Ennél egyszerűbben és gyorsabban nem lehet finom gluténmentes kenyeret készíteni

Ennél egyszerűbben és gyorsabban nem lehet finom gluténmentes kenyeret készíteni

Ennél egyszerűbben és gyorsabban nem lehet finom gluténmentes kenyeret készíteni.

Házias ízvilág, puha külső, fantasztikus illat. Ez jellemzi azt a gluténmentes kenyeret, amit bárki el tud készíteni, szinte pillanatok alatt. A recept alig pár összetevős, pár lépésből meg is van. A legnehezebb feladat az, hogy kivárd, míg megsül.

Hozzávalók:

2 bögre Schar Mix B

3 evőkanál burgonyapehely – Cornito

3/4 csomag szárított Budafoki élesztő

3 evőkanál olaj

1 bögre meleg víz +  még egy kevés, ha igényli a tészta

só ízlés szerint

Elkészítés:

Az elkészítés során az első lépés az,

hogy a száraz alapanyagokat beleöntöd egy tálba, vigyázva, hogy a só és az élesztő ne kerüljön egymásra, mert akkor az élesztő nem tudja kifejteni a hatását és nem fog szépen megkelni a tészta.

Majd erre jöhet a víz, majd az olaj.

Az alapanyagokat kézi mixer dagasztó spiráljával jó alaposan összekevered, dagasztod a tésztát, legalább 7-8 percig. Lágy állagú tésztát fogsz kapni.

Utána:

  • Előkeleszted a tésztát:

a tálban hagyod a tésztát, beolajozott fóliát teszel rá és langyos helyen keleszted a tésztát, 1 órán át.

Majd ezután olajos lapon jó alaposan átdolgozod, átgyúrod a tésztát, majd pedig olajos kézzel formázod kenyérre.

Az előkelesztéses verziót nagyon szeretem, mert sokkal puhább lesz a kenyér.


A sütés

Számomra az vált be a legjobban, hogy először 140 fokon sütöm 15 percet, eközben még mindig emelkedik szépen a tészta.

Ekkor lekenem olaj, víz és pici só keverékével a tészta tetejét, legyen az bármi is éppen. Majd ezután kb. 15 percet 160 fokon, majd 180 fokon ismét 10 percet, végül 200 fokon sütöm még pár percet, figyelve, hogy amikor szép a színe, kivegyem azonnal a sütőből.

Mindig megvárom, hogy hűljön és amikor már csak egy kicsit langyos, akkor szeletelem, ha pl. kenyér készült ebből az alapreceptből.

Tipp 1:

Mindig sütőpapírt használj, vagy szilikonos sütőpapírt… Nekem az a módszer nem vált be, hogy lekenem a tepsit Liga-val, vagy zsírral, esetleg olajjal – mindhármat kipróbáltam – és beszórom mindenhol rizsliszttel. Ez esetben nekem mindig leragadt a tészta.

Tipp 2:

Mindig olajozd be a deszkát, lapot,  amin dolgozol a tésztával.

Rengetegen olvastátok és használjátok az alapreceptet,

ha még nem próbáltad, bátran állj neki!

Nézd meg mi mindent tudsz készíteni az alapreceptből:

Ha szeretnéd elküldeni a gluténmentes alaprecept alapján készült kelt tésztát, kérlek tedd meg, szeretettel várjuk!

Jó gluténmentes sütögetést kívánok mindenkinek!

Miklós Edit

Facebook oldal: FreeMix>>>

Post Author: FreeMix

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük