Vitaminpótlás: minden évszakban fontos

Vitaminpótlás: minden évszakban fontos!

Vitaminpótlás: minden évszakban fontos!

Legyen nyár, ősz, tél vagy tavasz, az éltető vitaminokra minden évszakban nagy szüksége van szervezetünknek! Tudtad? A vitaminok olyan szerves vegyületek, amelyek alapvetően szükségesek testünk kifogástalan működéséhez, a sejtek, szövetek regenerációjához, gyerekeknek a növekedéshez, és a betegségekkel szembeni ellenálló képesség megőrzéséhez.

Hogyan javítható a szervezet természetes ellenállóképessége a legjobban?

Ha étrendünk megfelelő mennyiségben tartalmazza az immunrendszer felépítéséhez, aktivitásához szükséges vitaminokat (C-, D-, E-vitamin), és elegendő mennyiségű tiszta ivóvizet iszunk hozzá!

​​Ezzel be is fejezhetjük cikkünket? Nos, érdemes egy kicsit jobban beleásni magunkat a témába, mert annyira ez nem egyszerűsíthető le.

Ráadásul, mindenkinek más és más az életkora, a szervezetének, és egészségének állapota.

Vitaminpótlás, amit fontos tudnod:

A vitaminpótlás az egészséges életmód elengedhetetlen része. Főleg akkor van nagy szerepe, ha a testünk nem jut elegendő vitaminokhoz. Miért? Mert a természetes forrásból, faluról származó zöldségek, gyümölcsök nehezebben beszerezhetőek. Ráadásul, az elmúlt évtizedek intenzív mezőgazdasági termelése, sajnos rossz hatással volt az értékes összetevőkre.

Tehát, lehet, hogy egy alma szép, nagy, kívánatos, azonban töredéke a vitamintartalma, mint pl. 50 évvel ezelőtt. Ugyanez kb. érvényes a mikroelemekre, ásványi anyagokra is.

Egy táplálkozáskutató, Al Sears amerikai orvos úgy véli: „Ma tízszer annyi gyümölcsöt és zöldséget kell ennünk, hogy ugyanannyi vitaminhoz és ásványi anyaghoz jussunk, mint 50 évvel ezelőtt”.

Mit tehet ilyenkor egy tudatos, városlakó ember?

Mutatunk pár ötletet, amivel odafigyelhetsz a vitaminpótlásra:

Konzultálj! Először is, ha új vagy a terepen, érdemes konzultálnod egészségügyi szakemberrel, hogy milyen vitaminokat vagy étrend-kiegészítőket érdemes beiktatnod az életedbe. Ehhez, lehet, hogy szükséged lesz egy szűrésre, vagy egy nagyobb vérkép analízisre is.

Egy érdekesség: a vitaminok esetében azok hiánya lehet feltűnő, ha kellő mennyiségű vitamint fogyasztunk, azt nem érezzük közvetlenül, csak kevésbé leszünk fogékonyak a különböző betegségekre.

Vigyél be a szervezetedbe minél több zöldséget és gyümölcsöt ezzel is növelve a vitaminokat a szervezetedben. Lehetőleg figyelj oda arra, hogy ellenőrzött forrásból, ökológiai, vagy biogazdálkodásból származó, növényi alapanyagokat fogyassz. Keress a közeledben ún. “Kosár-közösségeket” Tudom, ez nehéz, de hosszú távon biztosan jobban megéri, mit a szupermarketek polcairól választott gyümölcsök.

Az olcsó is lehet finom, pl. a hidegebb időszakban a termelőtől vásárolt savanyú káposzta.

Most jönnek a kellemetlen részek:

Ebből adódóan, próbálj lemondani minden károsító, függőséget okozó, mérgező dologról, amit eddig használtál. Például kevesebb alkohol, dohányzás és társai.

Nos, akkor mire is van szükséged?

Szóval, mit azt te is jól tudod, jó minőségű vitaminokkal, táplálékkiegészítőkkel is pótolhatod vitamin szükségletedet. Az egészség megóvása érdekében számos vitaminra és ásványi anyagra van szükségünk.

Itt is lényeges szempont, mint azt fentebb is írtuk, jó minőségű, megbízható gyártótól származó vitaminkészítményeket válassz. Nos lássuk, melyek is a legfontosabb vitaminok. ABC sorrendbe szedtük ezeket:

A-vitamin: a látás, a bőr egészsége és az immunrendszer számára. (sárgarépa, édesburgonya, spenót, tojás)

C-vitamin: antioxidáns, segíti az immunrendszert, és fontos a kollagén termeléséhez. (citrusfélék, paprika, brokkoli, eper)

D-vitamin: nélkülözhetetlen a kalcium felszívódásához és az egészséges csontokhoz. (napfény, tojás, halak)

E-vitamin: antioxidáns, ami fontos a sejtek védelméhez. (magvak, diófélék, növényi olajok)

K-vitamin: nélkülözhetetlen a véralvadáshoz és a csontok egészségéhez. (spenót, brokkoli, kelkáposzta)

B-vitaminok (B1, B2, B3, B6, B12 stb.): ezek a vitaminok szükségesek az energiatermeléshez, az idegrendszer megfelelő működéséhez és az anyagcseréhez. (teljes kiőrlésű gabonák, húsok, tejtermékek, hüvelyesek)

Kalcium: fontos az erős csontokhoz és fogakhoz, illetve az idegrendszer és az izmok megfelelő működéséhez. (tejtermékek, mandula, zöld leveles zöldségek)

Magnézium: az izmok és az idegrendszer működéséhez kell, és segít az immunrendszer erősítésében. (diófélék, teljes kiőrlésű gabonák, spenót)

Vas: oxigén szállításához a sejtekhez, és az egészséges vörösvérsejtek képződéséhez. (húsok, hüvelyesek, sötétzöld zöldségek)

A kiegyensúlyozott étrend segít biztosítani ezeknek a tápanyagoknak a megfelelő bevitelét. A felsorolt vitaminok és ételek segítségül lehetnek, hogyha oda akarsz figyelni a tested és szervezeted jólétére.

Ezek alapján döntsd el, hogy mennyire szeretnél segíteni a szervezetednek! Nézz szét a Herbiovit kínálatában és válogass a vitaminok között!

Egy fontos dologról azonban nem szabad megfeledkezni: ez pedig alapvetően befolyásolja a vitaminok megfelelő felszívódását: a cikk elején is említett, napi minimum 2 L jó minőségű folyadék, lehetőleg tiszta víz.

Vendégcikk

Képek forrása: gettyimages, shutterstock

Post Author: FreeMix

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük