatás olvasható.

MTI

Post Author: FreeMix

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük