Száraz bőr télen – Hogyan ápoljuk?

Száraz bőr télen – Hogyan ápoljuk?

Száraz bőr télen – Hogyan ápoljuk?

A száraz bőr ápolására kiemelt figyelmet kell fordítani a téli időszakban, mivel a vízhiányos bőrűek számára a hidegebb hónapok fokozott megterhelést jelentenek. Ez több tényezőnek köszönhető, de a legfontosabbak a kinti hideg, sokszor szeles idő és a benti meleg, többnyire száraz levegő váltakozása. Jól megválasztott hidratáló arckrém száraz bőrre vagy gazdag összetevőjű testápoló, tusfürdő száraz bőrre hatékony segítség lehet a mindennapokban a szomjazó bőrnek.

Woman in a winter park talking on the phone

száraz bőr télen durva tapintású, érdes lehet, berepedezhet, sőt viszkethet is. Ezek eredményeképpen a bőr nem tudja ellátni elvárt élettani funkcióját. Amikor a hőmérséklet 8 C fokra vagy az alá csökken, ajánlott zsírosabb krémeket használni, akár kozmetikai olajokat, olaj a vízben bázisú lipidtartalmú krémeket vagy víz az olajban bázisú gazdag krémeket.

Száraz bőr okai

száraz bőr okai sokfélék lehetnek, akár genetikai tényezők, környezeti hatások, nem megfelelő kozmetikumok használata, túlzásba vitt tisztálkodás, egyes betegségek velejárója vagy gyógyszerek mellékhatása. A kor előrehaladtával is szárazabbá válik a bőr, de a kevés folyadék fogyasztás is előidézheti a kellemetlen panaszokat. 

Száraz bőr ápolása

Egész évben, de télen talán még fontosabb tudatosítani, hogy a bőr állapota csak részben függ a külső ápolástól, a kozmetikumoktól, krémektől, milyen tisztálkodószereket használunk. 

Ételeinknek is tartalmazni kell a szükséges vitaminokat és ásványi anyagokat, szükség van továbbá teljes kiőrlésű gabonára és friss zöldségre, gyümölcsre is. A melegítő levesek, a cékla és a sütőtök mind elérhetőek télen is, és magas a vitamintartalmuk, ráadásul a levesek például folyadékot is pótolnak. A napi optimális folyadékbevitel ásványvízből, gyümölcslevekből, gyógyteákból álljon, ha lehet.

száraz bőr ápolásakor célszerű előnyben részesíteni azokat a száraz bőrre való hidratáló arckrémeketmelyek védő összetevőket is tartalmaznak, ezek egy hámló arcbőr állapotán is javíthatnak, például:

  • ureát,
  • allantoint
  • dexpanthenolt

Bár jólesik néha egy forró fürdő, semmiképp ne alkalmazzuk minden nap! Szárító hatása kevésbé terheli a bőrt például növényi olajokkal dúsítva.

Hidratáló arckrém száraz bőrre

A kozmetikumok piacán óriási a kínálat, nem könnyű eligazodni. Ha tudjuk, hogy mit tartalmazzon egy arckrém vízhiányos bőrre, máris könnyebben kiválaszthatjuk a megfelelő terméket.

száraz bőr arckréme sokszor tartalmaz:

  • növényi olajokat (argánolaj, olívaolaj stb.) és/vagy
  • glicerint és/vagy
  • ureát és/vagy
  • karragént és/vagy
  • hialuront és/vagy
  • niacinamide-ot.

száraz arcbőrre olajok is használhatóak, ezeket éjjelre ajánlott felkenni, hogy legyen idejük felszívódni, kifejteni hatásukat és nappalra egyébként sem akar senki fénylő arcbőrt.

száraz arcbőr télen igényli a heti 1-2 alkalommal elvégzett arcpakolást is, mely képes mélyebben regenerálni a dehidratált bőrt.

Testápoló száraz bőrre

Nyáron a könnyebb, míg télen a gazdagabb formulájú testápoló száraz bőrre a befutó. Az esti fürdés, zuhanyozás után egy tápláló testápolóval visszapótolható az elvesztett nedvesség. Bekrémezés után meg kell várni, hogy felszívódjon, utána ajánlott belebújni a pizsamába. 

A kéz, láb, lábszár, könyök és térd területét gondosan dörzsöljük be, mivel itt kevesebb a faggyúmirigy, fokozott a kiszáradás veszély!

Tusfürdő száraz bőrre

A dehidratált bőr tisztálkodószerei, mint például a tusfürdő száraz bőrre nem lehet ugyanaz, mint akinek zsíros a bőre. A kiszáradt bőrűeknek figyelni kell, hogy a tusfürdő segítse a bőr lipidrétegének újra épülését, ezáltal a bőr elláthassa védelmi funkcióját.

Akinek érzékeny, kiszáradásra hajlamos a bőre, ajánlott kerülni a tartósítószeres, színezékanyag és illatanyag tartalmú tusfürdőket, előnyben kell részesíteni a bőrbarát, hipoallergén összetételű termékeket.

Vendégcikk

Post Author: FreeMix

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük