Az optimális matrac előnyei

Az optimális matrac előnyei

Az optimális matrac előnyei

A jó matrac biztosítja a test optimális helyzetét fekvéskor, valamint hozzájárul a különféle panaszok megelőzésben. Ezen túlmenően megfelelő ellazulást és regenerációt tesz lehetővé az éjszakai pihenés során. De mi jellemzi az optimális matracot, és mik a pontos előnyei?

Válasszunk egy jó matracot az egészségünk érdekében!

A gerincünk a modern életvitel miatt napközben a sok ülés és az állás miatt gyakran erős igénybevételnek van kitéve, ezért éjszaka regenerálódásra van szüksége. Különösen a csigolyaközi porckorongoknak van szükségük erre a megkönnyebbülésre, melyet a kényelmes, ergonómiailag helyes fekvés biztosít. Az rendkívül fontos, hogy fekvéskor a gerinc a természetes helyzetben legyen.

Miért fontos a matrac?

Ha reggel nyak- vagy hátfájással ébredünk, lehet, hogy rossz matracon aludtunk. A matrac jelentősen befolyásolhatja az alvás minőségét. A testet ugyanis optimálisan és megfelelő felületen kell alátámasztani, mely így alváskor regenerálódhat. Ez azonban csak olyan matracon lehetséges, amely segíti a test ellazulását. Éppen ezért a matrac az ágy egyik legfontosabb része. A matrac kényelme felelős azért, hogy mennyire lesz pihentető az alvásunk, ami viszont elengedhetetlen a nappali közérzetünk szempontjából. Ezért matracvásárlás alkalmával ne spóróljunk, mert egy rossz választási döntés miatt a negatív hatások jelentősek és hosszú távúak lehetnek.

A kiváló minőségű matrac tehermentesíti a testet az éjszaka folyamán, és lehetőséget biztosít a hátnak a regenerációra. Egy jó matrac ideális pozíciót, tartást és megkönnyebbülést biztosít a test számára alvás közben. 

Miben különbözik egy jó matrac?

A kiváló minőségű matrac ideális éjszakai megkönnyebbülést biztosít, a gerinc és a porckorongok regenerálódását lehetővé téve. Egy megfelelő ágybetétnek ergonómiai szempontból különböző zónákkal kell rendelkeznie, hiszen mindenekelőtt a medence és a vállak területén kell engednie, vagyis a medencét és a vállakat engednie kell besüppednie. Ezáltal oldaltfekvéskor a gerinc továbbra is egyenesen fut egy optimálisan kialakított matracon, hátonfekvéskor pedig ugyancsak a természetes S vonalú lesz.

Azonban a matracnak nem szabad túl lágynak lennie. Az emberi szervezet csak ergonómiailag megfelelő testhelyzetben tud regenerálódni az éjszakai alvás közben. Ezért nagyon fontos a megfelelő keménységi fok kiválasztása. Különösen a hátproblémákkal küzdők esetében kell a matracnak meglehetősen feszesnek lennie, hogy kellő alátámasztást biztosítson a gerincnek.

Különböző típusú matracokkal találkozhatunk: a hideghab matracok a testhez való optimális alkalmazkodással, nagyon jó pontrugalmassággal és nyitott pórusú habszerkezettel rendelkeznek, a rugós maggal rendelkező matracok pedig feszesebb alátámasztást biztosítanak, melyek biztosítják az optimális testmozgást a nagy rugó- és támasztóerő miatt. A rugós matracok között is találunk minden súlytípusnak megfelelőt, különösen a hason vagy háton alvók számára. A rugós matracok a rugók közötti üres belső tér miatt, rendkívüli szellőzést, ezáltal ideális alvási klímát biztosítanak, melyből kifejezetten azok profitálnak, akik nagyon izzadnak.

Következtetés

A jó matrac nagyon fontos, hiszen életünk körübelül egyharmadát ágyban töltjük. A megfelelő matrac nagy hatással van az alvási szokásokra, ezért nagyon gondosan kell megválasztani, hogy megelőzzük az alvászavarokat, a hátfájást és más betegségek kialakulását. Egy hét fekvési zónával rendelkező matrac anatómiailag megfelelő alátámasztást biztosít. Ez azért fontos, mert minden testrésznek egyéni súlya van, amelyet a matracnak a lehető legjobban ki kell egyensúlyoznia. A medencerésznek és a vállaknak mélyebbre kell süllyedniük, hogy a gerinc természetes formája garantált legyen. A megfelelő keménységi fokkal kombinálva egy jó matrac biztosan hozzájárul az egészséges és pihentető alváshoz. Azonban higiéniai okokból javasoljuk, hogy a matracunkat legalább tízévente cseréljük ki.

Vendégcikk

Post Author: FreeMix

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük