Visszahúzódó fogíny – Mi a teendő?

Visszahúzódó fogíny – Mi a teendő?

Visszahúzódó fogíny – Mi a teendő?

A fogíny visszahúzódására és fájdalmas tüneteire valaha a korosodás elkerülhetetlen velejáróiként tekintettünk, azonban a modern orvostudománynak köszönhetően tudjuk, hogy egy kezelhető problémáról van szó. A fogínyszövet nem nő vissza, tehát habár a fogíny visszahúzódása visszafordíthatatlan, többféleképpen is megakadályozhatjuk, hogy a probléma súlyosabbá váljon.

 Mit jelent a fogíny visszahúzódása, és mi okozza?

A fogíny visszahúzódása azt jelenti, hogy a fogíny visszahúzódik a fogakról, és fedetlenül hagyja azok gyökereit. Ilyenkor rések alakulnak ki a fogak és a fogíny között. A baktériumok idővel összegyűlnek ezekben a résekben, és fogínybetegséget okoznak, ami tönkre teheti a fogínyt és a fogakat is. A fogínybetegség súlyosabb formája (periodontitis) akár a fogakat tartó csontozatban is kárt tehet, ami a fogak elvesztésével járhat.

A fogíny visszahúzódása egy fokozatos folyamat, ezért sokaknak fel sem tűnik, amíg igazán láthatóvá nem válik. A visszahúzódás jelei változók, de ide tartozik például a fogíny pirosodása vagy duzzadása, a tartósan kellemetlen lehelet, a fogíny sebesedése, illetve a fogmosás vagy fogselymezés közben jelentkező érzékenység vagy vérzés.

Ön is tapasztalt ínyvérzést vagy fogérzékenységet? Akkor mielőbb érdemes felkeresnie a PureDental Fogászatát, ahol tapasztalt fogorvosok segítenek a fogínybetegségek megelőzésében és kezelésében egyaránt. Keresse fel rendelőjüket és kérjen időpontot mielőbb az alábbi linken: fogágybetegség kezelése!

A visszahúzódó fogíny kezelése

A visszahúzódás kiváltó okától függően egy fogorvos a következő kezeléseket javasolhatja:

Mélytisztítás

Mélytisztítás, más néven gyökérsimításra a fogíny enyhébb visszahúzódása esetében lehet igazán hatékony. A beavatkozás során a szakorvos felhajtja a fogínyt, majd lesimítja a fog gyökereit. Erre azért van szükség, mert a baktériumok nehezebben tapadnak meg a sima felületeken. Egyes esetekben antibiotikumos zselére is szükség van a simítás során, ami segít elpusztítani a nehezen elérhető baktériumokat. A szakorvos továbbá antibiotikumos szájvizet is felírhat a további kezeléshez.

Műtét

Ha a fogíny alatt már akkora rések alakultak ki, amelyek túl mélyek, vagy a páciens nagy mennyiségű csontszövetet veszített el, akkor egy mélytisztítás nem lesz elegendő a fogíny visszahúzódásának kezeléséhez. Ilyenkor kétféle sebészeti beavatkozás jöhet szóba: csontregeneráció és szövetátültetés.

csontregenerációra akkor van szükség, amikor a páciens csont- és fogínyszövetet is veszített a betegség miatt. A folyamat hasonlít a mélytisztításhoz, azonban a szakorvos (a tisztításon kívül) egy olyan anyagot használ majd a kezelt területen, amely elősegíti a csont- és fogínyszövetek regenerációját. Ezt követően az orvos újra rögzíti a fogínyt a fogakhoz.

szövetátültetés akkor indokolt, amikor a fogíny nagyobb része sérült. Ha a száj más részeiben elegendő egészséges fogínyszövet áll rendelkezésre, a szakorvos átültetheti azt a hiányzó részek kipótlására.

A fogíny visszahúzódásának megelőzése

A visszahúzódás mértékétől függetlenül megelőző lépésekre is szükség lesz, hogy a probléma ne terjedhessen tovább. Ezeket a tippeket persze akkor is érdemes megfogadni, ha fogínyünk jelenleg egészséges, és szeretnénk elkerülni a jövőben a különböző fertőzéseket és egyéb problémákat:

  • Le a cigarettával: A dohányhasználat fokozza a káros baktériumok mennyiségét az ember szájában, de e mellett számtalan egyéb káros hatása is van a szervezetre. A leszokás segít csökkenteni a fogszuvasodás, a visszahúzódás és egyéb káros mellékhatások kialakulásának kockázatát.
  • A száj megfelelő tisztítása: A fogak és a fogíny rendszeres karbantartása nélkülözhetetlen a száj egészségének megőrzéséhez. Ez napi kétszeri fogmosást, rendszeres fogselyemhasználatot és (ha a fogorvos is javasolja) antibakteriális szájvízzel való öblögetést jelent.
  • Egészséges táplálkozás: A zöldségek és gyümölcsök nem csak hasznos vitaminokat és egyéb tápanyagokat kínálnak a szervezetnek, hanem a lepedéket is segítenek eltávolítani a fogak közül. Kerülni, vagy legalábbis csökkenteni kell továbbá a cukros élelmiszerek fogyasztását, hiszen a kórokozó baktériumok az elfogyasztott cukrokból táplálkoznak.
  • Rendszeres fogorvosi vizsgálatok: Legalább félévente ajánlott elmenni egy általános fogorvosi konzultációra és tisztításra. Ilyenkor a fogorvos eltávolítja a lepedéket és fogkövet a fogakról és a fogíny alól, illetve ellenőrzi azokat a kialakulófélben lévő problémákat, amelyeket a páciens csak később venne észre magán.
  • A fennálló problémák kezelése: A ferde fogak, elálló fogsorok és a rendszeres fogcsikorgatás mind fokozzák a fogínybetegség és -visszahúzódás kockázatát. Ezen problémák kezelése jelentősen csökkenti a fogakat és fogínyt érő stresszt.

Vendégcikk

Post Author: FreeMix

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük