Nem a kialvatlanság okozza a szem alatti sötét karikákat

Nem a kialvatlanság okozza a szem alatti sötét karikákat! Akkor mi, és mi a megoldás ellenük?

Nem a kialvatlanság okozza a szem alatti sötét karikákat! Akkor mi, és mi a megoldás ellenük?

„Látom, hosszú volt az éjszaka”- hangzik a félig meddig sértő bók a barátoktól, mikor a szemed alatti sötét karikákat mérlegelik? Tudtad, hogy nem feltétlen túl kevés alvás az egyetlen kiváltó oka, hogy úgynevezett táskák jelennek meg a szemed alatt? További lehetséges okok közé tartozik az öregedés, az allergia és a genetika. Szerencsére van megoldás a szem alatti sötét karikák ellen, és cikkünkben arra is kitérünk, hogy pontosan mi az!

Hogyan alakulnak ki a szem alatti karikák?

Nagyon gyakoriak az alsó szemhéj alatti sötét karikák, de ehhez képest alig tudunk róluk valamit. Gyakran kapsz javaslatokat a táskáid miatt, azzal kapcsolatban, hogy többet kellene pihenni? Valójában sok oka van a sötét karikáknak. Nem mindig az alváshiány az oka. A fáradtság tűnhet a legismertebb oknak, de valójában sok oka van a sötét karikáknak

Íme a leggyakoribb okok:

  • Idős kor
  • Genetikai hajlam
  • Sötétebb bőrtónus
  • Szemkörnyéki hiperpigmentációra való hajlam

Mi lehet az oka a szem alatti sötét karikáknak?

Fáradtság

A túlzott alvás, a rendkívüli fáradtság vagy a szokásos lefekvés előtt néhány órával való ébrenlét sötét karikák kialakulását okozhatja a szem alatt. Az alváshiány miatt a bőr fakóvá válhat. A bőr alatti sötét szövetek és erek jelenthetnek meg. alváshiány

életkor

Az alváshiány azt is okozhatja, hogy a szem alatt folyadék halmozódhat fel, ami miatt puffadtnak tűnik. A látható sötét karikák valójában a puffadt szemhéjak árnyékai lehetnek.

Kor

A szem alatti sötét karikák másik gyakori oka a természetes öregedés. Ahogy öregszel, a bőröd vékonyabbá válik. Csökkenhet a zsír és a kollagén mennyisége, amely fenntartja a bőr rugalmasságát. Amikor ez megtörténik, a bőr alatti sötét erek jobban láthatóvá válnak, amitől a szem alatti terület elsötétül.

A szem megerőltetése

Ha a televíziót vagy a számítógép képernyőjét nézed sokat (azaz nagyfokú kékfénynek teszed ki a szemeidet), az megterhelheti őket. Ez megnövelheti a szem körüli ereket. Ennek eredményeként a szem körüli bőr sötétedhet.

Allergia

Az allergiás reakciók és a szem kiszáradása sötét karikákat okozhat. Allergiás reakció esetén a szervezet hisztaminokat bocsát ki, hogy leküzdje a betolakodót. Ez számos tünetet okoz, beleértve a viszketést, a bőrpírt és a duzzadt szemeket. A hisztaminok az erek kitágulását is okozzák, amik jobban láthatóvá válnak a bőr alatt. Az allergia fokozhatja a vágyat, hogy dörzsöld a viszkető bőrt a szem körül. Ezek a tevékenységek ronthatják a tüneteket, gyulladást, duzzanatot és törött vérereket okozhatnak. És már ott is vannak a táskák!

Kiszáradás

Ha a szervezet nem megfelelően hidratált, a szem alatti bőr fakónak tűnik, a szem pedig beesettnek tűnik. Ez annak köszönhető, hogy a szem közel van az alatta lévő csonthoz.

Túlzott napsugárzás

A napsugárzás hatására szervezet túl sok melanint termel, ez pigment adja a bőr színét. A túl sok napfény – különösen a szem számára – a környező bőr pigmentációjának elsötétüléséhez vezethet.

Genetika

A családtörténet is szerepet játszik a szem alatti sötét karikák kialakulásában. Korán gyermekkorban észlelhető öröklött tulajdonság lehet. Idővel a sötét karikák világosodhatnak vagy sötétedhetnek. Az egyéb betegségekre való hajlam – mint például a pajzsmirigybetegség – szintén sötét karikákat okozhat a szem alatt.

Mi a megoldás a szem alatti karikák ellen?

Az előbbiekben felsoroltuk a szem alatti karikák leggyakrabban kiváltó okait, amik máris lehetőséget nyújtanak a megoldás megkereséséhez. Például lehet a megoldás a több alvás, vagy a kékfény csökkentése, például kevesebb tv nézéssel, több olvasással. Vannak olyan otthoni módszerek is, mint a teafilteres borogatás, hideg borogatás. Amennyiben viszont a kor előrehaladása miatt, vagy genetikai tényezők miatt alakultak ki a sötét szem alatti karikák, úgy az ilyesmi praktikák, sőt még a drága krémek sem segítenek. Viszont vannak olyan modern esztétikai beavatkozások, amik kifejezetten a sötét karikák eltüntetésére irányulnak. A Bónusz Plasztikai Sebészet Budapesten a leghatékonyabb kezelést kínálja erre. A beavatkozás körülbelül 1 órás folyamat, altatást nem igényel, komplikációkra nagyon kicsi az esély, de a konzultáción minden fontos információt elmondanak!

Vendégcikk

Post Author: FreeMix

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük